Marian Jurečka: Konzumace uzenin? Češi rizika znají, zprávu WHO bych nepřeceňoval

Uzeniny jako je šunka, slanina či párky mohou zvyšovat riziko rakoviny trávicího traktu. Tvrdí to Světová zdravotnická organizace (WHO), která tyto potraviny zařadila na seznam prokázaných karcinogenů. Ministr zemědělství Marian Jurečka ve Dvaceti minutách Radiožurnálu přiznává, že i on si na uzeninách pochutnává. Jak tedy vnímá zprávu WHO? A máme se obávat konzumace uzenin?

„Není nic nového pod sluncem, že uzeniny nejsou příliš zdravé, obecně se to ví a tuší. Teď je tu jenom studie, která kvantifikuje na gramy a procenta pravděpodobnost onemocnění,“ říká s tím, že za pár let může přijít jiná studie s mírnějším výstupem.

V té souvislosti připomíná, že je potřeba se podívat na mnohdy jiné podněty, kvůli kterým dochází ke vzniku rakoviny, jako například životní prostředí, stres a genetické předpoklady. „Je potřeba zachovat si zdravý selský rozum. Každý ví, že máme mít stravu vyváženou. Když se budeme rozumně stravovat, měli bychom se dožít ve zdraví vysokého věku,“ míní.

Upozorňuje také, že se nedopátral, z jakého vzorku výrobků, z kolika zvířat a z jakých oblastí WHO vychází. „Tyto věci bych dramaticky nepřeceňoval,“ říká. A protože jsou Češi milovníky piva a masných výrobků, tak nepředpokládá, že by se snížila v Česku poptávka po uzeninách.


Většina Čechů rizika zná a měla by se podle toho v rámci svých stravovacích návyků řídit

Proč dětské piškoty chutnají jinak?

Na sociálních sítích vyrobil z piškotů nápis „fuj“. Tímto způsobem dal najevo, že mu nechutnají piškoty Opavia, které se vyrábí v Polsku. „Požitek z chutě nebyl takový jako dřív,“ vysvětluje.

Stejně tak ho mrzí, že se tradiční dlouholetá výroby přesunula z Opavy na polské území. „Dobré jméno u českých spotřebitelů se vybudovalo na tom, že jde o piškoty Opavia vyrobené v Opavě,“ vysvětluje s tím, že jako ministr zemědělství s celou záležitostí nemůže nic udělat, maximálně se vyjádřit jako občan.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio