Inspekce v případu Bečva nechybila, jsme obětním beránkem, hájí se ředitel inspekce životního prostředí Geuss

Příští úterý se poslanci sejdou na mimořádné schůzi k závěrům vyšetřovací komise o loňské havárii na řece Bečvě. Co komise v této souvislosti České inspekci životního prostředí (ČIŽP) vytýká? Opravdu je zpráva komise zpolitizovaná, jak tvrdí ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO? Hostem Vladimíra Kroce je ředitel inspekce Erik Geuss.

Jaké závěry jste sám pro sebe a pro inspekci vyvodil ze závěrečné zprávy poslanecké vyšetřovací komise ke katastrofě na řece Bečvě?

Čtěte také

Těžko lze vyvozovat závěry, protože my jsme si tu zprávu velice detailně prostudovali a bohužel je pro nás velmi chaotická a v podstatě obtížně uchopitelná. Není to odborná studie ani analýza událostí, a to z řady zcela konkrétních důvodů. Zpráva je vnitřně rozporná, protože závěry jsou evidentně tvořeny jinak než na základě předchozích kapitol. A nalezneme tam řadu protimluvů… Ze všech chyb, které se údajně staly, je obviňována inspekce životního prostředí, což je skutečně typický příklad, že jsme k něčemu přišli jako slepí k houslím.

Nejste na to příliš citliví? Nevyberete si z toho pro sebe třeba ani to, že by se napříště neměly pobočky inspekce, v tomto případě Brno a Olomouc, dohadovat o kompetenci, ale jednat?

My si samozřejmě bereme celou řadu ponaučení, a stejně tak říkáme, že když se na to člověk dívá s odstupem času, tak se některé věci mohly třeba udělat jinak, než se udělaly. Ale trváme na to, že tak, jak tam aktivita probíhala – a znovu zdůrazňuji řídící úlohou dopravních úřadů, a to jak na Hranice Moravě, tak Valašské Meziříčí – tak česká inspekce byla součástí úředního postupu a stojím si zatím, že jsme neudělali žádnou chybu, porušení zákona nebo něco takového.

Pokud tvrdíte, že jde o politickou kampaň, jak to myslíte? Proč by měl kdokoliv útočit na inspekci jako apriori na nepolitický úřad?

To jsem rád, že to říkáte, my jsme skutečně nepolitický úřad a bohužel jsme spojováni s tím, že plníme úkoly dvojice Babiš - Brabec, což kategoricky odmítán. A opravdu tohle je to nejpodstatnější, ta politizace. Protože my si svoji práci děláme profesionálně, a za tím si stojím.

Kdy bude případ Bečva uzavřen. Odhadnete to?

Otázka pro policii a orgány činné v trestném řízení. Inspekce do toho skutečně v této chvíli nemůže jakkoli zasahovat.

autoři: Vladimír Kroc , prh

Související