Michal Barda ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Komunistický režim jim zakázal účast na olympiádě v Los Angeles v roce 1984. Dnes se tehdejší adepti na olympijské hry setkali v Senátu. Jaký byl vlastně vrcholový sport za bývalého režimu, i na to se budeme ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je bývalý brankář národního házenkářského týmu a také trenér Michal Barda. Vítejte.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDobrý den.

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérDobré odpoledne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVám se musely dnes nepochybně vrátit, i kdybyste nechtěl, ty vzpomínky na ten rok 1984 při návštěvě Senátu. Jak jste se vlastně vy v tom roce 84 dozvěděli, že se Československo olympiády nezúčastní? Tušili jste to už třeba na základě toho, že vlastně to byla jakási odveta za to, že se tehdy několik států nezúčastnilo předchozí olympiády v Moskvě?

Čtěte také

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérNo, my jsme to tušili, ale vůbec jsme si to nepřipouštěli samozřejmě, až pak někdy v průběhu dubna začínaly prosakovat takové zprávy, že možná ano, možná ne a jedná se o to paradoxně my jsme v dubnu vyhráli Pohár mistrů evropských zemí s Duklou Praha, což byl základ nároďáku v tý době a v květnu jsme se dozvěděli, že na olympiádu nepojedem, což byla rána.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA jak jste se to dozvěděli? Kdo byl tou osobou, která přišla a řekla nepojede se na olympiádu?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérNo, nám to neřekl nikdo oficiálně. My jsme se dozvěděli z rádia, z rozhlasu, který to oznámilo dopoledne. A my jsme odpoledne hráli nějaký zápas, takže tam už všichni přišli a měli tu informaci, takže už se o tom mluvilo a tam už to bylo jako daný, tam už byly média a televize a chtěly vyjádření a takovýhle.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNějaký zápas s Duklou tehdy?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérS Duklou, tam se hrálo nějaký play off v česká lize.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže asi skleslá atmosféra musela být na tom zápase v den ten, kdy jste se dozvěděli, že vlastně se na olympiádu se nepojede.

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérSkleslá atmosféra, to je hodně eufemistický slovo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo by mě zajímalo, jaká byla teda doopravdy, když říkáte, že to jsem použila eufemismus, tak ...

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérNo, to by se muselo vysílat hodně v noci, abych mohl opakovat ty slova, který tam ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPadla některá jako hodně ostrá slova na adresu asi tehdejšího ...

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérHodně na adresy různé. Samozřejmě televize a rozhlas se snažily to nějakým způsobem vyfiltrovat a získat nějaký komentáře, který budou moct pustit oficiálně do éteru, ale samozřejmě v tom týmu byla atmosféra úplně šílená.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTen oficiální důvod tehdy byl, že se tam nepojede kvůli nedostatečné zajištěné bezpečnosti, pokud se nepletu, nějaký takový důvod tam byl, ale to vy jste věděli, že je nesmysl?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérSamozřejmě to byl nesmysl, protože jednak jsme měli zprávy, vždycky jsou předoolympijské turnaje a testy. Měli jsme samozřejmě zprávy z Mezinárodní házenkářské federace, takže jsme věděli, že je to nesmysl. Plus navíc tam bylo to naprosto absurdní rozhodnutí, protože to bylo takový oblečená neoblečená, budeme bojkotovat a potrestáme Američany, ale abychom nepřišli o pozice ve sportovní diplomacii, tak rozhodčí a funkcionáři tam pojedou, takže ti tam jeli, o ty stát zjevně neměl strach, že se jim něco přihodí, ale sportovci tam nesměli, takže to bylo úplně absurdní.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste to zmiňoval, to byla doba, kdy vlastně vy jste hrál v Dukle Praha. Tehdy se Dukle velmi dařilo. Byl to rok, kdy jste vyhráli Pohár mistrů evropských zemí. To znamená, že podle vás jste měli velkou šanci na té olympiádě v Los Angeles tehdy uspět?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérNo, o tom vůbec nebyla diskuse a není ani dneska. My jsme opravdu v dubnu jsme vyhráli ten pohár mistrů, Dukla byla základ český reprezentace. Naši soupeři ze Šabatsu byli základem jugoslávský reprezentace a my ještě v tom Šabatsu po finále toho poháru mistrů ještě, než jsme šli přebírat ten pohár, tak jsme se v šatně vsázeli, že uděláme medaili na olympiádě, to mělo být za čtvrt roku. A ti Jugoslávci tenkrát tam udělali zlato a Němci, který my jsme vyřadili v kvalifikaci, který na tu olympiádu vůbec neměli jet a jeli tam jako náhradníci za nás, tak ti byli stříbrný, takže to ... Jako to byl nejlepší mančaft, kterej prostě byl za posledních 40 let v tý házený.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKterý trénoval tehdy Jiří Vícha. Jak on to přijal v té době? Vzpomenete si třeba na to, co on říkal v tom roce 84, když se dozvěděl ten fakt?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérOn neříkal skoro vůbec nic. On byl člověk, který takovýhle rány nedával znát a už vůbec, aby o nich mluvil ven. Ale pro něj to byla daleko největší rána, protože on budoval ten mančaft 8 let trpělivě v českých podmínkách a byl přesvědčený, že ho buduje přesně na tuhle tu akci a ty výsledky předtím a potom mu dávaly zapravdu, že je to správně. A teď prostě se to nemělo uskutečnit. Takže on tím okamžikem skončil u reprezentace. Tenkrát ten důvod byl jakoby zdravotní, ale ten důvod byl jasný prostě už ne a o rok později odešel do zahraničí trénovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDo Německa.

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérDo Německa.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste ho potom následoval do Německa. Ale já ještě, než se k tomu vrátíme, protože o tom samozřejmě budeme mluvit a i o úrovni jako vůbec německé házenkářské ligy, protože ta je asi trochu jinde než třeba naše, ale já bych se ještě zastavila, když jste přišel i dnes do Senátu, to bylo vůbec první setkání takové tehdejších sportovců, kteří měli jet na olympiádu v Los Angeles, kolik se vás tam setkalo třeba z toho tehdejšího házenkářského týmu národního dnes?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérNo, byli jsme tam kompletně kromě 2 hráčů ze Slovenska, kteří bohužel zemřeli, ale jinak jsme tam byli všichni.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPoznal jste všechny nebo ...

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérNo, jasně, jasně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaSházíte se třeba i mimo?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérMy se scházíme i mimo, tak pár kluků, který nevídáme, tak často, který jsou ze Slovenska, ale samozřejmě jsme v kontaktu pořád.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaČí to byl nápad vlastně uspořádat takové setkání sportovců, protože jich tam přišlo do Senátu, kolik, 150 jste mi říkal na chodbě. Čí to byl nápad, olympijského výboru?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérOlympijského výboru a Jirky Kejval.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKterý řekl dnes co?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérKterý měl velmi krátký projev, který fungoval právě proto, že Jirka Kejval s tím tenkrát neměl nic společného a je to strašně sympatický člověk a který se oficiálně omluvil jménem Českého olympijského výboru, že jsme tenkrát na olympiádu nemohli.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaBývalý brankář a trenér národního házenkářského týmu Michal Barda je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Byl vlastně i ten bojkot olympiády ze strany tehdejšího Československa důvodem, proč vy jste začal přemýšlet o tom, že byste rád ještě do zahraničí? Vy jste odjel do Německa v roce 87 hrát. Jak dalece to bylo těžké vlastně tehdy ještě za komunismu odjet hrát do zahraničí? Protože vy jste tam jel normálně hrát, nikoliv, že byste emigroval. Jak to tehdy vzniklo? Dostal jste nabídku?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérNo, já jsem měl nabídku už dlouhodobě samozřejmě, protože tím, že jsme s nároďákem a s Duklou hráli opravdu na špičce dlouhou dobu, tak o mě byl zájem dlouhodobě, ale nebylo to možný, já jsem emigrovat nechtěl a v tom roce 87 najednou se to, respektive já jsem měl ten příslib už od roku 86, tam byly různý podmínky, že ten hráč musí mít přes 30 let, že o reprezentace už nemá zájem, což byla výjimka, kterou jsem dostal jako mám pocit jeden z prvních vůbec sportovců tenkrát v Česku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA přijel jste do Německa do týmu Grosswallstadtu, kde právě už trénoval v té době Jiří Vícha. Byl to on, kdo si vás vyžádal, kdo vás chtěl ve svém týmu a kdo vám vlastně asi i pomohl v tom začátku v tom Německu, protože není to jednoduché přijít do cizí země?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérNo, on mě chtěl dlouhodobě a já jsem chtěl trénovat pod ním dlouhodobě, to fungovalo, takže jsme o sobě věděli. A on mi jistým způsobem pomohl samozřejmě v takových těch běžných věcech, protože už tam byl rok, ale pro mě to zas nebylo tak složité, protože jsem mluvil plynně německy, měl jsem vystudovanou vysokou školu, měl jsem jméno jako házenkář a oni mě chtěli, oni o mě stáli, to znamená já jsem se nedoprošoval nikde.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle vy jste říkal, že už vám vlastně bylo v té době přes 30 a vy už jste měl vystudovanou vysokou školu, jak zmiňujete, a vy jste naopak nejenom hrál v házenou, což by vás nepochybně v Německu už i v té době uživilo, ale vy jste současně pracoval vedle toho. To byla vaše podmínka, že nechcete vlastně přijít o roky praxe?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérTo byla moje podmínka a já paradoxně, protože jsem byl jeden z prvních na týhle úrovni v první lize, tak paradoxně já jsem ani nevěděl, za kolik bych tam mohl hrát, protože mi to samozřejmě nikdo neřekl, takže jsem byl pro ně extrémně laciný, protože jsem byl placený de facto z toho jobu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPočkejte, to mě zajímá docela, jestli samozřejmě nechcete mluvit o penězích, tak to já pochopím. Kolik si vydělal třeba v té době hráč Dukly v těch osmdesátých letech a kolik třeba hráč špičkového německého házenkářského týmu v té době v osmdesátých letech?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérHráč Dukly si vydělal kolem, špičkový hráč kolem řekněme 45 tisíc, což byl ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMěsíčně.

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérMěsíčně, což byl na tu dobu dobrý dvojnásobek platu průměrnýho řekněme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA v Německu v té době?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérA v Německu, no, to jsem se dozvěděl až pozdějc samozřejmě. Já jsem v tom Německu pracoval za 3,5 tisíce marek, jsem hrál házenou a pracoval jsem jako inženýr.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDohromady jako jste si ...

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérProtože ta firma byla sponzor klubu, takže oni mě platili, občas mě pustili na trénink a já jsem tam pracoval jako inženýr. Byl jsem spokojenej, až samozřejmě dodatečně jsem se dozvěděl, že jsem mohl být dvojnásobek jenom z tý házený.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA prosadil jste si to potom třeba později, když jste přestoupil do Düsseldorfu a potom vlastně vy jste končil v Německu v Lipsku už po pádu Berlínské zdi, tam už jste si potom prosadil asi nějaké jiné podmínky, protože už člověk přece jenom začne víc vědět, jak to funguje, jaké jsou platy?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérAni ne, ani ne, protože mě vyhovovala ta kombinace s tou prací.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAha, že jste nechal vlastně jako opustit ty počítače, kterým se věnujete profesně.

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérA mně připadalo, že ta praxe, která tam, kterou tam získám vedle tý házený, má větší hodnotu, než čistě ta házená. A já jsem věděl, že tam jdu ve 33 nebo 32 letech a už i tím, že se tím nezabezpečím do konce života a připadalo mi, že ta odborná praxe pro mě má prostě větší hodnotu. Navíc v tý době existovalo pravidlo, nevím, jestli znáte případ Bosman, který přišel z fotbalu v tý době, byl omezený počet cizinců, takže v jednom mančaftu směl hrát jenom jeden cizinec. Ta konkurence byla samozřejmě obrovská a já jsem byl jeden z mála gólmanů, který tam hráli, protože si ty mančafty brali většinou nějaký střelce a hráče /nesrozumitelné/.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA zůstal jste v Německu až do roku 92. Už jste tam potom dál hrát nechtěl? Táhlo vás to zpátky do Česka, tehdy do Československa ještě? A měl jste také nabídku už na trénování.

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérJá jsem měl nabídku na trénování v Německu v Bundeslize, ale chtěl jsem domů, kvůli sobě, kvůli dětem, navíc už to bylo po revoluci a byl jsem plný takový prostě euforie, že člověk může s něčím pohnout i mimo ten sport, takže to pro mě vůbec, vůbec to pro mě nebylo téma, abych tam zůstal v tom Německu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaBývalý brankář a trenér národního házenkářského týmu Michal Barda je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Ostatně i po návratu jste i začal trénovat český národní házenkářský tým. V jakém stavu vlastně byl v těch devadesátých letech? To byla pořád ještě taková, dá se říct, docela relativně úspěšná doba naší házené nebo se pletu?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérBylo to po olympiádě v Barceloně, která nedopadla dobře, kde se to nepovedlo výsledkově, evidentně se to trošku vařilo i v tom týmu a navíc to bylo v úplně nových podmínkách společenských, takže jsme ten mančaft stavěli znova a na trošku jiných principech, ale byla to nádherná doba.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNádherná doba v čem? Právě tou budování nebo ...?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérMy jsme se museli a hlavně vztahově a z pohledu hierarchie v tom týmu jsme to museli postavili úplně jinak, protože najednou otevřely se hranice, všichni hráči mohli jít do zahraničí, někteří chodili hrát do čtvrtý ligy jenom proto, že jim zaplatili benzin na 150 kilometrů přes hranice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA říkal jste třeba vy hráčům, kteří takhle uvažovali, ano, protože v té době se vyplatilo asi každému jít do jakékoliv, hrát do Německa do jakéhokoliv týmu. Říkal, dával jste jim třeba rady, ať si dají pozor, ať jdou hrát jenom opravdu do elitní soutěže, do elitních týmů, aby prostě nešli jenom hrát do ciziny kvůli penězům? Jak jste třeba je vychovával v té době?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérTo bylo přesně to hlavní téma. My jsme ty hráče oslovovali tím, my jsme říkali fajn, nepovedla se olympiáda. Ty jsi reprezentant, myslíš si, že umíš házenou, tak to dokaž. Tady máš novej tým. Můžeš mluvit trochu do taktiky, můžeš se podílet na tom, jak ten tým se bude etablovat, už tam nebyla ta hierarchie, někde nahoře jsou funkcionáři, pod nima trenéři, pod nima hráči. Jsme partneři a pojďme udělat výsledek. A říkali jsme nebuďte blázni, nechoďte pod cenou někam hrát prostě šestou ligu, zůstaňte tady, udělejte si jméno, my vám pomůžeme se dostat do kvalitního týmu. To začlo potom fungovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA do dneška to ostatně funguje, protože ...

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérDo dneška to funguje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka... celá řada našich reprezentantů právě hraje třeba v Německu, Německo je patrně nejprestižnější soutěž evropská.

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérTo je nejprestižnější soutěž, to je jako NHL v hokeji nebo NBA v basketu, tak je německá Bundesliga je v házený.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA potom, která soutěž třeba, kam se tak vyplatí ještě jít a je to prestižní neustále?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérTo vždycky nemusí korelovat, ale v posledních letech je velmi prestižní francouzská liga, před lety byla velmi dobrá španělská, ta v posledních třech letech trochu upadla vlivem těm ekonomických problémů, který jsou ve Španělsku, velmi dobrá je dánská a švédská liga.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA naše v té hierarchii vůbec dá se to porovnat, jak je na tom současná naše házenkářská extraliga?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérDá se to porovnávat hodně obtížně a nesouvisí to tolik s házenou, souvisí to víc s postavením sportu v celé společnosti. S tím, jaké sport nese hodnoty, co od toho lidé očekávají, co od toho očekávají sponzoři i média, tam je velký rozdíl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže dnes tedy samozřejmě platí pořád, že nejlepší je hrát Bundesligu házenkářskou do Německa a je tam samozřejmě také řada našich skvělých hráčů. Ale čím to je, že se nedaří našemu národnímu týmu? Tam si říkám, kde je chyba? Protože naposledy na mistrovství Evropy teď v lednu jsme skončili už v základní skupině snad s jedním bodem za remízu. Čím to je, kde děláme chyby?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérHázená se strašně vyrovnala, ta špička, dneska opravdová špička, top je nějakých 56 týmů, ale pak je možná 15 týmů, které jsou hodně vyrovnané a kde rozhoduje denní forma a je řada velmi kvalitních týmů, které se na to mistrovství Evropy vůbec nedostanou, ty vůbec neprojdou kvalifikacemi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo nám se podařilo, my jsme postoupili z prvního místa, ale proč dál to už nebylo možné?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérOny ty výsledky trochu matou, protože my jsme postoupili sice papírově z prvního místa, ale ty výsledky byly tak těsné, že kdybychom dali někde o gól nebo o 2 míň, tak jsme mohli postoupit ze třetího nebo jsme mohli vypadnout úplně. Tam opravdu je to hodně natěsnané a záleží na malých detailech a v těch malých detailech nám často chybí důslednost a často nám chybí větší disciplína a návyk na to prostě odvádět perfektní práci na všech úrovních.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak, protože vy si uvědomujete asi, že se patrně už nikdy nevrátí třeba úspěchy, které měla naše házená v šedesátých letech.

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérProč myslíte?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJsem pesimistka. Vy jste optimista. Vy jste ve svazu teď házenkářském.

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérJá jsem optimista.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak vy si dáváte jaký závazek, protože vy tam máte na starost právě, pokud se nepletu, metodiku trenérů, jak to nazvat, abych ...

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérTrenérskometodická práce.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže budete s novou dvojicí trenérů, která teď nastoupí, asi hodně spolupracovat.

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérUrčitě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak vy si říkáte pojďme navázat na tu tradici šedesátých let, nebo tam cítíte, že asi už to nikdo nepůjde, protože ani ta házená už dnes není zdaleka u nás takhle populární?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérJá si myslím, že je to jenom problém házené. Já si myslím, že je to víc opravdu problém společenský. Já jsem přesvědčený, že úspěch si člověk musí odpracovat a odpracovat tak tvrdě, že se právě v těch sporných momentech, kdy se ten zápas láme, tak člověk ví, co má za sebou a na co může sáhnout. A když to nemá odpracované, tak může se povést, že se vyhraje jeden zápas, ale nepovede se, aby se vyhrál celý turnaj.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA vy tomu dáváte kolik let, než bychom zase mohli dosahovat významných úspěchů, mám na mysli náš národní tým, protože jednotliví hráči ty úspěchy samozřejmě mají, tak kolik let tomu dáváte?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérJá myslím, že se musí povést něco velice rychle během takových tří let, tak budeme mít trochu generační problém a budeme muset hodně obměňovat v tom týmu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaProtože hráči stárnou?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérProtože hráči stárnou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDo kolika let se dá vlastně dobře hrát házená? Vy jste hrál po třicítce ještě házenou na profesionální úrovni.

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérJá jsem hrál do 37, no. A řada, a teď paradoxně ten věk se prodlužuje. U gólmanů je to samozřejmě trošku jednodušší, třeba teďka mistři české ligy, M.A.T. Plzeň, tam Radek Motlík chytá, je mu 43 let, což klobouk dolů před ním, ale trošinku je to vizitka i té naší ligy. Ale řekněme, že v bráně do 39, někdy 40 ti, kteří vydrží zdraví, v poli bych řekl, že ta hranice je 35, 36 to už bolí hodně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste říkal do tří let, že musí přijít něco velkého, nějaký velký úspěch. Co by mělo být tím velkým úspěchem podle vás? Co vy si představujete, že bude?

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérPodle mého názoru je úspěch dostat se do šestky buď na Evropě nebo na mistrovství světa anebo kvalifikovat se na olympiádu, to považuji za úspěch, to se nepovedlo od roku 88, 92.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to bude novým úkolem podle vás teď té nové trenérské dvojice, která nastoupí,

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérJá myslím, že oni si budou dávat hodně vysoké cíle.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaBývalý brankář a trenér národního házenkářského týmu Michal Barda byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuji za to, hezký den.

Michal BARDA, bývalý brankář národního házenkářského týmu, trenérDěkuju. Hezký den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA na Radiožurnálu vás za chvilku čekají další zprávy, Helena Šulcová vám přeje dobrý večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: heš
Spustit audio