Laco mi řekl: Pojď do Ameriky. Tak jsem šel, vypráví jazzový hudebník Michael Krásný

Z Opavy do Prahy a do New Yorku vede zatím životní cesta českého jazzového muzikanta Michaela Krásného. Výrazný baskytarista, českému publiku známý především z kapely trumpetisty Laca Decziho, žije v americkém velkoměstě už osmým rokem. Spolupracovnice Radiožurnálu Julie Urbišová se s ním setkala přímo na Manhattanu.

Jsme ve čtvrti, která je dost umělecká, je tu spousta jazzových klubů. Tady taky někdy hraješ? To je čtvrť, které se říká West Village. Teď procházíme kolem známého místa – Cafe Wha, kde začínali známí lidi, jako například Bob Dylan, Jimi Hendrix, Chuck Berry a spousta dalších jmen.

Čtěte také

Potkat se se spolužákem z opavského gymplu právě na takovém místě – to jsem si při své pracovní cestě do „Big Apple“ nemohla nechat ujít. Dnes oba žijeme v USA a mě velmi zajímalo, jak se právě tady, ve městě spojeném s tím nejlepším jazzem, žije českému baskytaristovi, který na každém koncertě vystřihne precizně zahraná sóla.

Živá hudba táhne

Každý říká, že už to jde od desíti k pěti, dřív se tady hrávalo úplně všude. Vlastně se to teď trochu vrací. Protože lidi začínají zjišťovat, že pokud poslouchají live music, je to mnohem zajímavější a přitažlivější, než když jim hraje Spotify,“ popisuje baskytarista newyorskou realitu.

I když je život v této betonové džungli plné konkurence někdy těžký, Michal si ho naplno užívá. Jak přiznává, odstěhovat se z Prahy, kde měl skvěle rozjetou kariéru, by ho samotného nenapadlo. Za všechno tak trochu může už vzpomínaný Laco Deczi.

Lidi začínají zjišťovat, že poslouchat live music je mnohem zajímavější a přitažlivější než Spotify, vzkazuje Michael Šťastný z New Yorku

Dobýt New York? Realita je jiná

„Měl jsem své projekty v Praze, kde jsem hrál, a najednou přišel Laco a řekl: Pojď do Ameriky. Tak jsem jel a zůstal. Takové to klasické, že jedeš dobývat NY, tak to je největší stupidita. Realita je jiná, prostě jsem se zapřel a byl jsem houževnatý a něco se mi povedlo.

Čtěte také

Michal hraje v New York City v několika hudebních uskupeních a pracuje na autorské hudbě. V létě vyjde jeho druhá sólová deska, kterou právě dokončuje.

Teď se mi něco podařilo, tak jsem si říkal, že by bylo fajn zase něco vydat. Jsem ve fázi natáčení nové desky, ale ještě k tomu připlácnu pár jazzových standardů. To je vlastně to nejdůležitější. Protože jsem díky Lacovi začal zpívat, moje nová deska bude celá zpívaná.

Zvláštní čeština

Baskytarista a zpěvák Michael Krásný není jediným newyorským Čechem. Kromě Laca, který žije dvě hodiny cesty z města, se Michal občas sejde třeba s pianistou Ondřejem Pivcem.

Jak říká, vždycky vítá šanci potkat se s krajanem: „Když sem někdo přijede, jdeme poslouchat nějakou hudbu. S Ondrou se vídám pravidelně, teď už mám víc práce. Ona ti pak začne chybět čeština, připadneš si jako doma, když tady na tebe začne mluvit někdo česky. Je to absurdní být v New Yorku a mluvit česky, je to zvláštní pocit.“

Čtěte také

Kde domov můj…

Michael připouští, že se mu po osmi letech za oceánem už po Česku občas stýská: Jednou jsem si pustil Vltavu a byl jsem z toho úplně naměkko. Najednou jsem ji začal vnímat jinak – je to tak obrazotvorná hudba, úplně nádherná."

Za normálních okolností už by byl Michael touto dobou v Česku na turné s Decziho kapelou Cellula New York. Kvůli koronavirové krizi se koncerty odsouvají na podzim.

autoři: Julie Urbišová ,
Spustit audio

Související