Meče, dýky i Střihoruký Edward. Kadeřnické salony přivádějí klienty do vnitřních světů

Právě takových nástrojů využívá novinka kadeřnických salonů takzvaná Trichoterapie, jejíž součástí je energetická masáž hlavy a sestřih nečekanými nástroji. V posledních letech se rozšířila zejména ve Francii a svou cestu si vyšlapává i ve Španělsku.

Samurajský uzel získal v posledních letech nebývalou popularitu. Původně symbol společenského postavení samuraje, dnes běžně vídaný na mužských hlavách už nikoho nepřekvapí. Stejně jako to, že v rukou kadeřníků vídáme nejrůznější nástroje, které někdy připomínají koňské hřebelce či vícebřité nůžky na petržel.

Ke slovu ale nyní přichází i nejdůležitější část samurajské zbroje – samurajský meč, ale i nástroj, po němž by klidně sáhl i Střihoruký Edward. Při úpravě hlavy se objevují nástroje, jaké byste u kadeřníka čekali sotva.

Kadeřník vás přivede do jiného světa

Ve Francii jsou už desítky kadeřníků, kteří se věnují takzvané trichoterapii a vlasy zkracují pomocí japonské dýky Tantó. „Trichoterapie, která trvá obvykle jeden a půl hodiny a začíná relaxací a masáží hlavy i vlasů, dokáže klienta převést do jeho vnitřního světa,“ říká kadeřník Jonas ze salonu ve francouzském Avignonu. Vysvětluje také, že při masáži hlavy najde akupunkturní body a aktivuje tak šišinku.

„Pak až následuje samotné stříhání - nebo tedy v tomto případě spíš sekání vlasů japonskou dýkou Tantó, která se pokládá pod pramen vlasů, zatímco nůžkami vlasy stříháme obvykle pod devadesátistupňovým úhlem,“ dodává kadeřník, podle kterého technika přispívá k regeneraci vlasů a dokáže uvolnit stres.

S tím souhlasí i jeho zákaznice. „Cítím lehkost a zároveň takové mravenčení. Jako bych už ani nevnímala své vlasy. Následuje pocit tepla a svěžesti. Je mi prostě dobře," dává se slyšet jedna z klientek salonu.

Metoda stříhání vlasů japonským mečem vznikla zhruba před šesti lety. Nápad původně představila v roce 2012 na kadeřnické show Jill Andrieuová. Ta ovšem vlasy stříhala nožem pro potápěče. V Avignonském salónu používají malý japonský meč žen samurajů, které jej používaly k sebeobraně.

Stříhání japonskou katanou nabízí také Alberto Olmedo v Madridu. „Používám velmi jednoduché nástroje: oheň, nože. Je to trochu středověké a občas musíte mít představivost, abyste dosáhli dobrých výsledků.“ Mezi jeho nástroji najdete také třeba nástavce na prsty, podobné těm, jaké měl ve filmu Střihoruký Edward Johny Depp.

Dnes podle informací francouzkého rozhlasu ve Francii používá sestřih samurajským mečem na 150 kadeřnických salonů a za cenu od sedmácti set do tří tisíc korun může mít takový sestřih i vy.

autor: bal
Spustit audio