Gregor Martin Papucsek

desáté hodině se moderátorka Lucie Výborná spojila po lince do Budapešti, odkud posluchače pozdravil spolupracovník Radiožurnálu Gregor Martin Papucsek. Hned v úvodu vyjádřil pocity Maďarů z toho, že jejich země předsedá Evropské unii. „Těší se a doufají, že předsednictví vylepší mediální obraz Maďarska.“

Obraz Maďarska narušilo schválení mediálního zákona. Gregor Martin Papucsek nastínil, v čem tkví jeho problém. „Zavádí mediální radu, která se skládá z vládních poslanců. Tato rada bude dohlížet na všechna média, nejen na veřejnoprávní, ale i na soukromá nebo internetová. Bude sledovat urážlivé a sporné příspěvky, určovat pokuty,“ vyjmenovává hlavní body. Háček tkví především v tom, že hranice svobody slova je určena zákonem a o pokutách nebo sporných případech rozhodoval až doposud soud. „Na co tedy samostatnou radu s pravomocemi?“ diví se Gregor Martin Papucsek.

Jak však dokládá, jeho práci spolupracovníka v Maďarsku nový mediální zákon nijak neomezuje. Jedinou překážku vidí v zavedení jednotného mluvčího, který je odpovědný za informace všech ministerstev. „Osobní slovní kontakt je omezený. Ministerstva vydávají jen písemná prohlášení,“ vysvětluje Gregor Martin Papucsek s tím, že tuto formu komunikace nepovažuje za nejšťastnější.

Naopak dobrou reklamu bude prý Maďarsku dělat víno. „Pomůže omámit politiky z Evropské unie, kteří sem přijedou,“ říká s úsměvem Gregor Martin Papucsek, protože podle něj se bez dobrého vína a jídla žít dá, ale on sám nevidí k důvod k takovému životu.

Moderátorka Lucie Výborná se ve vysílání ptala i na to, jak se Maďarsko připravovalo na předsednictví a zda si vzalo příklad z České republiky. Gregor Martin Papucsek také odpověděl na otázky týkající se maďarsko-slovenských vztahů. Jeho odpovědi si můžete poslechnout v audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Gregorem Martinem Papucsekem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio