Hrát fotbal bez zraku? Jde to. Cyklisté z projektu Jedeme pro Světlušku si vyzkoušeli goalball

Akce Jedeme pro Světlušku pokračuje. Tento týden už jezdci v rámci projektu na pomoc nevidomým svou jízdou vydělali 16 500 tisíce korun.

Do sedla dvoukola se tentokrát posadili moderátor pořadu Pochoutky Patrik Rozehnal a reportér Martin Karlín. Druhé dvoukolo si osedlali Tomáš Jirout a Petr Rubáček. „Na kole jezdím od malička, aktuálně vidím jen 10 % toho, co zdravý člověk,“ popisuje Tomáš Jirout před startem. 

Pondělní trasa zavedla všechny čtyři jezdce z Pardubic do Bítovan na Chrudimsku. Tam si vyzkoušeli speciální míčovou hru pro nevidomé goalball. S klapkami na očích hráli fotbal jen prostřednictvím  sluchu.

Vedoucímu tandemu Petru Rubáčkovi se v něm obzvlášť dařilo. Dal hned dva góly. Goalball přitom hrál poprvé. „Dva góly jsem navíc dal vůbec poprvé v životě,“ směje se. 

„Neviděl jsem vůbec nic. Nejhorší je, když míč úplně uteče za vás, nevíte kam, přestane vydávat zvuky… je to, jako když tápete ve tmě,“ přidává se moderátor Patrik Rozehnal, mimo jiné také autor dalšího gólu.

Cíl? Paralympiáda

Účastníky tandemu naučil goalball hrát Tomáš Jirout, člen české goalballové reprezentace. „Hraje se tři proti třem, brána je devět metrů široká. Všichni hráči jsou jak útočníci, tak brankáři. Je to něco mezi bowlingem a házenou, balon se musí hodit po zemi,“ vysvětluje.

Za každý kilometr, který cyklisté na dvoukolech ujedou, získá Nadační fond Světluška 500 korun. Peníze půjdou na pomoc slabozrakým a nevidomým. 

Jak dodává, Čechům se v tomto sportu na mezinárodní scéně daří. „Ve světě je až 90 týmů, Česká republika se pohybuje kolem 10. místa. Snažíme se samozřejmě dosáhnout i na paralympiádu, buď do Tokia, nebo do Paříže.“

Kromě goalballu měli tentokrát jezdci na programu i návštěvu pardubického TyfloCentra, které v Pardubickém kraji pomáhá lidem se zrakovým postižením a jejich začleňování do společnosti.

autoři: Martin Karlík , als
Spustit audio

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.