Jihočeská hejtmanka hájí kampaň proti kůrovci: Jde mi o to, aby Šumava byla zelená

Jihočeský kraj usiluje o to, aby co nejvíce stromů na Šumavě nakažených kůrovcem bylo vytěženo. Odmítá také rozšíření takzvaných bezzásahových zón v národním parku. „Celé jihočeské zastupitelstvo téměř jednomyslně odmítlo návrh zonace Národního parku Šumava,“ potvrzuje hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská z ČSSD.

Problematika kůrovce je v současné době podle Stráské problematikou celorepublikovou – zasažená není jenom Šumava, ale také Vysočina nebo Moravskoslezský kraj. V Česku tak bude podle odhadů vytěžených na 30 milionů metrů kůrovcového dřeva.

Čtěte také

„Je třeba chránit vzrostlý les, protože nízké stromky nejsou schopny plnit funkci vzrostlého lesa,“ vysvětluje s tím, že Jihočeský kraj při nové zonaci chtěl, by byla provedeno vyhodnocení stávajícího stavu, analýza rizik jednotlivých území a aby byly dány zásady péče.

Moderátorka Marie Bastlová ale připomíná, že v druhé zóně se proti kůrovci bude zasahovat. Na to Stráská namítá, že kraj chce vědět, jakým způsobem se bude zasahovat a v jakém území. „To nikdo nebyl schopen říci,“ zdůrazňuje.

Kampaň má otevřít diskuzi

Kraj si v rámci lobbingu za svůj postoj najal PR agenturu. Je v pořádku platit z veřejných peněz takovou kampaň? „Jde o to, abychom o Šumavě otevřeli diskuzi. Před tím jakékoliv naše názory, které jsou jiné než názory národního parku, byly vždy odsunuty na okraj,“ hájí postup kraje.

Jihočeský kraj si na stěžuje novou zonaci parku – podává správní žalobu na ministerstvo životního prostředí a Národní park Šumava.

Moderátorka Marie Bastlová v té souvislosti upozorňuje, že kampaň používá snímek, který je několik let starý a je zavádějící. „Je to ilustrativní snímek zahájení kampaně. Já jsem ho nevybrala, je to snímek zakoupený z fotobanky,“ říká.

Někteří odborníci rovněž namítají, že kampaň je manipulativní – v místech kůrovcové kalamity totiž dochází k velmi rychlé obnově. „Je to jedna skupina názorů. Rozumím to, že hájí svůj názor,“ podotýká Stráská s tím, že ve veřejném sektoru podle ní neexistuje nikdy jeden správný názor.

„Jestli mi o něco jde, tak o to, aby Šumava byla zelená,“ vyzdvihuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související