Jak se žije v Česku důchodcům? Paní Jarmila má zahrádku, za zeleninu ušetří dost peněz

28. listopad 2017

V rámci projektu Ježíškova vnoučata připravil Radiožurnál sérii reportáží, v nichž se zabývá finanční situací seniorů. V pondělí jsme se dozvěděli, jaký by měl být ideální byt pro seniora a kolik stojí v Plzni, v úterý vás Ľubomír Smatana zavede do obchodního centra na nákup potravin a poznáme, že vyjít se dá se čtvrtinou důchodu.

Paní Jarmilu Bohuslavovou vítají v obchodě jako starou známou, nakupuje zde pravidelně. Nákupní seznam bez brýlí ale nemůže přečíst a ráda přijme pomoc našeho redaktora.

Vitamíny ze zahrádky

Rychle vyhledává banány, floru, mléko a sýr. Z pečiva si paní Jarmila kupuje druh, který déle vydrží, takže dnes je nepotřebuje. Kdyby jedla jen to, co opravdu nakoupí, vypadal by její jídelníček dost skromě. Doplňuje ho ale zeleninou a bramborami ze zahrádky, které tím pádem kupovat nemusí.

Déle se zdrží u výběru prášku na praní. Vše kromě ložního prádla, které si dává vyprat totiž pere ručně.

U pokladny platí naše penzistka, jejíž důchod odpovídá průměru, 86 korun za celý nákup a pochvaluje si bezkontaktní platební kartu, protože na její použití zapomenuté brýle nepotřebuje. Účtenku si paní Bohuslavová pečlivě uchovává. Dělá to tak už pět let a díky tomu také můžeme přesně zjistit, kolik utratí za jídlo, nápoje a drogerii měsíčně.

Tři tisíce měsíčně

Podle jejích slov se měsíce od sebe příliš neliší. Po sečtení všech účtenek za jeden měsíc docházíme k částce tři tisíce korun, což odpovídá čtvrtině průměrného důchodu. Paní Jarmile tedy i po zaplacení všech položek nezbytných k chodu domácnosti zbývají peníze.

Za co je penzisté utrácejí, se dozvíme v jedné z dalších reportáží tohoto týdne, ve středu si ale poslechneme, proč nikdy nemají čas.

autor: lsm
Spustit audio

Související