Když roboti montují roboty. Jak to vypadá v továrně na výrobu cobotů?

18. březen 2019

V továrně dánské společnosti Universal Robots, největšího výrobce takzvaných kolaborativních robotů, nasazují do výroby vlastní stroje. Jaké mají výsledky se do Odense vydal zjistit reportér Experimentu Vojtěch Koval.

V továrně Universal Robots v dánském Odense nás vítá Thomas Stensbøl. Universal Robots jsou největším výrobcem kooperativní robotů, tzv. cobotů, na světě. Pracují tu lidé 20 různých národností a také několik cobotů.

Pracovní roboti mohou být dostupní i pro menší firmy. Mohou si je pronajmout nebo vytisknout

Futlab 3D tiskárny

Ačkoliv jsou průmysloví roboti v posledních letech stále cenově dostupnější, pro řadu hlavně menších firem je robotizace pořád příliš nákladná. Jak si menší podniky můžou pořídit robotického pomocníka i bez velkých investic? Jednoduše si je můžete pronajmout třeba v personální agentuře pro roboty. A ve firmě Prusa Research dokonce zjistili, že je pro ně výhodnější si roboty nebo jejich části vytisknout na 3D tiskárně.

Tady vidíte robota, který šroubuje jednotlivé díly. Díky nim to nemusí dělat naši zaměstnanci a nebolí je pak lokty a podobně,“ popisuje Thomas Stensbøl. „A támhle máme náš největší model UR10. Je zavřený v pracovní buňce, protože při tomto procesu potřebujeme díly zahřát, než k nim připojíme další součástky. Robot to dělá automaticky, ale kvůli teplu je stroj chráněný. Nesmí se tam navíc dostat žádný prach.“

Tanec cobotů

Ve výrobní hale je několik řad pracovních stolů, v každé se vyrábí jeden model cobotů. Na jednotlivých stolech se postupně montují součásti cobota, případně se tu testují například motory robotických ramen. Na konci řady pak hotového robota čeká zhruba dvouhodinové testování. I tady se Universal Robots spoléhají na své coboty.

Stroje je možné řídit mimo jiné i tím, že na ovládacím panelu stisknete tlačítko a jednoduše robotické rameno nastavíte do požadované polohy. Tento mód si navzájem kalibrují dva coboty naráz. Přetlačují se do různých pozic a vypadá to trochu, jako kdyby spolu tancovali.

Rozšíření výroby, kvalita i úspory

Praha se těší na novou technologickou atrakci. Co umí robotický sommeliér?

Cyber Dog je dvoupatrová budova, celkem se do ní vejde přes 40 hostů.

Originální prostor automatizované vinárny CyberDog, který se už příští týden otevře v pražských Nových Butovicích, má ukázat, jak by se moderní technologie už brzy mohly zapojit do našeho běžného života. Návštěvníkům tu bude nápoje a občerstvení servírovat robotický číšník. S předstihem si ho jel prohlédnout reportér Vojtěch Koval.

Na kolaborativní automatizaci je zajímavé, že firmám v různých regionech přináší různé výhody. Můžete díky ní dělat více se stejnými zdroji a rozšiřovat tak svoji společnost, jinde zase zlepšuje kvalitu výroby. A v prostředí, kde mají problémy s prostorem, třeba v Singapuru nebo Hongkongu, zase používají coboty zkrátka proto, že nemají dost místa,“ popisuje prezident Universal Robots Jürgen Von Hollen.

Zapojení cobotů do výroby má nesporné výhody i pro jeho společnost: „Umístění továrny najednou vůbec není problém. Vyrábíme všechny naše coboty v Dánsku, tedy v zemi s pravděpodobně nejdražší pracovní silou. A přitom jsme z hlediska ceny nejspíš nejkonkurenceschopnější firmou.“

V jednoduchosti je síla

Esben Ostergaard a další spoluzakladatelé Universal Robots byli vůbec prvními, kdo kolaborativní roboty začal v roce 2008 vyrábět. A i když v posledních letech konkurence výrazně vzrostla, drží si firma stále více než poloviční podíl na trhu s coboty. A to mimo jiné díky platformě UR+

Inteligentní robot se učí z vašich úspěchů. Platí to i při stolním fotbálku

Fotbálek proti počítači jako ukázka génia mladých vědců a inženýrů na Hackathonu společnosti Bosh v Berlíně

I počítačoví programátoři mají svůj maraton, říkají mu hackathon a běhat při něm nikam nemusejí. Jen zasednou na dva dny k počítačům a podle zadání vytvářejí v týmech co nejzajímavější software. Když se k nim ještě přidají šikovní inženýři, vznikají inteligentní roboti nebo pokročilá autonomní vozítka. Na hackathonu v Berlíně si návštěvníci mohli vyzkoušet třeba souboj s robotem ve stolním fotbálku.

Nezvládli bychom být technologickou jedničkou, kdybychom se snažili vyrábět kamery, robotická ramena, kleště... Věříme, že když umožníme celému systému kolem využívat naše technologie a vytvářet s jejich pomocí vlastní řešení, bude to vždycky mnohem výhodnější,“ vysvětluje Jürgen Von Hollen, proč je UR+ v podstatě open source technologie.

Když jsem se ucházel o tuto práci, vzal jsem s sebou svého 12letého syna. Za dvacet minut se naučil, jak s těmito roboty pracovat. A tehdy jsem si uvědomil jejich potenciál,“ popisuje a dodává, že v budoucnu by si lidé mohli coboty kupovat i instalovat podobně jednoduše jako dnes počítače.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související