Lidstvo zažilo největší ránu od dob Velkého třesku. „Znělo to jako ‚žuch‘,“ tvrdí vědci

Astronomové, kteří naslouchají zvukům vesmíru, zaznamenali jednu pořádnou ránu. Tak hlasité dunění prý dosud lidstvo mohlo zaznamenat jen jednou, a to v případě hluku Velkého třesku…

Čtěte také

Nejnovější „velká rána“ pochází ze srážky dvou černých děr – jedné o hmotě 66 našich Sluncí a druhé o hmotě 85 Sluncí. Právě toto spojení vyvolalo velkou vlnu energie napříč celým vesmírem. Gravitační vlna je sice slabší než ty, které lidstvo před pár lety detekovalo jako důsledek Velkého třesku, pořád je ale velmi silná. 

Událost zaznamenaly detektory Virgo a LIGO, které gravitační vlny mění na zvuk. Jak ale tvrdí vědci, zvukově prý tato největší zaznamenaná exploze od Velkého třesku příliš zajímavá není. Trvala jen asi desetinu vteřiny a znělo to asi jako „žuch“.

Čtěte také

Zajímavý objev

Samotnou srážku dvou černých děr i gravitační vlnu vědecký tým z Kalifornského technologického institutu zaznamenal loni. Nyní zveřejnil analyzovaná data. Srážka jako taková ale žádná novinka není – došlo k ní už před sedmi miliardami let. Kvůli rozměrům vesmíru a jeho rozpínání se ale gravitační vlna k Zemi dostala až nyní. 

Objev je prý zajímavý mimo jiné tím, že by mohl vysvětlit, jak vznikly obří černé díry ve středu galaxií. 

autoři: Jakub Lucký , als
Spustit audio

Související