Jsme subdodavatelé a nemáme finální výrobky, říká Radek Špicar

Česku se na první pohled daří dobře – nejnižší nezaměstnanost, hospodářský růst jeden z nejvyšších v Evropě. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar ale upozorňuje i na další stránky ekonomiky. „Dlouhodobě si sebou táhneme mnoho strukturálních problémů, které paušálně označujeme souslovím levná ekonomika,“ vysvětluje.

K jednomu z výše jmenovaných problémů podle Špicara patří závislost na zahraničních investorech a ne úplně dostatečný objem českého domácího kapitálu.

„Nejsme takzvaní finalisté, nemáme finální výrobky, jsem spíše subdodavatelská ekonomika, to znamená, že máme mnohem menší marže než finalisti,“ říká.

Ladislav Minčič: Situace na trhu práce je bariérou dalšího růstu firem

02491707.jpeg

Přes 80 procent podnikatelů vnímá ekonomický vývoj v nejbližším období pozitivně. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká ředitel odboru analýz Hospodářské komory a bývalý náměstek financí Ladislav Minčič s tím, že rozdělení příjmů a bohatství v České republice patří k nejrovnoměrnějším na světě.

Česko je také velmi málo automatizovaná, robotizovaná a digitalizovaná ekonomika – stále zaměstnáváme mnoho lidí, proto ta nejnižší nezaměstnanost v EU.

Špicar také připomíná, že česká ekonomika je v celé střední a východní Evropě téměř nejvíce vlastněná zahraničním kapitálem.

„Každý rok odsud odchází poměrně dost peněz, které by se jinak daly využít například do modernizace strojního vybavení, jinými slovy na investice,“ upozorňuje.

Nebýt koncernu Volkswagen, tak Škoda Auto už buďto vůbec neexistuje, nebo zcela jistě není v takové kondici, jako je dnes.
Radek Špicar

autoři: Jan Moláček , prh