Mák se u nás pěstoval od příchodu Slovanů. Dnes jsme největšími pěstiteli na světě, říká odborník
Když se řekne mák, nejspíš se vám vybaví malá modrá semínka. Ale věděli jste, že se pěstoval už od příchodu Slovanů? Hlavní boom zaznamenal během napoleonských válek, kdy se začal pěstovat na výrobu olejů, u nás i ale pro využití v potravinářství. „Jsme největším spotřebitelem máku na hlavu, a také největším pěstitelem máku ve světě,“ říká Václav Lohr, poradce spolku Český modrý mák.
Související
-
Vaření na ohni se zaseklo na opékání špekáčků a to je strašná škoda, říká autor nomádské kuchařky
Bývalý kuchař Michal Hromas poslední roky vaří pouze na ohni. O nomádské kuchyni právě napsal kuchařku Oheň a dým.
-
I tradiční polská kuchyně může být sexy, tvrdí majitel...
S odpovědí na otázku, k čemu se hodí kvásek, by Poláci neváhali ani na vteřinu. Přece na žurek! Zákvas z žitné mouky je hlavní ingrediencí tradiční polské polévky. ...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.