Jaroslav Dušek

4. červen 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl ve středu herec a moderátor Jaroslav Dušek. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvil o tom, proč nemá rád svůj mobilní telefon, jaký význam přikládá ve svém životě osudu nebo o tom, zda se dá naučit improvizace. Ve čtvrtek 5. června bude hostem Mnislav Zelený, etnolog a bývalý velvyslanec v Kolumbii.

Zajímá Jaroslava Duška, co se děje ve světě? "V jistém smyslu mě to zajímá, ale zase tak často zprávy neposlouchám nebo nečtu noviny. Ale zaposlouchal jsem se do zpráv a samozřejmě mě to zaujalo, že se musí vylít mléko, aby se ceny narovnaly podle představ producentů. Tak mi připadá, že ten svět je neuvěřitelný, že jsme se nepoučili. Vyléváme mléko na planetě, kde jsou hladovějící děti, často se o tom píše, zkoumá se, jak by se jim mohlo pomoci a dokonce v Římě probíhá konference, která řeší téma hladovění a zároveň se vylévá mléko, protože se někomu nelíbí cena mléka. Myslím, že náš svět je nemocný a lehce pomatený," uvedl Jaroslav Dušek.

Jaroslav Dušek se svojí ženou Ivetou adoptoval v Peru místní dívku, které přispívají na studia. "To vymyslela moje žena. Zjistila, že existuje nadace Inka, přes kterou je možné podporovat dítě. To není adoptivní, říká se tomu, že jsme kmotři. Podporujeme ji, aby mohla studovat základní školu. Je to šest tisíc korun za rok, není to žádná závratná suma," přiblížil Jaroslav Dušek, který se dokonce společně se svou ženou za kmotřenkou Mayumi do Peru vypravil. "Bylo to neuvěřitelné, protože nás bylo celkem dvanáct členů výpravy. Všichni byli kmotři. S Ivetou a Olgou Vilímkovou jsme přišli do té vesnici a byli jsme tam jako první rodiče, kteří podporují děti, takže to bylo ohromě velkolepé. Ti lidé nás vítali jako esenci všech těch kmotrů," doplnil herec.

Jaroslav Dušek hraje v divadle Vizita, které je postaveno na improvizaci. Sám dokonce improvizace učil. Dá se vůbec naučit? "Dá se to naučit jako cokoliv, co se člověk může naučit. Jakákoliv lidská činnost, kterou nějaký člověk umí, je dostupná i ostatním lidem. Samozřejmě se to dá naučit do určité míry a ta míra souvisí s talentem, pílí, zvědavostí a ochotou to dál zkoumat," dodal Jaroslav Dušek.

autor: vij
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.