Jednotné přijímačky být nemusí, ani povinná matematika, říká ministr školství Robert Plaga

Umím si představit úplné zrušení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. Takový je názor ministra školství za hnutí ANO Roberta Plagyho, který se chystá na podzim bavit o jednotných přijímačkách a maturitách s odbornou veřejností a představiteli různých politických stran.

Robert Plaga připomíná chyby v jednotných přijímačkách – rodiče a žáci byli znejistění, nikdo nevěděl, zda uspěl, nebo neuspěl. „Nemyslím si, že v systému musí být,“ zdůrazňuje.

Připomíná také, že všichni čekali, že státní maturity budou vstupenkou na vysoké školy, tento koncept ale nefunguje. Přiklání se tak k tomu, aby byla definovaná spodní úroveň, fungovaly by adaptivní testy, které by se postupně ztěžovaly.

Nedostatek pedagogů je zjevný, z pedagogických fakult nastupuje pouze každý druhý student do praxe.
Robert Plaga

„Kdyby někdo dosáhl vysoké bodové hodnoty, tak je to šance, jak můžou tyto státní maturity pak sloužit jako vstupenka na vysoké školy, ale fakultativní,“ říká s tím, že nelze vysoké školy nutit, aby je používaly.

Volba mezi jazykem a matematikou

Povinná maturita z matematiky by měla nastoupit do praxe v roce 2021 pro gymnázia a lycea, o rok později pro všechny střední školy. Sám Plaga je ale kritikem povinné matematiky. „Úroveň a úspěšnost gymnázií a lyceí je vysoká, ty jiné stupně selhávají,“ připomíná.

Pokud se podle něj u povinné matematiky nastaví laťka příliš nízko, nebude vyhovovat gymnazistům a absolventům lyceí, a pokud se dá vysoko, tak bude vysoká neúspěšnost u těch ostatních. „Možnost výběru mezi jazykem a matematikou je debata, která nás v září a říjnu čeká,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh