Bez strojvedoucího, jen s kamerami a senzory. Experti v Česku zkoušejí autonomní vlak

18. prosinec 2021

Po české železnice se poprvé projel autonomní vlak. Jeho provoz bez jakékoliv lidské pomoci představili experti v tomto týdnu na Švestkové dráze v Ústeckém kraji. Právě tato lokální trať slouží společnosti AŽD jako místo, kde pravidelně do praxe uvádí nově vyvíjené moderní technologie. Autonomní vlak zatím jezdil v době výluky, takže bez cestujících a v testovacím režimu. Za tři roky by tam ale teoreticky mohl vozit lidi.

Čtěte také

„Je to pro nás všechny průlomové. Na české koleje vyjíždí, byť ve zkušebním provozu a na vyloučené části trati, vlak, kde nevidíte strojvedoucího. Je to dobrá vizitka českého železničního průmyslu ve spolupráci s evropskými institucemi a českými vysokými školami,“ říká Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD.

Autonomní modrý vlak je 50 let starý, ale je velmi modernizovaný. Má různé kamery a hlavně senzory, které jsou napojené na umělou inteligenci. Ta má nasnímanou celou trať a dokáže za jízdy vyhodnocovat to, co se děje před ním. „Pokud bude třeba po kolejišti přecházet nezodpovědný cestující, tak se vlak nerozjede, i když má pokyn.“

Člověka, který stojí v kolejích, systém při testovacích jízdách vždy poznal. Auto, které při simulaci uvízlo na železničním přejezdu, ale v jednom případě nepoznal. Proto s ním musel řidič rychle odjet.

Dispečer může vlak v případě potřeby ovládat na dálku naprosto odkudkoliv, třeba i přes tablet. „Na konzoli vidíte všechno, máte celý vlak v rukou,“ ujišťuje náměstek ředitele AŽD pro výzkum a vývoj Antonín Diviš.

Zdeněk Chrdle

Změna legislativy

Vývojáři tak mají stále ještě část práce před sebou. Celý systém vývojáři brzy přesunou na jinou lokální trať, a to u Kopidlna v Královéhradeckém kraji, která je zcela uzavřená. Sem na Švestkovou dráhu by se mohly autonomní vlaky vrátit za tři roky. Podle společnosti AŽD by měly jednou sloužit například na malých lokálních tratích. Aby to ale bylo možné, bude potřeba změna legislativy.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související