Lucie Seifertová

28. prosinec 2009

Hostem Daniely Karafiátové byla v pondělí malířka a ilustrátorka Lucie Seifertová, autorka největšího leporela na světě s názvem Dějiny udatného českého národa. Moderátorka se jí ptala na výstavy obrovského leporela, nové projekty i soukromý život nebo význam mateřství. V úterý 29. prosince bude Jan Pokorný, moderátor a budoucí zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii.

"Devítimetrové leporelo se nevejde do knihovny, tak s ním jezdíme a vystavujeme ho," nastiňuje osud známé knihy. Vytvoření obří knihy napadlo prý manžela. "Já tak bláznivé nápady nemám," usmívá se s tím, že vytvořila největší knihu na světě, která však stále ještě není zapsána do Guinnesovy knihy rekordů.

Leporelo putovalo i po Spojených státech. "Trošku jsme se báli, ale ohlasy byly úžasné. Zvlášť proto, že Američané pochopili humor a u knihy se baví," přiznává.

Lucie Seifertová v současné době pracuje na televizním seriálu, což je pro ni nová zkušenost. "Viděla jsem jen dokumenty o tvorbě animovaného seriálu, které popisovaly neuvěřitelnou dřinu a musím potvrdit, že nelhaly," popisuje pracovní nasazení.

Mezi její poslední práce patří kniha Tajemná Ostrava. "Manžel do Ostravy často jezdil a vždycky, když se odtud vrátil, vypravoval mi o továrnách a atmosféře města. Pak přišla nabídka v rámci kandidatury Ostravy na Evropské město kultury 2015," osvětluje vznik své další knihy.

Nezapomněla však připomenout, že se podílí na ilustracích pro jiné autory. "Nejtěžší je skloubit informaci s kresbou a vtipem, což je docela svazující. Práce pro jiné autory je uvolněnější. Autoři si napíšou text a já kreslím, co chci," zdůrazňuje klady trochu odlišného způsobu práce.

Lucie Seifertová mluvila o svých začátcích, manželovi a soukromém životě, ale nezapomněla zmínit svůj sen a rodinný život.

Záznam celého rozhovoru s Lucií Seifertovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio