Jana Krausová

19. září 2009

"Je to jadrná hra. Jenom jsme se ji snažily zasadit do českých souvislostí," říká o své poslední nastudované hře Jana Krausová. Hra O lásce je velmi rodinná. Jana Krausová v ní hraje se svým životním partnerem Karlem Rodenem a o režii se postaral její syn Adam Kraus. V neděli 20. září bude hostem houslista Pavel Šporcl.

"Partneři ve hře O lásce se mají rádi, ale pravidelně se hádají, skoro týrají. Hádky vypadají jako jejich pravidelný rituál. Ne, že by se jednalo o zpestření, ale asi si nemohou pomoct," popisuje charakter hry Jana Krausová. Sama však tvrdí, že upřednostňuje harmonický vztah.

S Karlem Rodenem hraje nejen v nové hře O lásce, ale i v Otevřeném manželství. "S Karlem se mi hraje dobře. Je profesionální. Hraji s ním několikáté představení a doufám, že jsem se i něco naučila," říká Jana Krausová. "Vzájemně si můžeme říct víc, takže je to takové dramatičtější," přiznává.

Rodiče Jany Krausové byli výtvarníci. I Jana Krausová vystudovala výtvarné umění a dodnes se mu věnuje. "Od malinka jsem kreslila, okoukala jsem to doma, protože se rodiče zabývali výtvarným uměním," doplňuje.

K herectví se dostala náhodou. Připouští, že by se sama do konkurzu nepřihlásila. Zmínila navíc i školní léta. "Ve škole jsem byla lajdák. Počty mě otravovaly a byla jsem roztěkaná," popisuje své dětství Jana Krausová.

Herectví sice měla ráda, ale nakonec zvítězila výtvarničina. "Vyhovovalo mi, že je to hodně intimní záležitost," vysvětluje Jana Krausová. "Ale hrála jsem ráda. Vadily mi jen konkurzy a soutěživost," připomíná negativa herecké profese.

Chyběla jí někdy herecká škola? "Mám ráda civilní herectví. Alespoň u filmů, ale v divadle je to něco jiného," přiznává Jana Krausová. "Když jsem začala hrát v divadle, tak jsem měla problémy s hlasem. Tam se mi hodí techniky, které se učí ve škole a ty jsem se právě musela doučit sama," říká.

Poslechnete-li si záznam rozhovoru Václava Žmolíka s Janou Krausovou, dozvíte se více o hereckém létě, které Jana Krausová prožila, jak si udržuje dobrou kondici nebo co si myslí o rodinné spolupráci rodiny Krausových.

Záznam celého rozhovoru s Janou Krausouvou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.