Josef Lada

13. prosinec 2010

Každý v nich vidí svět svého dětství – i to říká Josef Lada, vnuk známého českého malíře, o obrazech svého dědečka, které jsou neodmyslitelně spjaty s českým venkovem a také s Vánocemi. Své otázky mu v pondělí krátce po 10. hodině pokládala Hanka Shánělová.

On sám prý malířské nadání nezdědil a doma sice kocoura má, ten se však nejmenuje Mikeš, ale Láďa. Přesto patří Josef Lada k nejpovolanějším, pokud jde o vzpomínání na jiného Josefa Ladu – slavného malíře a zároveň dědečka pondělního hosta Radiožurnálu. Ten byl nejen malířem, ale i spisovatelem, kreslířem, karikaturistou, scénografem a rád ho měl i film. Stačí vzpomenout na známou českou pohádku Hrátky s čertem. Jak Josef Lada přiznává, právě ta patří k jeho nejoblíbenějším: „Mám ji rád nejen kvůli výtvarnému pojetí, ale i díky výborným hereckým výkonům v čele s panem Beckem.“

Ovšem nejen Hrátky s čertem, jejichž vizuální podobu nezapomenutelně ovlivnil Ladův malířský štětec, ale i jeho malby obecně k českým Vánocům zkrátka patří. A jak Josef Lada vzpomíná, obrázky jeho dědečka byly s Vánocemi nerozlučně spjaty i v jejich rodině. „O Vánocích u nás samozřejmě nikdy nemohly chybět,“ zdůrazňuje.

Nikdo se dnes nediví, když se Ladovy motivy objeví na kalendářích nebo vánočních pohlednicích. Když na nás však vykouknou z obalu bramborových lupínků, údivu se leckdo z nás neubrání. Podle čeho se vlastně Josef Lada, správce díla svého dědečka, který bdí i nad dodržováním autorských práv, rozhoduje, pro jaké účely může být práce jeho dědečka využita? „Je to individuální,“ shrnuje. „Jde obvykle o výsledek jednání, kdy se sčítají všechna pro a proti – jak by ladovský motiv na daném místě vypadal, zda přes něj nepůjde nějaký nápis a podobně.“

Dílo Josefa Lady se dnes objevuje na mnoha místech, často se někteří umělci snaží malovat i v jeho stylu. Narazil Josef Lada na některé výtvory napodobující Ladu, které ho opravdu mile překvapily? A proč podle něj jeho maminka, dcera Josefa Lady, malovala přesně ve stylu svého otce? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Ladou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio