Kambodža přišla o krysího hrdinu. Za svou kariéru odhalil přes sto nášlapných min

Po dvou letech zaslouženého důchodu zemřel osmiletý krysí samec Magawa vycvičený na hledání výbušnin a nášlapných min. Pomohl vyčistit přes 22 hektarů, což odpovídá rozměru víc než 40 běžných fotbalových hřišť, na kterých odhalil víc než stovku výbušnin – nášlapných min i kusů nevybuchlé munice. 

Magawa dostal za své hrdinství jako první krysa vyznamenání britské veterinární charity PDSA, které se považuje za obdobu medaile za statečnost pro lidi. Malou zlatou medaili nosil Magawa při speciálních příležitostech na svém modrém postroji.

Nejlepší je křečkomyš

Krys vycvičených pro vyhledávání výbušnin jsou na světě stovky. Jejich výcviku se věnuje belgická nevládní organizace APOPO sídlící v Tanzanii. První krysy začaly s úspěchem hledat miny v Mozambiku v roce 2006 a dnes působí i v Angole nebo právě v Kambodži.

Pro výcvik je vhodný druh zvaný krysa obrovská, někdy také křečkomyš gambijská, která má pro tento úkol mnoho výhod. Tou hlavní je ostrý čich.

Čtěte také

„Než jsme začali pracovat s krysami, vůbec jsme netušili, jak skvělou práci dokážou odvést. Mají úžasně ostrý čich a jejich výsledky jsou stoprocentní,“ řekla agentuře Reuters žena, která s krysami pracuje na hledání min v Kambodži. Hlodavci také nemají takovou hmotnost, aby bombu sami nášlapem či otřesem odpálili.

Kryse je jedno, pro koho pracuje

Na rozdíl od psů je práce s krysami při hledání min výrazně snazší. Jsou totiž dostatečně inteligentní na to, aby se daly vycvičit, a zároveň si nebudují pevné vazby na konkrétního člověka. „Není problém pracovat s novou i se zkušenou krysou. Nezajímají se o to, kdo se o ně stará. Může to dělat kdokoliv,“ potvrzuje krysí trenérka.

Hlodavce díky tomu mohou vycvičit v Tanzanii a pak letecky přepravit do Kambodži, kde ho převezme úplně jiný člověk. Na výkon krysy to nemá žádný vliv. Ta se stará jen o to, aby za vyčmuchanou výbušninu dostala patřičnou odměnu v podobě jídla.

autoři: Ondřej Himmer , and
Spustit audio

Související