Jan Kraus

12. květen 2009

"Domnívám se, že kdyby to takhle šlo dál, bylo by vás možné za chvíli nakopat na ulici jen proto, že jste veřejně známí." Tohle říká úterní Host Radiožurnálu, oblíbený herec a moderátor Jan Kraus, v souvislosti s bulvárními médii. Nejen o českém bulváru, ale například také o jeho talkshow Uvolněte se, prosím a o Kateřině Jacques s Janem Krausem mluvila Lucie Výborná. Ve středu 13. května bude hostem Alena Šteflová, místní koordinátorka WHO.

Co se dává do kotle na biomasu, Jan Kraus ví - přestože od Kateřiny Jacques, které tuto otázku položil, se to ani on, ani diváci jeho talkshow Uvolněte se, prosím nedozvěděli. Podle Jana Krause však zjistili něco jiného: "Myslím, že byla docela cenná ta informace, kterou se dozvěděli voliči - i když je ten pořad zábavný, občas může přinést i důležitou informaci."

A právě ve své talkshow Uvolněte se, prosím letos de facto vyhlásil bojkot bulváru - to když vyhlásil, že se nezúčastní letošního ročníku předávání cen TýTý, a to z důvodu, že je pořádán skupinou, která má bulvár ve svém portfoliu.

"To s tím souviselo. Druhou věcí je to, že je to podřadná, podloudná soutěž - a jak víme, hlavní vítěz všech kategorií měl 1800 hlasů, čili nejen ti, kteří by volili mě, ale hlasy neposílal nikdo."

Jaký má Jan Kraus názor na petici Michala Viewegha, Marka Ebena a dalších umělců, která protestuje proti počínání bulvárních médií? "Já s ní souhlasím. Přinejmenším proto, že se vždy ozve plno lokajů, kteří tvrdí: Nechte se taky práskat po hlavě jako my, co si o sobě myslíte a podobně."

Jan Kraus zároveň překvapivě dodává: "Já proti bulváru z principu nic nemám. Já si myslím, že má být, že je dokonce někdy užitečný." Doplňuje však: "S dovolením bych bulvár vyzval, aby se někdy pustil do politiků. Každý bulvár na světě má poměrně ostrý politický komentář - kde to má ten český? Nikde, protože to jsou poserové."

Proč Jan Kraus přirovnává kampaň provázející evropské předsednictví k lokajské zábavě? Proč tvrdí, že budujeme hnůj, aby později kvetly růže? A co pro něj znamená vyváženost v médiích? Odpovědi Jana Krause nejen na tyto otázky se dozvíte v Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru s Janem Krausem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio