Ukrajinská piva jsou srovnatelná s našimi. Ukrajinci se navíc nebojí experimentovat, hodnotí čeští pivovarníci

V ukrajinském Lvově pořádali pivní festival, a to poprvé od začátku ruské války. Možná to působí překvapivě, ale pivo se na Ukrajině vaří pořád a byznys musí fungovat, aby se země dokázala ekonomicky udržet. Pivo vaří i čeští sládci na Ukrajině, a také tam jezdí pivovarníci z Česka.

Před hospodou v Charkově stojí Ladislav Vrtiš, majitel plzeňského pivovaru Raven. O pivu má přehled a na ta craftová nedá dopustit.

Čtěte také

„Ukrajinci vám budou tvrdit, že ukrajinské pivo je hrozné, ale není to pravda. Průmyslové ukrajinské pivo je na úrovni průmyslového českého, ale craftové, tedy řemeslné ukrajinské pivo je úplně na úrovni českého piva. A na tom se jako pivní sommeliéři shodneme, že ukrajinský craft je opravdu hodně vysoko,“ srovnává.

Pivo s příchutí boršče

Řemeslná piva má v oblibě i majitel pivovaru v západoukrajinském městě Rivne Přemysl Brož: „Tento trh je rozvinutější než v Čechách. Je to asi tím, že my Češi jsme konzervativní, máme rádi svůj ležák. Na ten nedáme dopustit a něco jiného, něco nového, to pro nás není ono,“ zamýšlí se.

Sládek Přemysl Brož

Naproti tomu Ukrajinci experimentují do té míry, že už vyrobili pivo s příchutí boršče. Já jsem na něj nenarazil, ale Přemysl Brož před válkou na pivním festivalu to štěstí měl. „Je to na mě už moc, i na Ukrajince je to moc. Ale někdo si to prostě vyzkoušel, lidi to ochutnali – a to je všechno. Ale v Čechách si to nikdo ani nedovolí uvařit, vůbec ho to nenapadne,“ říká.

Přemysl Brož před válkou uvařil 120 tisíc hektolitrů piva, dnes je to polovina.

Pomáhat konkrétním lidem

Ukrajinský trh sleduje i Ladislav Vrtiš, který sem ale především vozí pomoc. Pivo je až na druhém místě, i když často pomáhá lidem z branže.

„Altruismus je fajn, ale po čase vám dojde,“ připouští. „Mám tady spoustu kamarádů z pivovarské scény a chci je samozřejmě vidět a nějak je podpořit – konkrétní jednotlivé lidi. Třeba jeden kamarád, nejznámější ukrajinský pivní bloger, momentálně slouží kousek odsud. Takže teď mu budeme shánět nějaké auto. A kontakty se určitě hodí.“

Rodinný pivovar v západoukrajinském městě Rivne

Čas na pivo

Ukrajinský bloger se jmenuje Taras a provozuje na Telegramu profil Beergička. Akorát teď jako voják na blogování nemá mnoho času.

Čtěte také

„Craftové pivovary na Ukrajině jsou mladé, teprve začínají. Nejvíc se jim daří ve Lvově, v Kyjevě a potom tady v Charkově. Ještě stále tu funguje pět řemeslných pivovarů a myslím, že některá piva jsou lepší než evropská nebo americká. Ale mluvím o ipách, epách a podobných pivech, nikoliv o ležácích, které se vaří v Česku,“ srovnává.

Taras spíše blog Beergička spolu s kamarádem, ovšem oba teď slouží u 42. brigády v batalionu Perun, který je složený z operátorů dronů. Taras má na starost fundraising a administrativu. Na pivo bude víc času až po válce.

autoři: Ľubomír Smatana , and
Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat