Konflikt na východě Ukrajiny je bojem o sovětskou minulost, myslí si Igor Kulyk

Ukrajina zúčtovává se sovětskou minulostí. Zákon, který už podepsal prezident Porošenko, zpřístupňuje archivy a zavádí likvidaci památek na dřívější sovětskou moc. Jak to vnímá ředitel ukrajinského Archivu bezpečnostní služby Igor Kulyk?

„Tyto zákony měly být přijaty dříve, ještě v 90. letech, ale je dobře, že je máme alespoň teď. Dovolují nám zúčtovat se sovětskou minulostí a kráčet do evropské budoucnosti,“ odpovídá Igor Kulyk, který dorazil do Prahy.

Podle jeho názoru je i konflikt na východě Ukrajiny do značné míry zapříčiněn sovětským dědictvím. „Čím dál na východ, tím větší koncentrace sovětských soch,“ připomíná s tím, že v rámci demokracie bude nadále přípustné diskutovat o minulosti. „Zákony zakazují praktické uplatnění komunistické ideologie,“ upozorňuje.

Archiv bezpečnostní služby nově zpřístupní archivní materiály z let 1917 až 1991, a to i ty, které podědil od KGB a dalších resortů. Mezi nimi jsou také dokumenty týkající se pražského jara a intervence vojsk Varšavské smlouvy. „Zaznamenávají reakce Čechoslováků na invazi, dopisy, které si vyměňovali obyvatelé Československa s Ukrajinci,“ vyjmenovává Igor Kulyk.

Čtěte také


Archiv bezpečnostní služby mimo jiné obsahuje operativní zprávy skupin diverzantů, které posílal sovětský režim z Ukrajiny do Polska a Československa. Tyto skupiny tu měly terorizovat místní a nahánět strach. „Byly maskovány do podoby banderovců nebo vlasovců,“ popisuje Igor Kulyk.

V dokumentech se objevují motivy nepřijetí. „Dopisy vojáků ukazují, že ve vojenských posádkách bylo dusné klima, dopisy běžných lidí zas naznačují, že intervenci odmítají přijmout. A to je důležité připomínat,“ soudí.

Archivy na východě země a na Krymu však zůstaly na okupovaných územích. „Bohužel, strategické budovy v Doněcku, Luhansku a na Krymu byly obsazeny v první řadě a mezi nimi byly i objekty archivu,“ potvrzuje Igor Kulyk.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio