Host z vánočního vozu: „Barborku“ darovali ostravští tramvajáci dětem, vypráví znalec tamní dopravy

19. prosinec 2021

Symbol staré ostravské dopravy, téměř stoletá Barborka, městem obvykle brázdí například při mikulášských jízdách. „Pestře zbarvený interiér, na sloupcích mezi okny jsou výjevy z pohádek. Všechno je přizpůsobeno účelu, pro který tato tramvaj slouží,“ popisuje Jiří Boháček, správce depozitáře vozidel ostravského dopravního podniku. Kde se vzalo její jméno?

Pojmenovaná byla tramvaj po patronce horníků, svaté Barboře, jestli tomu dobře rozumím?

Ano, je to tak. Tento vůz číslo 21 byl vyrobený v roce 1922 a až do roku 1964 byl používán v běžném osobním provozu. V říjnu roku 1964 byl odstaven a na prvního máje 1965 pak jel v čele prvomájového průvodu...

Čtěte také

To už ale v zelené barvě?

To už byl zelený s oranžovými doplňky. Byl to dar ostravských tramvajáků dětem mateřských škol.

A tehdy se pojmenoval Barborka? Tedy vlastně až v tom důchodovém věku?

Ano, až když začala sloužit těm ostravským dětem. Původně k tomu byl plánovaný i originální vlečný vůz, dokonce pro něj bylo vybráno jméno, ale k tomu už nedošlo.

Vy už jste o tom mluvil – přísně vzato není Barborka historická tramvaj, protože byla po roce 1964 přemalována na zeleno a upravena, aby mohla sloužit dětem. Je to tak?

Pohled na tuto věc je dvojjaký. V podstatě není historická, ale jelikož už delší dobu funguje jako tramvaj pro děti, historickou se stala. Co se týče nasazování v osobní dopravě, ten čas byl kratší, než jak funguje od roku 1965 dodnes jako tramvaj ostravských dětí.

Čtěte také

Tuším, že třeba ten pantograf není původní.

Není. Je to proto, že ten vůz je nasazován na různé objednané jízdy a musí být vždy stoprocentně schopen projet všemi úseky, i sníženou výškou trolejového vedení a tak dále. Proto je tam sběrač té kostrukce, který tam je.

Jak je v Ostravě Barborka populární? Myslím, že na ní vyrostlo několik generací.

Populární je velmi. Když si to spočítáte, kolik generací dětí se od toho roku 1965 tou tramvají vezlo... Je to taková typická tramvaj. Když například lidé vidí na ulici jiný dvounápravový vůz staré konstrukce, dělají ‚jé, jede Barborka‘. Je to vlastně takový název pro starý dvounápravový vůz.

autoři: Vladimír Kroc , jkh
Spustit audio

Související