Jmenuje se Orion a umí částečně navrátit zrak nevidomým lidem. Vizuální protézu testuje prvních šest pacientů

7. říjen 2019

Zařízení funguje díky videokameře umístěné v brýlích a speciálním elektrodám na zrakové kůře mozku nad týlním lalokem. Vyvinula je americká společnost Second Sight Medical Products a vědci teď jeho fungování testují na prvních nevidomých pacientech. Ti si novinku zatím velmi pochvalují.

Jasonovi bylo 23 let a chtěl se stát pilotem, když mu tragická autonehoda vzala zrak. Teď po sedmi letech života ve tmě alespoň částečně vidí díky vizuální protéze Orion.

„Jsou to bílé tečky na černém pozadí. Je to jako pozorovat v noci hvězdy na obloze,“ popisuje Jason na videu Kalifornské univerzity v Los Angeles, kde má studii na starosti doktor Nader Pouratian.

„Pacienti jsou schopní sami najít dveře, říct, kde začíná chodník nebo kudy přejít silnici. To jsou všechno extrémně důležité věci, které jim umožňují znovu získat alespoň nějakou formu nezávislosti,“ zdůrazňuje.

Nevidí oko, ale mozek

Spolu s Kalifornskou univerzitou se do testování zapojila mimo jiné Baylorova vysoká škola medicíny v texaském Houstonu, kde pracuje neurochirurg Daniel Yoshor:

„Když se mluví o zraku, lidé si myslí, že vše se odehrává v oku. Většinu práce ale obstarává mozek. Teoreticky je proto možné vynechat porušené oční nervy slepého pacienta a optickou informaci přenést přímo do mozku.“

A přesně na tomto principu funguje vizuální protéza Orion. „Signál z kamery je bezdrátově přenášen do mozku. U těchto pacientů byly neurochirurgickým zákrokem implantovány elektrody, které stimulují zrakovou kůru,“ vysvětluje předseda České glaukomové společnosti Marek Fichtl.

„Vidí obrysy – jakoby rozpixelované obrazy. Proti úplné tmě a úplně slepotě je to pro ně výrazný subjektivní rozdíl.“

Nevidomí průkopníci

Vývoj zařízení je teprve na počátku. Orion zatím stimuluje pouze levou stranu mozku, takže nevidomí dostávají informace pouze z pravé strany zorného pole.

Čtěte také

„Říkám pacientům, že jsou jako astronauti, když letěli na Měsíc. Podnikají odvážné kroky, aby poznali nejenom to, zda zařízení může pomoct jim, ale i ostatním nevidomým po celém světě,“ pokračuje lékař Daniel Yoshor.

Pokud se všechny testy vydaří a pacienti jako Jason budou protézu dobře snášet, Orion by mohl v budoucnosti částečně navrátit zrak nevidomým, kteří o něj přišli kvůli úrazu nebo nemoci. Doktoři ale doufají, že moderní technologie by mohly nejenom pomoct zlepšit obraz, ale ulehčit částečně život třeba i těm, kteří se slepí už narodili.

Spustit audio

Související