Ladislav Minčič: Situace na trhu práce je bariérou dalšího růstu firem

Přes 80 procent podnikatelů vnímá ekonomický vývoj v nejbližším období pozitivně. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká ředitel odboru analýz Hospodářské komory a bývalý náměstek financí Ladislav Minčič s tím, že rozdělení příjmů a bohatství v České republice patří k nejrovnoměrnějším na světě.

„Rozdíly mezi těmi z nás, kteří jsou nejchudší, a mezi těmi, kteří jsou nejbohatší, ve srovnání se světem až tak dramatické nejsou,“ říká.

Nízká nezaměstnanost je výsledkem situace na trhu práce a v současné době by podle něj podnikatelé zaměstnali ještě další a další lidi. „Odbyt produktů, ať už to jsou služby nebo zboží, generované na území České republiky je v konjunkturální fázi,“ dodává.

Ekonomickou prosperitu by měli pocítit i občané, říká Jana Maláčová z ČSSD

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Přidat státním zaměstnancům, rodičům malých dětí a důchodcům. To jsou některé priority nové ministryně práce o sociálních věcí Jany Maláčové z ČSSD, která také chce důchodcům a lidem s malými dětmi více otevřít pracovní trh.  

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj označuje nízkou nezaměstnanost v Česku za hlavní překážku pro větší růst ekonomiky.

S tím Minčič souhlasí – situace na trhu práce je vnímána jako největší bariéra dalšího potencionálního růstu firem.

„Z hlediska dlouhodobější stability naší ekonomiky je třeba změnit kvalifikaci a strukturu lidí na našem trhu práce,“ míní.

autoři: Jan Moláček , prh