Jak vypadal vesmír, když byl ještě kojenec? Webbův teleskop vyrazil do vesmíru, bude zkoumat jeho počátky

28. prosinec 2021

Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně vyletěla Ariane 5, která vynáší na oběžnou dráhu dlouho očekávaný vesmírný teleskop Jamese Webba. Odborníci Národního úřadu pro letectví a vesmír už se těší na snímky z nového dalekohledu.

Uvidíme, jak galaxie vypadaly pár set milionů let po velkém třesku,“ těší se astronomka NASA Jane Rigbyová, když v rozhovoru pro americký rozhlas NPR vysvětluje, že Webbův infračervený teleskop dokáže zachytit světlo, které putuje vesmírem od jeho počátků.

Podle NASA dohlédne až do „kojeneckého“ období vesmíru. Jeho předchůdce, Hubbleův teleskop, uměl zkoumat jen vesmírnou „batolecí“ éru. Hubble ovšem všechny svými záběry vesmíru namlsal – jak vědce, tak laiky. „Lidi šíleli nadšením, jako na nějakém rockovém koncertě,“ vzpomíná na jeho první snímky astronom Robert Hurt z kalifornského technického institutu.

Čtěte také

Modernější Webbův dalekohled zachytí infračervené světlo, které pouhým okem nevidíme. Proto „uvidí“ tak daleko a taky skrz prach. To Hubble neumí. „Na spoustě těch ikonických snímků z Hubbleova teleskopu prach rozptyluje světlo, takže to na pohled vypadá krásně malebně. Ale je těžké zkoumat, co je za těmi prašnými mračny,“ popisuje astronomka Nikole Lewisová z Cornellovy univerzity.

„Všichni z toho budou paf“

Webbův dalekohled má primární zrcadlo o průměru 6,5 metru, co do plochy je 6krát větší než Hubble. Bude se nacházet v takzvaném Lagrangeově bodě, víc než 1,5 milionu kilometrů od Země. Plně funkční by měl být půl roku po startu.

Půjde-li všechno hladce, první snímky z něj uvidíme do příštího léta. „Měly by být nádherné, lidi by z nich měli být úplně paf,“ těší se vědci.

autoři: Helena Berková , als
Spustit audio

Související