Jak trávila Vánoce románová Angelika? Úplně jinak než autorka knih o známé krasavici

Vánoce jsou chvíle, které trávíme se svými nejbližšími, ohlížíme se zpět za svými životy a sníme. Jedním z největších snílků dvacátého století je nepochybně Anne Golonová, autorka románové série o Angelice. Žena s velkou představivostí před týdnem ve Versailles oslavila neuvěřitelné pětadevadesátileté narozeniny.

Nacházíme se v zahradách ve Versailles, právě tady se odehrává řada románů o Angelice. Jejich slavná autorka začíná okamžitě vzpomínat na to, jak tu v mládí trávila prakticky každý den. Znala každý kout zahrady, proto je v jejích románech tolik podrobností z každé její části.

Anne Golonová jede vedle mě na pojízdném křesle, které tlačí její dcery Nadine a Marina. Před pár dny se vrátila z nemocnice. Špatně se jí chodí, ale pořád jí to dobře myslí a neztrácí smysl pro humor.

Čtěte také

Všechny nás upozorňuje na velkého bílého ptáka na obzoru. Nadine ji jemně opravuje, že je to letadlo, a Anne Golonová nás pohotově se smíchem lituje, že se nedokážeme odpoutat od současnosti.

Když projíždíme zahradami, celá září a chce, abychom dojeli až k terasám, to je její nejoblíbenější místo.

Vzpomínáte? I tady se natáčel film o Angelice

Vánoce podle Angeliky

Zajímá mě, jak trávila Vánoce Angelika. Podle Anne Golonové záleží na tom, v kterých románech. Když byla s králem, tak podle královských zvyků, jindy zase se svými dětmi.

Do rozhovoru se vloží Nadine a připomíná jedny smutnější románové Vánoce, kdy v jedné z prvních knih série je Angelika na Vánoce bez manžela, který je ve vězení. Právě tam ovšem poznává svoji mámu, která se vždy dívala dopředu, takže nakonec děti zpívají a celé to vyznívá vlastně vesele.

Čtěte také

Marina zase vzpomíná, jak jejich rodina – a teď už mluvíme o reálném životě – slavila naprosto tradiční Vánoce, zdobil se stromeček, na něm byla spousta čokolády, a protože rodina žila ve Švýcarsku, tak byla i velmi kvalitní.

U Golonů neslavili podle francouzského zvyku, kdy se dárky dávají až pětadvacátého ráno, ale podle německého a vlastně i našeho, tedy s nadělováním už večer čtyřiadvacátého. Obě dcery pak shodně přiznávají, že si potrpěly na spoustu ozdob. Byly to prý Vánoce více německé než francouzské.

Jan Šmíd navštívil spisovatelku Anne Golonovou. A nechal se s ní vyfotit

Nesmrtelná Angelika

Všechny tři ženy si užívají krásný den ve Versailles a vzpomínají. Připadá mi neuvěřitelné, že první Angelika vyšla celých deset let předtím, než jsem se narodil. A ještě neuvěřitelnější je, že Anne Golonová ještě teď píše její pokračování.

Dcery jsou nadšené z toho, jak je stále vitální, a Nadine mi naprosto upřímně říká, že přestože v té době nebyl život v Evropě pro většinu lidí jednoduchý a Vánoce byly skromné, u Golonů se na dárcích nešetřilo a slavily se s Angelikou.

Čtěte také

Protože rodina neměla žádné existenční starosti především díky prostředkům, které Anne Golonová, získala za své knížky.

autor: jšm
Spustit audio