Hašek a Švejk slaví výročí vepřovými hody, Jiří Lábus bude předčítat. V Muzeu literatury je na jeden den k vidění rukopis knihy

Muzeum literatury v Praze zahajuje sérii jednodenních výstav neobvyklých archiválií ze sbírek Památníku národního písemnictví. Tak si můžete pouze 21. března prohlédnout mimo jiné i rukopisy knihy Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, které nikdy předtím vystavené nebyly. Poslechněte si reportáž.

Jednodenní výstava Haškových rukopisů s doprovodným programem:

  • 21. března v pražském Muzeu literatury
  • 10:00 otevření výstavy
  • 17:30 představení projektu Hašek 100
  • 18:00 Vepřová historie se zpěvy
    — Jiří Lábus čte z rukopisů Vepřová historie a z Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války, Přemysl Rut hraje a zpívá

Rukopisy jsou vystavené v jedné z místností muzea ve skleněné vitríně, kolem jsou obrazy nebo plakáty s portréty Jaroslava Haška, například od Anny Turkové Kalinové nebo Adolfa Hoffmeistra.

Úhledné písmo na zažloutlých listech

Jsou to zažloutlé listy s úhledným písmem psaným černým inkoustem, skoro bez škrábanců. A je u nich také černožluté pouzdro, ve kterém jsou běžně uschované. Právě tento originál Haškova rukopisu může veřejnost vidět vůbec poprvé v historii.

Čtěte také

Je tu také vystavená dlouho neznámá Haškova povídka Vepřová historie. S tou se pracovníci Památníku národního písemnictví setkali poprvé už v 50. letech, ale instituce její rukopis koupila přes antikvariát až před dvěma lety, a to za 60 tisíc korun. 

Sto let od vydání i úmrtí

S Jaroslavem Haškem i vojákem Švejkem se tento rok pojí nejedno výročí. Je to přesně 100 let, co vyšel poslední díl Osudů dobrého vojáka Švejka, a taky 100 let od úmrtí jejich autora. „Zároveň si letos připomínáme 140 let od narození Jaroslava Haška. Dnešní výstava je první událostí, kterou Muzeum literatury tato výročí připomene blíž. Projekt s názvem Hašek 100 organizátoři představí právě tady,“ popisuje redaktor kulturní redakce jan Dlouhý.

V rámci jednodenní výstavy bude Muzeum literatury prezentovat projekt k oslavám výročí Jaroslava Haška. Na návštěvníky čeká Vepřová historie se zpěvy a z Osudů dobrého vojáka Švejka bude číst Jiří Lábus, k tomu ho na piano doprovodí Přemysl Rut. Na návštěvníky také čeká degustace vepřových hodů.

autoři: Jan Dlouhý , agf | zdroj: Muzeum literatury
Spustit audio

Související