Hrdinové mých povídek svou nesmělost zlomí, vypráví herečka Dancingerová. Napsala knihu Nesmělí

3. duben 2022

Herečku Martu Dancingerovou můžete znát z divadla, různých seriálů, filmů, z pohádky, ale také napsala knížku povídek. „Celá knížka je o lidech, o kterých si myslím, že to jsou velcí hrdinové, jsou to lidi, na které nejde vidět, kterých si nevšímáme v každodenním životě,“ popisuje herečka svůj literární debut. O čem bude její nová knížka pro děti? A co je jejím snem?

Posluchači vás mohou znát z poslední detektivní minisérie Duch nebo ze seriálu Kukačky. Teď se chystá druhá série. O čem to bude?

Vím jenom náznaky scénáře druhé série, ale vím, že to bude pokračovat dál v příběhu, navazujeme na to, kde to skončilo. A myslím si, že budeme hodně pracovat na vztahu s mým tamějším manželem Martinem. Tak jsem zvědavá, jestli tato životní zkouška přežije ten náš vztah. A hrozně se na to těším, jsem zvědavá.

Vy jste vlastně natáčela v době, kdy jste sama čekala dítě. Jak vás změnilo mateřství?

Čtěte také

Mateřství mě změnilo zásadně, kdo je těhotnej a myslí si, že ten jeho život se nezmění, tak já mu vzkazuji, že jeho život se úplně změní. Ale k dobrému, mateřství srovná hodnoty a nabídne širokej obzor života. Najednou to člověka posadí do reality a řekne mu, jak se věci mají.

Vaším partnerem je herec Marek Pospíchal, jeho maminka je Ruska, je z Petrohradu. Jak doma s rodinou teď prožíváte situaci okolo Ukrajiny?

Ten první týden, to si pamatuju to ráno, kdy jsme sešli dolů z ložnice a on tam seděl na křesle zhroucenej s telefonem a řekl: Marti, začala válka. Já jsem nevěděla, o čem mluví, a on z toho byl strašně smutnej a je z toho smutnej pořád. Je zklamanej z toho, že to došlo takhle daleko a že lidi v Rusku proti tomu nemůžou nic udělat. Prožíváme tu situaci dost. Co můžeme dělat, kromě toho, co jsme všichni samozřejmě udělali – zaangažovali jsme se do různých pomocí, tak jak my Češi to hystericky umíme. Tak to jsme taky, naše domácnost, udělali.

Jak se díváte společně s vaším partnerem na to, že mnoho představení ruských autorů se teď nehrají.

Myslím si, že Rusko není černobílý. Z Ruska pochází spousta geniálních autorů, skvělé literatury a divadelních her, z kterých se můžeme o Rusku dozvědět a zjistit, jaká je jejich mentalita.

(Zleva) David Novotný, Marta Dancingerová, Sabina Remundová a Marek Adamczyk v seriálu Kukačky

V seriálu Duch hrál Predrag Bjelac. Pochopila jsem z některých rozhovorů, že tím, že hrál v Harry Potterovi, tak že jste velká fanynka díla a potažmo i fanynka jeho?

Miluju Harryho Pottera, spíš víc knihy než filmy. Bylo legrační, že jsem se na něj těšila nejen jako hereckého kolegu, ale vlastně na ten fakt, že hrál mou oblíbenou postavu. Stáli jsme vedle sebe, tři měsíce jsme byli na pracovní úrovni, ze začátku jsem se ho ptala na Harryho Pottera, byla jsem nablblá fanynka, která se ptala na každý detail. A on měl postoj, který většina herců má – že tenkrát měl ve finále deset natáčecích dnů. Že to, co je vidět, není realita, co v sobě má. Ale samozřejmě mi povídal, tak jsem to všechno hltala a furt jsem se ho nablble ptala, a tak jsme si z toho dělali srandu.

Knížka, kterou mám před sebou, je drobná, malá a jmenuje se Nesmělí…

Našla jsem si v tom lidi, kteří jsou nesmělí, ale v každé povídce svou nesmělost zlomí, pokusí se o výstřelek v tom svým osudu, pokusí se o nějaký zlom… Celá knížka je o lidech, o kterých si myslím, že to jsou velcí hrdinové, jsou to lidi, na které nejde vidět, kterých si nevšímáme v každodenním životě. Protože nemají ambice, myslí si, že na to nemají, od sebe nic nečekají. A mě hrozně baví obyčejní lidi a jejich příběhy.

Píšete pořád dál? Chystáte něco dalšího?

Napsala jsem divadelní hru, fakt příšernou, nikdy se to nikdo nedozví. Jednou jsme si to s kamarádkami četli u vína, a myslím si, že tím to skončilo. Ale teď v září by měla vyjít moje knížka pro děti, jmenuje se Nikolas. Je to napsaný ještě před Nesmělíma. Psala jsem diplomku do školy, strašně mě to nebavilo, a vedle toho jsem psala tuhle dětskou knížku. Vždycky jsem napsala kousek diplomky, něco, na co jsem se musela soustředit a nebavilo mě to, a pak jsem si rychle odskočila do dětské knížky, jako kdybych se šla vyboxovat.

Proč si Marta Dancingerová neumí odpočinout v Praze? Které příběhy při psaní ji inspirují? A o čem bude nová knížka pro děti? Poslechněte si celý rozhovor.

 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.