Jmenoval se Antis a za války létal na palubě bombardéru. Statečný německý ovčák je v Británii dodnes legendou

V bombardéru 311. československé bombardovací perutě RAF se účastnil tří desítek náletů nad hitlerovské Německo i Antis, pes českého palubního střelce RAF Václava Roberta Bozděcha. Ve Spojeném království je dodnes hrdinou, na kterého se nezapomnělo. V anglosaské literatuře o nich existují tři knihy. Antise teď připomíná nový hrob, který tento týden oficiálně představili dcerám Václava Roberta Bozděcha.

Věrný až do smrti – černý nápis v češtině se skví na zbrusu novém bílém mramorovém náhrobku. Oddanost a partnerství, to jsou dvě slova, která podle Bozděchovy dcery Niny nejlépe vyjadřují vztah jejího otce a německého ovčáka Antise.

V egyptské armádě slouží čeští psi. O jejich výcvik se stará unikátní kynologická stanice

Belgický ovčák Flint je Čech. Hášima si tolik oblíbil, že ho nebylo možné předat zákazníkovi

Pes se stále častěji stává domácím mazlíčkem i na Blízkém východě. Třeba v Egyptě se dnes těší velké pozornosti. Psi také často slouží v egyptské bezpečnosti. A mnozí ze psích ochránců mají dokonce český rodný list. Z České republiky putují do Egypta až stovky štěňat ročně. Výcvik je čeká v kynologickém komplexu nedaleko Káhiry, který je na celém Blízkém východě unikátní.

„Antise jsem nikdy nepotkala, narodila jsem se až po jeho smrti. Ale byl vždy částí mého života. Na tom příběhu jsem vyrostla. Vztah mého táty a Antise byl zcela výjimečný. Byla to naprostá důvěra, partnerství. Náhoda je svedla dohromady a zůstali věrni jeden druhému,“ vypráví s pohnutím Nina.

Z nalezence hrdinou

Příběh německého ovčáka Antise je skoro neuvěřitelný. Štěně zachráněné ve Francii propašoval Václav Bozděch do Anglie. Tam se stal Antis kmenovým příslušníkem 311. československé bombardovací perutě. Byl jediným psem, který prokazatelně létal v bojových misích, dokonce měl vlastní kyslíkovou masku.

Václav Robert Bozděch se svým věrným psím parťákem Antisem na archivním snímku.

Po válce byl vyznamenán Medailí Marie Dickinové za statečnost a mimořádné služby v Anglii, Francii a severní Africe. Filmový týdeník z roku 1949 zaznamenal, jak psa Antise dekoruje polní maršál Archibal Wavel.

„Jedná se o nejvyšší vyznamenání, jaké může dostat zvíře sloužící v armádě. Je to ekvivalent Viktoriina kříže. Antis byl první neanglický pes, který medaili získal,“ vysvětluje Amy Dickinová z organizace, která se o hřbitov zvířecích veteránů stará.

Legenda jménem Antis

Hrob psího hrdiny Antise přiláká na hřbitov v Illfordu stovky lidí ročně. „Nedávno tady byl muž z Holandska. Vidět Antisův hrob byl jeho sen od dvanácti let, kdy četl jeho příběh. Když sem ten čtyřicátník přišel, rozplakal se,“ popisuje průvodce Steve Plaistow.

Psí hrdinové často riskují i život. Anketa Statečné psí srdce přináší dojemné příběhy

Border kolie hlídá stádo krav - ilustrační foto

V Česku existují tři psí časopisy – jedním z nich jsou Psí kusy. A protože Zlatý záchranářský kříž může existovat nejenom pro lidi, ale také pro psy, tak vznikla anketa Statečné psí srdce. Ta oceňuje psy, kteří zachrání lidský život, dlouhodobě pomáhají nebo psy in memoriam.

Jméno Antis není dodnes ve Velké Británii zapomenuté. Stejné jméno má i field španiel, kterého od skotské charitativní organizace podporující válečné veterány dostal bývalý příslušník královského dělostřelectva Thomas Masters.

„Jsem hrdý na to, že můj pes se rovněž jmenuje Antis. Já sám jsem nositelem vyznamenání za účast v misi OSN. Ale s oceněním, které obdržel za své hrdinství český ovčák Antis, se nemohu vůbec srovnávat,“ říká Thomas, který si také přišel prohlédnout nový hrob.

Magdalena a Nina, dcery Václava Bozděcha, u Antisova hrobu.

Hrdinství létajícího psa Antise je u nás skoro neznámé. Po únoru 1948 totiž Václav Bozděch i se svým psím hrdinou emigroval do Velké Británie a jeho příběh měl upadnout do zapomenutí.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio