Jak se dnešní pravidla stolování liší od etikety renesanční Itálie?
Základy správného stolování by měl znát každý z nás. Podle Pavla Maurera se ale lidé v restauracích chovají často nevhodně, a je tak dobré etiketu občas připomenout.
Nedávno jsem večeřel v nejmenované restauraci, a jak jsem tak pozoroval chování lidí u jídla, rozhodl jsem se vám dnes něco říci o etiketě stolování, jak tomu bylo před pěti sty lety v renesanční Itálii.
Za dob Ludvíka XIV. byly oblíbené takzvané malé obědy. Jedly se hlavně ústřice
Máte chuť na oběd ještě před polednem? Nejste sami. Stejně to má i milovník jídla Pavel Maurer. Zjistil, že takzvané malé obědy si ve Francii oblíbili už na přelomu 17. a 18. století, ale podávaly se na nich jen ústřice.
Tu dobu vám připomenu proto, že vám některé její zvyklosti budou připadat komické, stejně jako mně nedávno připadalo komické a trochu neslušné, když lidé kolem mne konverzovali s pusou plnu jídla, kašlali bez ruky před ústy, skákali si do řeči, šťourali se v zubech u stolu a zapomínali na to, že mají před sebou ubrousek.
A tak jsem si vzpomněl, že Leonardo da Vinci, vynálezce, architekt, sochař a autor nejslavnějšího gastronomického obrazu na světě, gastronomické Poslední večeře (a to nezapomínám na Monu Lisu), už se nemohl déle dívat, jak velmožové uvazují u židlí svých hostů živé králíky, aby si o jejich kožíšky mohli během večeře utírat mastné ruce a příbory.
Vymyslel proto ubrousky, dokonce i rotační sušičku na ubrousky a též definoval základní etické zásady při slavnostním stolování. Hosté v 15. století u tabule podle slovutného Leonarda nesmí:
1/ pokládat svoji hlavu do talíře
2/ nikdy sedět pod stolem
3/ nikdy pokládat nechutná nebo nepokousaná sousta do talíře svého souseda, aniž by jej o to předtím požádali
4/ otírat svůj příbor o sousedovo oblečení
5/ nožem řezat jídlo na stole
6/ žádné hady a brouky…
7/ pokud musí zvracet, nechť opustí stůl
8/ stejně tak, pokud musí močit
No tak tohle všechno řešili tenkrát nejvýše postavení lidé té doby. Nás se to už skoro netýká. Ale stejně, když se občas podíváte na chování svých spolustolovníků, řekl bych, že je stále pár drobností, co bychom mohli vylepšit. Co říkáte?