Hispáncům knedlíky příliš nejedou, stěžuje si majitelka americké knedlíkárny na upadající byznys

Místem, kde víc než sto let nepředstavovalo žádný velký problém sehnat za hranicemi český knedlík, bylo americké Chicago a okolí. Ovšem souvislé české osídlení v tradičně českých čtvrtích už je tam minulostí a právě oblíbená česká příloha je docela výstižnou zprávou o tom, že tento svět definitivně mizí v nenávratnu. Americký zpravodaj Jan Kaliba vypátral poslední stále ještě fungující výrobnu českých knedlíků v Chicagu.

Dveře se tu odpoledne zrovna netrhnou, ale tu a tam se nějaký zákazník objeví. Přízemní budova v městečku Stickney na západním předměstí Chicaga se jmenuje Domov Josefiných knedlíků, které se tu prodávají, ale i přímo vyrábějí.

Historik Martin Franc: Typickým českým jídlem byly borůvkové knedlíky, ale protože se k nim špatně pije pivo, nahradilo je „vepřo knedlo zelo“

doc. PhDr. Martin Franc

Česká specialita - obložený chlebíček letos údajně slaví 100 let existence. Podle historika Martina France, který se zabývá dějinami stravování a každodennosti, byl nejspíš s antipastou a sardelovým očkem, dodává ale, že je k podobným výročím skeptický.

O tom, jak si tu dnes český knedlíkový byznys stojí, dost vypovídá , že ženou za stroji i pultem, tedy kuchařkou, prodavačkou a majitelkou v jednom je tu americká Polka Krystyna van Wormer.

Byl to už zavedený podnik, když jsem ho od českých majitelů koupila, a stále používám jejich recepty. Svou práci miluju, a i když jsem Polka, tak naše recepty jsou velmi podobné, používáte jen jiné koření. My Poláci máme pirogy, vy zase knedlíky,“ říká.

Největší hit? Játrové knedlíčky

Těsto na ně tu Krystyna zadělává od pěti hodin od rána a v chladicích boxech tu kromě jiného česko-polského sortimentu najdete skutečnou knedlíkovou přehlídku. Od játrových, po klasické houskové a bramborové, až po mnoho druhů ovocných, ale třeba i knedlíky plněné mákem nebo sýrem.

Játrové knedlíky jsou nejpopulárnější. A potom houskové. Hlavně při Haloweenu nebo o Vánocích, to je knedlíková sezona a obchody jdou nejlíp. Ovocné jdou zase dobře na odbyt, když je půst a lidi dodržují bezmasé pátky. Ale největší hit jsou játrové knedlíčky – do různých polévek nebo prostě jen tak,“ přibližuje Krystyna.

Dveře se tu odpoledne zrovna netrhnou, ale tu a tam se nějaký zákazník objeví

Pro Mexičany je knedlík exotika

Možná byste řekli, že jediný obchod s knedlíky široko daleko, tedy s jedinečným sortimentem a bez konkurence, nemůže mít o klientelu nouzi. Navíc když Krystyna posílá knedlíky zájemcům i na delší vzdálenosti do jiných amerických států.

Na každém balení jsou Josiiny knedlíky vybavené návodem k přípravě

Ale tradičních zákazníků z původní české a polské komunity už moc nezbývá a prodat exotický knedlík Mexičanům či dalším Hispáncům, kteří teď ve Stickney převažují, nebo jiným Američanům, to není zrovna jednoduchý úkol.

Zákazníků ubývá

Takových sem chodí velmi málo. Někteří měli třeba české nebo polské sousedy a knedlíky díky nim znají. Měla jsem několik černošských zákazníků, kteří studovali v Česku. Mluvili česky líp než leckterý zdejší Čechoameričan a milovali a kupovali u nás knedlíky, koláčky nebo knedlo-zelo-vepřo,“ popisuje svoji klientelu majitelka knedlíkárny.

Zdejší Hispánci ovšem o její sortiment moc zájem nemají. „Občas přijdou knedlíky vyzkoušet ze zvědavosti, ale obvykle se z nich nestávají stálí zákazníci,“ dodává Krystyna.

Knedlík jedině podle návodu

Polská strážkyně českého knedlíkového dědictví udržuje své podnikání i tím, že dodává své výrobky do několika malých obchodů či zdejších restaurací, což ale někdy vyžaduje obzvlášť silnou trpělivost. Jednou se jí prý stalo, že neznalý mexický kuchař servíroval hostům knedlíky tak, jak je dostal, tedy syrové, což u hostů nadšení z české laskominy zrovna nevzbudilo.

Karlovarský knedlík okouzlil i Thajce. Trefili jsme se do chutí porotců, tvrdí kuchařské duo Czech Chefs

Kuchaři Antonín Bradáč a Jan Davídek zabodovali v Thajsku s českou kuchyní

Pečenou kachnou a jemným karlovarským knedlíkem okouzlili i porotu v Thajsku, odkud si odvezli zlatou medaili z mezinárodní kuchařské soutěže. Antonín Bradáč a Jan Davídek tvoří už sehrané duo kuchařů a říkají si Czech Chefs.

Přitom všechny knedlíky mají etikety s návodem k přípravě a většinou to při prodeji i vysvětluju,“ rozčiluje se Krystyna van Wormer, která právě renovuje vybavení své kuchyně. Žádá také o licenci, díky které by mohla dodávat knedlíky i do větších samoobsluh.

Má zkrátka plány do budoucna a klidně by prý knedlíky vyráběla do devadesáti let. Zároveň ale říká, že je to po finanční stránce neustálý boj, a tak není jisté, jak dlouho ještě vydrží poslední podnik svého druhu v Stickney u Chicaga vydrží.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související