Vnitřní spory v ČSSD? „Hraběcí rady přes média mi nepřijdou na místě,“ říká Jan Hamáček

Sociální demokracii čeká stranický sjezd. Jediným kandidátem na lídra strany je nynější předseda ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. „Konec hádek, nové stanovy a plnění volebního programu,“ opakuje Hamáček ve Dvaceti minutách Radiožurnálu svou vizi. Podařilo se straně vyřešit vnitřní spory?

Jan Hamáček v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou zdůrazňuje, že jde o to, aby z nadcházejícího sjezdu ČSSD vzešel jednotný tým, který by pracoval pro voliče. „Pokusit se přesvědčit některé z těch, kteří od nás odešli, že má smysl se k nám vrátit,“ přibližuje cíle budoucího vedení.  

Jana Maláčová: Nejdříve se musí zlepšit vymáhání alimentů, pak může nastoupit stát

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Zhruba 115 tisíc lidí u nás dluží svým dětem alimenty. Vládní koalice debatuje o tom, že by za ně výživné platil stát a následně od rodičů vymáhal. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD nastiňuje dvě různé varianty, na kterých se pracuje.

Připomíná také, že vstupem do vlády ČSSD zabránila vládní konstelaci za účasti extrémní SPD, což by pro Českou republiku nebylo dobře. „Toto mi přišlo lepší než se pokoušet o restart z opozice. Hraběcí rady přes média bez ochoty převzít odpovědnost mi nepřijdou na místě,“ říká na adresu kritiků z řad ČSSD.

Moderátorka Marie Bastlová také upozorňuje, že zevnitř sociální demokracie zní výhrada, že vedení strany je málo důrazné a málo se vymezuje vůči Andreji Babišovi. „Uvítal bych, kdyby ti, kteří to říkají, přišli s nějakým konkrétním návrhem,“ říká.

Prostor novým tvářím

Jan Hamáček už dříve řekl, že by ve vedení sociální demokracie uvítal ministra zahraničí Tomáše Petříčka a ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou.

„Jeden z důvodů, proč jsem přivedl sociální demokracii do vlády, bylo také to, abychom dali prostor novým tvářím a abychom ukázali, že strana je schopná se možná i generačně změnit,“ říká s tím, že toto oba politici naplňují.

„Jsem spokojený s jejich prací ve vládě a věřím, že by byli posilou i stranického vedení,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související