Jaroslav Šebek: Symbolická místa přitahují pozornost nejenom lidí dobré vůle

21. duben 2019

Pro teroristy jakéhokoliv druhu je důležitý symbol. Ten se nabízí na křesťanské svátky, jako jsou Velikonoce. V rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovu na to upozorňuje církevní historik Jaroslav Šebek. „Přiznám se, že určité zlé tušení jsem měl,“ říká v souvislosti s teroristickým útokem na Srí Lance.

Teroristický útok se odehrál v zemi, která je zkoušená různými teroristickými útoky. Ty ale podle Šebka byly spíše nacionálního než náboženského charakteru.

Upozorňuje také, že na Srí Lance je snadná dostupnost zbraní, fungují tam teroristické sítě a bezpečnostní opatření nebyly pravděpodobně na potřebné úrovni. Jak ale říká, na Velikonoce ale došlo už dříve k teroristickým útokům i v jiných zemích.

Čtěte takéPři útocích na Srí Lance zemřelo nejméně 207 lidí. Policie zadržela sedm podezřelých

Jmenuje například útoky v koptských kostelech, což je křesťanská církev v Egyptě, nebo třeba teroristický útok v metru v Rusku, ke kterému došlo na pravoslavné Velikonoce.

„Bohužel symbolické dny, svátky a místa přitahují nejenom pozornost poutníků, věřících a lidí dobré vůle, ale také lidí, kteří mají naprosto šílené úmysly,“ dodává s tím, že dnešní doba velmi dynamická, zrychlená, ale také plná emocí a strachu.

Zmiňuje se také o katedrále Notre-Dame, která nebyla vždy vnímána jako bezproblémový symbol. Během francouzské revoluce byla odsvěcena a byl v ní skald vína.

 „Byla to degradace památky. I teď vidíme, že jednota není kompletní,“ říká v souvislosti s názory žlutých vest, že kvůli sbírce na opravu katedrály se zapomíná i na jiné sociální projekty.

 

Související