Jan Gebert ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Už zítra se v Českých Budějovicích chystá další protiromská akce a demonstrace mají pokračovat i v sobotu. Hádka dětí na místním sídlišti Máj, do které se postupně zapojila i stovka dospělých, odstartovala projevy rasové nesnášenlivosti. Obyvatelé sídliště si stěžují na své romské sousedy a průběh demonstrací prý stupňuje agresivita pravicových radikálů, kteří na jih republiky přijíždějí z jiných míst.

Čtěte také

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDění v Českých Budějovicích sleduje a taky o něm natáčí dokumentarista a novinář Jan Gebert, kterého vítám ve studiu Dvaceti minut Radiožurnálu. Dobrý den.

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářDobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak a vy jste se účastnil těch demonstrací, pochodů, je to tak? Co jste tam viděl v Českých Budějovicích?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářJá jsem se účastnil zatím jedné protiromské demonstrace minulou sobotu. Viděl jsem tam jednak demonstraci, která byla svolaná přes Facebook místními lidmi, kteří mají napojení na Dělnickou stranu, takže to byla vlastně spontánně vzniklá akce neohlášená na náměstí, která se posléze navzdory tomu, že se tomu policie snažila zabránit, přesunula na to sídliště Máj v Českých Budějovicích, to je největší sídliště ve městě. A tam potom došlo k tomu očekávanému střetu s policií, kterého se zúčastnili jak extremisté, tak tam bylo několik stovek místních lidí, jak z toho sídliště Máj, tak i z dalších koutů Českých Budějovic, a ti extremisté, které jsem tam viděl, tak některé tváře mi byly povědomé, protože jsem předtím sledoval i dění v severočeském Duchcově a některé ty tváře byly stejné. Takže ti extremisté si dělají takový, takové výlety po České republice, kde se chtějí zřejmě vyřádit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaZviditelnit možná. Mají nějaký pevný plán podle toho, co jste viděl na místě, myslím ty radikály? Oslovují místní nějak cíleně?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářTak já myslím, že očividně cítí velkou příležitost dosáhnout nějakou revivalu toho, té své ideologie, která se zdála v posledních letech, jako že je na ústupu, na útlumu, ale tentokrát vidí příležitost dostat se do takového zajímavé kolportu se spořádanými občany, což je pro ně jako skvělá věc, je to skvělá reklama, protože, pokud kráčí bok po boku s pejskaři a na první pohled sympatickými lidmi, kteří jim tleskají, když házejí kameny nebo flašky po policii, tak sami vypadají jako o něco spořádaněji, byť, byť se chovají tak, že z toho člověka mrazí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA řekl byste, že jsou v tom úspěšní, teď myslím v oslovování většinové společnosti těmi extrémními názory. Řekl jste, že vedle sebe kráčejí lidé na první pohled uspořádaní. Myslíte si, že mají odezvu?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářTak evidentně, evidentně to funguje v místech, kde by to člověk vůbec nečekal. Kdyby člověk přijel před měsícem do Českých Budějovic, tak by měl pocit asi, že přijel do takové české Kalifornie, kde není důvod k nějaké nespokojenosti, kde je prosperita, je tam jedna z nejnižších nezaměstnaností v republice, mají tam rybníky, jezdí na kole a vypadají an první pohled spokojeně a že se jim v tomhle tom místě podařilo zažehnout jiskru a chytit se té příležitosti, toho incidentu, který se tam odehrál na pískovišti, a utvořit z toho vlastně masovou věc, tak to je známka toho, že tnuli do živého a myslím, myslím, že České Budějovice byly, byly jasně inspirované tím, co se dělo v Duchcově, protože ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle severní Čechy, tam se hodně citovalo právě ekonomické hledisko, co se týká protiromských nálad, že lidé, kteří jsou nespokojeni obecně se svým životem, nemají práci a tak dále, že si prostě vybíjí vztek na určité skupině spoluobčanů. To si myslíte, v Budějovicích neplatí?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářNo, tak evidentně tenhle ten pohled je dost zúžený, tak evidentně neplatí. Je sice pravda, že na sídlištích všeobecně včetně Máje žijí spíše sociálně slabší lidé, nicméně ta ekonomická prosperita je tam víceméně je nadprůměrná, takže posuzovat to jenom z tohohle toho pohledu, že ti lidé jsou frustrovaní z toho, že mají málo peněz a málo práce, je nedostatečná, neplatí to evidentně ani v tom Duchcově. Je to prostě širší problém, složitější.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy se mu věnujete už nějakou dobu, kde vy vidíte ty kořeny nebo proč je společnost ochotná na tu první jiskru se rozdoutnat, rozhořet do protiromských nálad?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářNo, tak já bych řekl, že tak všeobecně česká společnost nastavená velmi negativně vůči Romům, to není nová věc a jako to, že tyhle ty protesty na sebe berou tuhle tu podobu protiromské, protiromského protestu je podle mě prostě tím, že protestovat proti Romům už je nějaká reference, je to nějaký jako komunikační kód, kterému prostě všichni téměř v téhle zemi rozumějí a pokud někdo má nějaký problém a chce ho ventilovat, chce být slyšen, viděn, tak tohle to je jako dobrá příležitost, dobrá příležitost to dát najevo, byť to má samozřejmě asi reálný základ, to je jak v Duchcově, tak v Českých Budějovicích.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTo je další věc, na kterou jsem se chtěla zeptat, jestli to je i tak, že se skutečně může ta většinová společnost cítit ohrožená ze strany romské komunity, protože s ní má nějakou hodně negativní zkušenost, jestli to platí třeba o tom sídlišti Máj, kde jste natáčel demonstrace? Je to tak, že tam je velké nepřátelství, že je to znát, že tam lidé spolu neumějí vyjít?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářNa sídlišti Máj žije 20 tisíc lidí, z toho asi 500 nebo 400 jsou Romové. Pokud vím, tak největší problém, který tam s nimi má ta většinová společnost, je v tom, že jsou hlučnější a to samozřejmě může někoho štvát, ale neřeší se to tam individuálně případ od případu a neřeší se tam už tolik hluk. Začalo se to nabalovat jak sněhová koule do nějakého protestu, který, jehož vlajková loď je teď bezpečnost, přitom řekl bych, že ani snad policejní statistiky tomu nenasvědčují, že by ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaŽe by Romové tam nějakým způsobem zvedali statistiku trestné činnosti, to tam není?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářMyslím, že ne. Jako policie ze zákona nemůže evidovat jako etnickou ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaUrčitě, ale jestli to tam je nějak znát?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářMyslím, že je to velice nadsazené to, kam se to teďka dostalo, tak to působí z toho, jak to popisují aktéři těch protestů, že sídliště Máj je nebezpečné místo. Skutečně to neplatí, není to ghetto, které by připomínalo vzdáleně skutečná ghetta, jako jsou třeba Předlice v Ústí nad Labem nebo Chanov, kde skutečně nějaké, možná kriminalita je větší.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPozvání do dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu přijal novinář, dokumentarista Jan Gebert. Tohle úterý se ve sportovní hale, v městské sportovní hale v Českých Budějovicích konalo takové setkání lidí s vedením města, policie, tak nevládními organizacemi. Vy jste tam byl. Snaží se lidi spolu mluvit a to myslím většinovou společnost, Romy, zaznělo tam něco jako dialog?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářNevypadalo to vůbec jako dialog. Působilo to jako dlouhý monolog složený z různých hlasů. Spíš to vypadalo, že se vytvořila nějaká platforma v té sportovní hale k tomu, aby si lidé mohli nahlas vykřičet svůj hněv a svoje frustrace a být slyšen a příležitost, aby ..., ty jejich názory doputovaly i k vedení města, které se tam sešlo celé, a nepřipomínalo to tedy dialog, spíš to připomínalo nějakou arénu. Myslím, že skutečně ti lidé se tam přišli spíš vykřičet.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaZanadávat. Ale řekněte mi, na koho křičeli ti lidé, jestli ze strany spíš té většinové společnosti, k vedení města, nebo vůči Romům, nebo jestli i Romové se ozývali se svými problémy?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářJá bych řekl, že oni tam přišli ventilovat skutečně nějakou všeobecnější frustraci, což ilustruje i to, že největší potlesk tam pokaždé sklidili lidé, kteří se tam ostře ohradila vůči vedení radnice a vůči primátorovi Thomovi, takže, takže jako nebylo to, jako samozřejmě se to týkalo Romů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaI Romové se ohrazovali vůči vedení města, když se rozhodli mluvit, jestli vůbec?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářNěkolik Romů se odhodlalo promluvit. Děkovali policii za to, že se jim podařilo zabránit pogromu. Snažili se upozornit na to, že Máj není Chanov, že nejsou všichni Romové stejní, že někteří i pracují a že není dobré to jako takhle paušálně házet do jednoho balíku, ale ostatní lidé, kteří tam byli ve většině, se jim většinou smáli a tak těmto rozumným argumentům se smáli, takže ta atmosféra tam byla takhle jako dost jednostranná.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMě zaujal citát jeden právě z řečníků na tom setkání v městské hale v Českých Budějovicích. "Proč vedení města a policie připustí, aby zhruba 400 Romů terorizovalo zbylých 20 tisíc obyvatel sídliště Máj?" Mě by prostě zajímalo, s jakou reakcí se setkal třeba tento výrok?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářPokud vím, tak tyto výroky tam sklízely jako velký aplaus. Zazněly tam i daleko radikálnější výroky. Jedna paní tam navrhovala, proč nesestěhovat Romy do jednoho místa ve městě, nebo proč nevyhradit nějaké místo Romům na sídlišti Máj, kde by se scházeli. A jako zaznívaly tam jako segregační návrhy, které tam sklízely velký aplaus.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA bojí se Romové, se kterými jste mluvil, mají obavy?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářTu obavu vyjadřovali i ti Romové, kteří tam vystupovali v té hale. Tak, kdo by se nebál, když vás od pogromu chrání jenom pár desítek policajtů?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy jste už mluvil právě o zásahu policie na té demonstraci, že Romové, kteří přišli na diskusi oceňovali policejní práci. Jaká byla z vašeho pohledu přímo na té demonstraci?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářJá myslím, že bylo to poměrně ostré, ale začalo to být ostré až v momentě, kdy tam byla hozena první lahev a první kameny. Ta demonstrace byla neohlášená, takže ta policie se ji snažili jaksi rozpustit hned od začátku, což se prostě nedařilo, a v momentě, kdy tam došlo k nějaké agresi, tak na to zareagovala jako rychle a myslím, že docela profesionálně. Tak nedošlo tam k ničemu tak vážnému.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMě zaujalo, že policie, tuším, včera obvinila první dva lidi kvůli právě napadení policisty a jsou to všechno mladí muži nebo oba mladí muži mezi 20, 30 lety, ale nejsou to lidé odjinud, jsou z Českých Budějovic. Takže dá se říct, že agresivní byli i obyvatelé toho města, že nejenom ti pravicoví radikálové, kterým je přisuzována režie všech těch demonstrací?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářTak někteří se k nim přidali a tam je zajímavé, že se těch demonstrací účastnilo hodně vyloženě mladých lidí, kterým bylo okolo 20 a ti, já neznám jejich motivaci, ale je to poměrně zajímavá věc, že tam bylo spoustu vyloženě mladých ročníků, který tam prostě se nechali inspirovat, strhnout těmi extremisty a dělali totéž, já nevím, jestli vůbec dělali, co dělaj, a proč to dělaj.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPtal jste se jich třeba?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářNe, to jsem se neptal.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA myslíte si, že je to skutečně jenom nějaký obdiv k silnějšímu, nebo co je tam vede, když ty ekonomické důvody, jak jste řekl, v Českých Budějovicích nejsou až tak silné?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářTak možná, že se nudí a tak bylo hezké počasí a sešli se tam, je to taková docela dobrodružná věc, to je jako aspekt té akce, který není dobrý podceňovat to, že to má tenhle adrenalinový jako náboj.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPosloucháte Dvacet minut Radiožurnálu tentokrát s novinářem a dokumentaristou Janem Gebertem. Taky už jste řekl, že jste byl i v Duchcově, kde se protiromské demonstrace odehrály na konci května, také v červnu kvůli tomu, že romská rodina napadla jeden bílý řekněme to tak pár. Bylo to tam jiné podle vás než v Českých Budějovicích?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářJá myslím, že to bylo stejné v tom, že tam právě došlo k tomu spojení poprvé mezi extremisty a místními lidmi, kteří si parádně rozuměli. Ta situace v Duchcově je jiná, je tam vysoká nezaměstnanost a možná ty problémy s Romy tam jsou vážnější, i ten incident, který se tam odehrál, který je zaznamenaný ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKamerou, která se objevila na internetu, na veřejnosti.

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářPřesně tak, tak ukazuje, že to byl vážnější incident. Takže jako principiálně je to podobné, ale ten kontext je jiný.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMě by právě zajímalo, protože můžete srovnávat, jestli si myslíte, že existuje nebezpečí, že by se něco podobného mohlo objevit, a to v dohledné době někde jinde v republice, kde bysme to třeba nečekali jako na jihu Čech?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářJá myslím, že právě ti extremisté teďka čekají na jakoukoliv podobnou záminku, která se objeví dřív či pozdějc v jiném českém městě k tomu, aby tam něco podobného rozdmýchali. Pokud vím, tak ve Strakonicích teďka někdo zasel nějaké fámy, že Romové mají nějaký zvýhodněný přístup na místní bazén a tak dále, což jsou fámy, tak to je evidentně další pokus o rozdmýchání něčeho nedaleko těch Českých Budějovic a nedivil bych se tomu, kdyby se to podařilo i jinde. Ta atmosféra, je to problém, který není regionální a je prostě celostátní a může se stát evidentně kdekoliv.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAsi jste se zamýšlel nad tím, jak z toho ven? Jestli třeba větší represí, jak se často zmiňuje právě v těch postižených regionech, hlavně na severu Čech, kde po tom volají starostové, většinová společnost, víc policistů v ulicích už tam je, bylo by to řešení?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářNo, tak bylo by to nějaké hašení problémů. Nevím. Možná, že krátkodobě by to asi přineslo nějaké zklidnění. Stalo se to, pokud vím, v Novém Boru a ve Šluknovském výběžku, když tam v roce 2011 byly ty nepokoje, a tam se to uklidnilo, ale také se to uklidnilo prostě proto, že se ti lidé vyřvali, ale to jádro problémů je evidentně jinde. Je to problém daleko hlubší. Romskou menšinu se nedaří začlenit do české společnosti už jenom tím, že ta diskriminace tady existuje a začínu už v šesti letech u každého Roma tím, že má o něco složitější se dostat vůbec na základní školu, což je jako determinuje v dalším životě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA řekl byste chyba školství, chyba vedení měst nebo chyba politiků na té republikové úrovni? Nebo kde je ta chyba, že se to pořád nedaří zlepšit?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářTak jistě to není prioritou řešení tohohle toho problému posledních vlád a myslím, že ani političtí lídři nejsou příliš vzorem zbytku společnosti a stejně jako se může říct, že politici jsou obrazem společnosti, tak stejně tak politici mohou ovlivnit tu společnost i třeba pozitivně nějakým vstřícným gestem, což se neděje. Když se podíváme třeba na to, jak rádi politici navštěvují památník Lidice a jak často navštěvují místo koncentračního tábora v Letech u Písku, kam nezavítal krom loňské návštěvy Petra Nečase a Václava Havla v devadesátých letech nikdo z ústavních činitelů, naopak, naopak často jaksi relativizují, jako například, když Václav Klaus relativizuje rozsudek nad těmi žháři z Vítkova tím, že mu připadá ten trest příliš vysoký, nebo když se součástí kampaně stane, stanou sociální dávky, tak to prostě už jsou nějaký ..., to prostě nastavuje nějaké limity.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaStojí o to ale Romové víc se integrovat, protože to je někdy častá námitka, že ani nechtějí do těch běžných škol, že ani nechtějí s tou většinovou společností žít, že se jí nechtějí přizpůsobit, to se hodně říká? Co si o tom myslíte? Není to ta druhá strana mince?

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářNa tohle já nedokážu odpovědět. Já jim do hlavy nevidím, ale tak, pokud tam není nastavená příležitost, tak nemá ani smysl se o tom tímhle tím způsobem bavit. Pokud by ta příležitost byla a Romové měli stejný přístup ke vzdělání, k práci a odmítali to, tak už je to něco jinéh, než když tady ta příležitost není a my můžeme o tom se takhle teoreticky bavit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaHostem dnešních Dvaceti minut byl dokumentarista, novinář Jan Gebert, který natáčel v Českých Budějovicích protiromská shromáždění, asi taky ještě natáčet bude. Já děkuji, že jste přišel do studia. Na shledanou.

Jan GEBERT, dokumentarista, novinářDěkuju za pozvání.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaOd mikrofonu se loučí Veronika Sedláčková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ves
Spustit audio