Kateřina Cajthamlová

Hubnutí a změna životního stylu patří mezi tradiční předsevzetí mnoha lidí. O zmíněných tématech mluvil moderátor Petr Král s internistkou a dietoložkou Kateřinou Cajthamlovou, která se domnívá, že předsevzetí musí být především reálné. Zákazy a radikální rozhodnutí totiž obvykle nevedou k úspěchu.

„Máme auta, takže se přestalo chodit pěšky, nemáme pravidelnou pracovní dobu, protože většina lidí podniká, zmizely závodní jídelny, ve školních jídelnách dětem nikdo nenutí polévky, vymizely hromadné turistické akce,“ vyjmenovává hned v úvodu rozhovoru Kateřina Cajthamlová změny, které doba přinesla a které negativně ovlivňují způsob stravování. Jak dodává, i chalupaření vyměnili lidé za pasivní způsob zábavy, třeba za televizi nebo internet.

Nejdůležitější je podle Kateřiny Cajthamlové pravidelnost, tedy pravidelné snídaně, obědy a večeře, které ona sama dodržuje. „Jídlo byla příležitost, kdy se rodina scházela,“ zmiňuje. Lidé by si měli dát pozor na živočišný tuk, tedy na nekvalitní masa a uzeniny. Další problém vidí známá dietoložka v tom, že lidé přestávají vařit. „Používají jen polotovary nebo suroviny nešetrně upravují,“ potvrzuje.

Základem kvalitní stravy by měl být dostatek zeleniny a ovoce, obilovin, luštěnin a také ryby. K tomu můžeme přidat například pečivo. Kateřina Cajthamlová však upozorňuje, že složení pečiva u nás není nijak deklarováno. „Nikde se nedočteme, co obsahují rohlíky nebo housky, které můžeme koupit v samoobsluhách,“ vysvětluje.

Petr Král se Kateřiny Cajthamlové ptal i na to, jak strávila Vánoce. Co vlastně jedla a mlsala během Vánoc? Sleduje pořady o vaření? A kdy se s ní můžeme opět setkat na televizních obrazovkách? Nejen na tyto otázky odpověděla Kateřina Cajthamlová. A vy si její odpovědi můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Kateřinou Cajthamlovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio