Luděk Niedermayer o uprchlické krizi: V EU se stavíme proti jakémukoliv návrhu. Pokud nedojde k řešení, zaplatíme za to

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD dostal od vlády mandát, aby na zasedání v Bruselu tlumočil nesouhlas s trvalými kvótami pro migranty. Systém kvót schválili v dubnu poslanci Evropského parlamentu.

„Na problém s migrací se nemůžeme dívat jen z pozice zemí uvnitř Evropské unie, ale i z pohledu Řecka, Polska nebo Slovenska. A musíme najít společné řešení,“ zdůrazňuje europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer v úvodu rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. Podle jeho slov je třeba, aby členské státy Evropské unie našly společné vybalancované řešení.

„Ve světě je neobvykle špatná situace, která vyhnala lidi z domovů. Musíme najít férový podíl Evropy na řešení problémů,“ zdůrazňuje Luděk Niedermayer v rozhovoru s Karolínou Koubovou. Za klíčovou považuje pomoc mimo teritorium Evropské unie a omezení přílivu žadatelů o azyl, kteří ho však stejně nedostanou.

Čtěte také

Ochrana pozemské hranice, jak připomíná, je úplně jiná než obrana na moři. „Na pozemské hranici můžete postavit zeď, ale jakmile jsou lidé na moři, před Evropany stojí absurdní otázka, jestli lidi utopit, abychom je nemuseli z vody vytáhnout. A doufám, že je pro všechny nepřijatelná vize, aby se pod dohledem našich lodí lidé topili ve Středozemním moři,“ zdůrazňuje.


V Česku nechápeme Evropskou unii, když říkáme, že Brusel rozhodl. Evropská komise nemá co rozhodovat. Rozhodují ministři zemí podle pravidel, která si země nastavily.LUDĚK NIEDERMAYER

„Naším cílem by mělo být vyjednat kompromis, který pro nás bude přijatelný. A poté bychom ho měli nejen respektovat, ale také vysvětlit voličům, proč jsme ho přijali,“ tvrdí.

„Jakýkoliv návrh se objeví, stavíme se proti němu. Stavěli jsme se dokonce proti poskytování peněz na podporu běženců, kteří jsou v Turecku, máme problém s bezvízovým stykem s Tureckem, s kvótami v rámci nouzového mechanismu a nesouhlasíme ani s náhradním finančním plněním, pokud bychom běžence nepřijali,“ vypočítává a varuje: „Doufám, že budeme podílet na formulaci dobrého společného řešení. Pokud k tomu nedojde, budeme ti, kteří podle mě zaplatí velkou cenu.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio