Každý den 10 minut pohybu navíc, pak malá odměna, radí sportovní lékařka. Jak si udržet váhu po zhubnutí?

7. leden 2024

Každá změna začíná v hlavě. To je oblíbená věta sportovní lékařky Marie Skalské, která přednáší na odborných fórech doma i v cizině, publikuje na téma pohybová aktivita, výživa, redukce hmotnosti a také prevence civilizačních onemocnění. „Důležité je dát si reálně dosažitelný malý cíl, i deset minut pohybové aktivity už ovlivní krevní tlak, tři minuty ovlivní rozhodovací schopnosti. I málo stačí,“ vysvětluje.

Jak si přenastavit hlavu? Je to jednodušší ve třiceti, nebo v padesáti?

Čtěte také

Čím déle něco děláme, tím hůře se to přenastavuje. Nejhloupější je říct si od prvního ledna všechno změním a budu to dělat úplně jinak. Na své sociální sítě jsem teď dávala výzvu – pojďme každý den přidat deset minut pohybu. Když si dáme cíl, který splníme, byť je malinký, tak nás to nakopne a namotivuje dál. Když třeba dneska dáte deset minut, a příští týden také dáte desetiminutovku, tak uvidíte, jak krásný efekt to udělá, protože si řeknete – tohle jsem zvládla a příští týden si dám patnáct. Takže malé krůčky.

Jakmile je to zdravotní motivace, tak je to něco jiného než hubnout pár kilo do plavek. Jakmile víme, že nás přestanou bolet kolena, záda, bude se nám lépe dýchat, tak v ten moment jsme motivovaní mnohem více. Zatímco hubnutí proto, aby nás neopustil manžel, je úplně zbytečné, milé dámy, tam to fakt nefunguje. Dělejte to pro sebe a začněte po malých krůčcích.

Jak dlouho člověk hubne deset kilo? To je číslovka, kterou po vás lidí nejvíc chtějí?

Záleží na tom, z jaké jdeme hmotnosti. Ideální je zhubnout třeba pět až deset procent své aktuální hmotnosti, co teď vážíte, a udržet to alespoň půl roku. A když má někdo Body Mass Index větší jak 35, tak většinou to jde mnohem rychleji, tam je možné zhubnout i nějakých dvacet procent. Takže důležitá je výchozí startovní čára. Zhubnout je jednoduché, ale pojďme na to, jak to vydržet, to je ta Nobelova cena, která za to bude, až to někdo vymyslí.

A když se to nedaří? Každá emoce a myšlenka spouští hormonální, metabolickou kaskádu. Tak jak na to?

Než začnete hubnout, tak je důležité přijmout svoje tělo takové, jaké je, mít se rád, je to jediné místo, kde můžeme bydlet, kde budeme žít. Protože takové to nenávidím se, jsem hnusná, tlustá, podívejte se na mě, tak to už to nastavení je negativní. Takže první je ne se s tím smířit, ale mít respekt. A jak na to udržení, když už se nám podaří zhubnout? V Americe mají takzvaný registr těch, kteří udrželi, tam se registrují všichni, kteří udrží nějakou dobu alespoň sedm kilogramů, a oni tam zapisují, co jim pomáhá k tomu udržení.

Na hubnutí se musí začít v kuchyni, ale cvičení má úžasné dopady na naší zdravotní prognózu
Marie Skalská

A co to je?

Pomáhá dostatek pohybu, hýbou se alespoň hodinu denně, snídají, pravidelně se váží, kontrolují si to a zapisují. A co nejméně tráví v sedě, to znamená, že to, že někam můžu dojít pěšky, místo abych jel pět minut autem, i to se počítá.

Když se vám podaří tohle všechno dokázat, tak člověk chce být pochválen?

Ano, nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá. Plánujte si malé, dosažitelné odměny, nejde o to, že v létě pojedu k moři, ale pojďme si říct, že když tento týden se to bude dařit, budeme mít deset minut pohybu, tak třeba v neděli si pustíme hezký film, nebo holky si koupí nový lak na nehty, nebo se sejdete s kamarádkou a dáte si dobrou kávu, ale musí to být něco takzvaně pozitivně zpevňujícího, nějaká odměna.

Člověk, který se rozhodne sportovat, si řekne – jsem po Vánocích unavený, tak to posunu a začnu se věnovat svému tělu až po nějaké době. Co je to ta únava, co nás kosí?

To může být několik faktorů dohromady. U únavy, když bychom řekli, jak na ní, tak bych řekla velmi s respektem vůči vlastnímu tělu. Když si vezmeme pracujícího sportovce, tak je to těžké, vrcholový sportovec si může odpoledne lehnout, ale když máme hobíka, tak ti jsou schopní být každé ráno v bazénu, pak do práce, pak jdou najezdit kilometry,  konkrétně triatlonisti.

Čtěte také

A někdy je lepší si jít dřív lehnout a vynechat trénink, protože spánek dohnat nemůžeme. Takže základ je ve spánku, a pak se i dobře najíst. A tyhle dva faktory nejvíc ovlivní naši únavu.

Na internetu se to hemží plány na to, jak zhubnout nebo jak se dát do kondice. Jak si vybrat nebo sestavit vlastní plán?

Velmi respektovat vlastní chutě, když se budu nutit do nějakého jídelníčku, kde jsou potraviny, které mi vůbec nechutnají, tak ta šance na udržení je minimální. A také respektovat časové možnosti, pokud jsem vůbec necvičila a vrhnu se do plánu, kde budu pětkrát týdně hodinu cvičit, tak tomu nedávám velkou šanci.

Takže pozvolna, koukala bych, kdo plán sestavuje, šla bych po vzdělání, koukejte, kdo vám to radí. Jakmile jsou s tím spojené nějaké dramatické výživové doplňky, koktejly, tak do toho bych určitě nešla.

Jaký je Body Mass Index Čechů? A kdy je dobré užívat probatika? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související