Psí hrdinové často riskují i život. Anketa Statečné psí srdce přináší dojemné příběhy

27. leden 2016

V Česku existují tři psí časopisy – jedním z nich jsou Psí kusy. A protože Zlatý záchranářský kříž může existovat nejenom pro lidi, ale také pro psy, tak vznikla anketa Statečné psí srdce. Ta oceňuje psy, kteří zachrání lidský život, dlouhodobě pomáhají nebo psy in memoriam.

Dělal jsem v publicistice a zpravodajství a postupem času jsem měl lidí plné zuby, takže psát o zvířatech a o psech mi přišlo jako báječný relax,“ vysvětluje šéfredaktor Dušan Stuchlík.

Vzpomíná na zajímavý příběh v minulém ročníku ankety Statečné psí srdce, kdy pes hovawart zachránil paní s hypoglykemickým záchvatem na opuštěném místě. Pes přiběhl, donutil paní postavit se na nohy a dovláčel ji tři kilometry před obecní úřad.

Čtěte také

Dalším případem byl pes, který přivedl pomoc pro svou paničku na vozíčku, která se na zamrzlé silnici v Krkonoších svezla na stranu. Příběhy jsou leckdy dojemné, někdy psi dokonce riskují i život. Například německý ovčák chytil nebezpečného pachatele, dostal ránu nožem, a jen tak tak zranění přežil.


Statečné psí srdce je partnerská anketa Zlatého záchranářského kříže. Do projektu jsou zapojeni jak odborníci z různých bezpečnostních a záchranářských profesí, tak široká veřejnost. Nominovat svého psího hrdinu může každý prostřednictvím jednoduchého formuláře na internetových stránkách.

„Celý svět řeší zvýšená bezpečnostní opatření kvůli terorismu, a psi jsou doteď a ještě asi dlouho budou naprosto nejefektivnějším prostředkem k vyhledávání výbušnin,“ upozorňuje. I islámské země si všimly, co psi umí, a po českých psech je velká poptávka.

Souhlasí také s názorem, že border kolie patří k nejchytřejším psům, sám kdysi jednoho měl. „Mazanějšího ptáčka aby člověk pohledal. Borderka se neučí, když jí člověk něco vysvětlí, tak už ví, jak to má dělat,“ podotýká.

autoři: vlk , prh
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.