Magdalena Dietlová

22. květen 2009

Osmdesát let - právě tolik by dnes bylo Jaroslavu Dietlovi, jehož seriály jako Nemocnice na kraji města nebo Synové a dcery Jakuba skláře spojovaly československou společnost. Na dnes už legendárního scenáristu vzpomínala jeho žena Magdalena Dietlová v Dopoledním Radiožurnálu. V sobotu 23. května bude hostem spisovatel Ivan Klíma.

Pověstných 15 stránek denně - taková byla norma Jaroslava Dietla. A Magdalena Dietlová tuto pověst potvrzuje: "On nebyl z těch, kteří by pracovali dva měsíce intenzivně a potom si dali pauzičku. Je o něm známo, že se považoval za řemeslníka - a proto říkal, že jako každý řemeslník i on musí pracovat, když je, i když není inspirace, když sluníčko svítí i nesvítí."

A stejně jako každý dobrý řemeslník, i Jaroslav Dietl přistupoval ke své práci poctivě. "S obrovskou vervou se vždy vrhl do daného prostředí s tím, že tam musí něco prožít a zažít," vzpomíná Magdalena Dietlová. "A po třech dnech měl Jaroslav pocit, že mu praskne hlava, že už to tam nevydrží - a jeli jsme domů," dodává se smíchem.

Seriálům Jaroslava Dietla bývala už za jeho života vytýkána povrchnost či plytkost. Jak se s touto výtkou vyrovnával muž, o němž jeho žena tvrdí, že kritiky nesnášel a pochvalné recenze měl rád? "Pořád se snažil sám vymezovat, co je vlastně televizní útvar a jakou má televize budoucnost."

Jak tedy podle Magdaleny Dietlové reagoval na odmítavé recenze? "Říkal, že mu každý vytýká, že píše jednoduše a že dělá červenou knihovnu. Ale že si nikdo neuvědomí, že on píše pro babičku na vesnici a vysokoškolského profesora najednou - a že televize po něm chtěla, aby přitáhl milióny diváků. To je něco jiného než hrát pro dvě stovky lidí, kteří přijdou do divadla."

Kritika seriálů Jaroslava Dietla se často týká i jejich určité poplatnosti době. Jak se Jaroslav Dietl vyrovnával s politickými tlaky na svou tvorbu? Také to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Magdalenou Dietlovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.