Lenka Termerová

15. červen 2009

Jestli se ještě jednou narodí, ráda by prý pracovala jako natírač. V současném životě však je Lenka Termerová úspěšnou seriálovou, filmovou i divadelní herečkou. A právě na její práci se jí především ptala Daniela Karafiátová. V úterý 16. června bude hostem antropolog Eugen Strouhal.

Lidé ji prý často na ulici oslovují "Jiřinko" nebo "paní Rubešová". Lenku Termerovou prý nemrzí, že ji mnoho diváků zná spíše pod jménem její seriálové postavy než pod jejím vlastním. "Jsem ráda, že je má role vůbec osloví," vysvětluje Lenka Termerová. Zároveň však dodává: "Samozřejmě, kdyby byl člověk hercem jedné role, moc dobré by to nebylo."

Danielu Karafiátovou zajímalo i to, jak se vlastně Lenka Termerová k natáčení nekonečného seriálu Velmi křehké vztahy, původně Rodinná pouta, dostala. "Když mě oslovili, byl to první seriál tohoto druhu u nás. Znali jsme prvních osm dílů - s tím, že od autorek jsme znali linku postavy, kam se má ubírat. Přišlo mi, že by to mohlo být docela dobrodružné - ale počítali jsme s tím, že natáčení má trvat jen rok," vzpomíná Lenka Termerová.

Tvůrci seriálu postavě Lenky Termerové připsali i potíže s alkoholem. A to prý pro ni byla skutečná výzva. "To jsem milovala," popisuje herečka, "to už je totiž skutečně co hrát." Zároveň podotýká: "Mezi diváky to mělo velký ohlas. Začalo za mnou totiž chodit mnoho lidí, že mají podobné problémy v rodině."

Nejen o své seriálové tvorbě, ale například také o spolupráci s Janem Kačerem nebo o působení na prknech pražské Ypsilonky mluvila herečka Lenka Termerová mezi desátou a jedenáctou hodinou. A její odpovědi na otázky Daniely Karafiátové i posluchačů si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Lenkou Termerovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.