Jiří F. Potužník

21. květen 2009

"Ideologická náplň, kterou české předsednictví mělo, je pochopitelně vyprázdněná." Těmito slovy hodnotí Jiří František Potužník české předsednictví Evropské unii po pádu vlády Mirka Topolánka. Nejen na to, jak evropská média hodnotí Česko v čele Evropy, ale například také na jeho kontroverzní výrok o blízkovýchodní krizi se jej ptala Lucie Výborná. V pátek 22. května bude hostem Magdalena Dietlová.

3. ledna 2009 označil Jiří F. Potužník - ve funkci tiskového mluvčí pro české předsednictví - vojenské operace Izraele v pásmu Gazy za defenzivní. A vyvolal tím skandál. "Důsledky byly negativní - já sám se omlouval ještě několik týdnů - a já si trestuhodně myslím, že i některé pozitivní. Tato lekce pro mě znamenala, že je třeba oddělovat osobní názory a hodnocení a to, jakou funkci člověk zastává."

Nejen nešťastný výrok o pozemních operacích Izraele v pásmu Gazy, ale i kontroverzní Entropa Davida Černého, prohlášení o "cestě do pekel", pád vlády. A také zvládnutí plynové krize a kyvadlová diplomacie Karla Schwarzenberga během blízkovýchodní krize. To jsou pojmy, které už zřejmě zůstanou s českým předsednictvím Evropské unii pevně spojeny. Jak v tomto světle vnímá Brusel Českou republiku a jak podle jiřího Potužníka hodnotí její roli v čele Unie?

"Pokud mají evropská média na některou zemi názor, který se neustále mění a vyvíjí, je to Česká republika," domnívá se Jiří Potužník, někdejší zpravodaj ČT v Bruselu a bývalý mluvčí předsedy vlády pro předsednictví ČR v Radě EU. "Evropa vnímá Česko trochu schizofrenně. Vnímá to, jak se prezentuje - řekněme formu, a vnímá politický obsah. A pokud formu považuje někdy za humpoláckou a nediplomatickou, tak obsah si nikdo zpochybňovat nedovolí."

Nejen o Evropské unii však s Jiřím Františkem Potužníkem Lucie Výborná mluvila. Mimo jiné se jej ptala i na to, proč v současnosti kandiduje na generálního ředitele České televize. Jak vnímá své šance? A jak by v čele veřejnoprávní televize postupoval? Odpovědi Jiřího F. Potužníka se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Františkem Potužníkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio