František Stárek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Jak se žilo v undergroundu, i to ukazuje nový dokument České televize a je to téma také následujících Dvaceti minut Radiožurnálu, Helena Šulcová přeje dobrý poslech. Jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground a také badatel Ústavu pro studium totalitních režimů František Stárek zvaný Čuňas je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka Vítejte, dobrý den.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůDobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPrávě Čuňas, to je vaše přezdívka ještě z dob undergroundu. Můžete říct, jak vlastně vznikla?

Čtěte také

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůNo, tak já jsem nebyl vždycky tlustej jako prase, jako tak na to narážíte?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaV žádném případě, to mě ani nenapadlo, ani ve snu.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůAle vlastně, možná, že tady je někde webová kamera, takže se diváci můžou podívat. To vzniklo ještě opravdu v hlubokejch šedesátejch letech, kdy tady běžel film Výhodná koupě, to byla francouzská veselohra a je to tak dávno, že Louis de Funes měl tehdy ještě vlasy, to vidíte, jak to je dávno a byla tam taková postavička, takovej človíček na křižovatce v Paříži myl okna autům za bakšiš a teďka ten hlavní představitel toho filmu, tak tam přijel k němu v takovým obrovským americkým fáru otevřeným a teď on mu meje to okno a najednou se tak jako podívá dovnitř a říká ježíšmarjá, to jsi ty, Perinogne? Pamažuješ si mě z vojny? Já jsem Čuňas, no, říkal jsi mi Čuňas? Ježíš, ty si žiješ, to auto, ty hadry, no, člověče, hele, nepůjčil bys mi padesátku? A protože jsem tenkrát měl dluhy, na koho jsem se podíval, tak mi to přistálo to Čuňas a už jsem se toho ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNezbavil.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůPozději jsem se toho už ani nechtěl zbavovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTeď už se vám líbí. I mně jste sám říkal, že vám takhle mám říkat, protože jste na to zvyklý.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůJá jsem spokojenej s tím.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaUndergroudu se věnujete i ve své badatelské činnosti v Ústavu pro studium totalitních režimů, kde pracujete. Právě při bádání vás napadlo, že by stálo za to po letech o undergroundu natočit tento dokument, který vysílá právě teď Česká televize?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůNo, to mě ani ve snu nenapadlo teda, protože teda bysme udělali seriál, který bude velký jako bigbít, tak to vůbec ne, protože jsem neviděl jako možnost žádnou. Fakt je ten, že ty peníze, peníze jsou vždycky až na prvním místě v televizi, že jo, že ty peníze vlastně jsou i smrtí zařídil Magor, to jinak bez Magorovy smrti by nebylo seriálu, čili Magorovi musíme poděkovat, že tenhle ten seriál existuje. Bylo totiž několik projektů, který různý režiséři zadávali Český televizi o tom, že by něco natočili o undergroundu, ale byli to vždycky takový, řekl bych, špičky ledovce, jako když se psalo nebo psalo nebo točilo o undergroundu, tak Plastic People, o Jirousovi, případně o Bondym, a to byl konec.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA vy jste chtěli udělat něco víc?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůMy jsme chtěli udělat tu masu jako, nejenom to, co je pořád vidět a to, co se pak lépe nebo hůře omílalo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaByť samozřejmě ty hlavní osobnosti tam také připomínáte?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůTaky jsou tam samozřejmě, ale bez toho lidu undergroundu, bez toho celýho, bez toho celku by ten underground prostě neexistoval, ale to bylo, když Magor zemřel tedy, tak Česká televize byla přístupná tomu udělat velkej seriál, no, a já jsem napsal s dalšíma, s Břéťou Rychlíkem a s Jirkou Fjodorem jsme udělali dohromady náměty a potom ještě vyzvali jsme další dva režiséry ještě Janu Chytilovou a Vencu Křístka, aby dělali na tom taky, takže v těhle 4 režisérech se to tedy realizovalo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle asi vás od začátku také nenapadlo, že nakonec to bude 40 dílů?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůNo, ty náměty už byly původně na 36, pak jsme byli na, jeden čas jsme byli na 42, potom se zase krátilo v televizi, tak jsme byli na 39 a finále je tedy těch 40, kulatý číslo, jo, protože naposled jsme dělali s Břéťou Rychlíkem severní Čechy, a to je taková enkláva, tak silná enkláva undergroundu od celý, od šedesátých let, že sám to prostě při vší skromnosti se nám to prostě do tý jedný hodiny nemohlo vejít.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže o severních Čechách budou dva.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůO severních Čechách budou dva díly, no.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaProč právě severní Čechy? Je proto nějaký důvod?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůJá sám pocházím z Teplic, a to není, nemyslete si, že to je ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKvůli tomu, že vznikly dva díly kvůli tomu, že pan Stárek je z Teplic.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůAle znám to tam prostě, no. A já si myslím, že právě to, že se, že, jak se integrovaly se ty skupiny undergroundu, který jaksi vyrostly ze země, z ulice v těch severních Čechách s tím undergroundem v Praze, který byl spíše intelektuální, tak to dalo tu dynamiku tomu hnutí, protože najednou my jsme se měli co učit od nich.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPočkejte, vy v Praze jste se měli co učit od těch Ústečáků?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůJá jsem říkal, že jsem z Teplic.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJo takhle a v té době, když vznikal, tak jste ještě žil v Ústí?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůV Teplicích, když mluvím o severních Čechách, tak to je celá ta kotlina od Děčína až po Chomutov, protože tam, když jedete vlakem, tak de facto industrie vůbec nekončí a to jedno byť roztažené město je téměř tak velký jako Praha, takže to si nemyslete, že to má každý jiný jméno, to nic neznamená. To je v podstatě jak přejet v Praze z jedný čtvrti do druhý, jo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže underground byl silný v severních Čechách, odkud vy pocházíte z Teplic.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůTo jsem říkal a to jsem říkal, že to je takovej underground z ulice. Tady v Praze nám pracovně říkali andršský lopaty, jo, protože to byli takový lidi bez vzdělání, dělnický profese vyučený.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak protože nemohli také dělat nic jiného, to byl ten důvod.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůSamozřejmě, no. A tady v Praze byla taková ta intelektuálnější vrstva, který underground dělali víceméně jako umělci a právě tahle ta integrace těhle těch dvou skupin, tak ta si myslím, že má velkej význam, to se dělo někdy tak v roce 74, tak si myslím, že tam má právě pro to hnutí velkej význam, jo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA na Moravě to bylo jak s undergroundem?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůNa Moravě, tam přichází trošku později, tam se to rozjíždí až tak začátkem osmdesátých let. Na přelomu sedmdesátých, osmdesátých let.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA čím to je, že tak pozdě, protože to už tady byl underground pořádně rozjetý?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůJá nevím, to jako badatelsky neumím říct, ale mám pocit, že tohle to, tohle to se celý týká prostě okraje společnosti a toho zviditelnění toho okraje, a to snad nějak se točí kolem zeměkoule, protože začalo to v San Franciscu, potom v New Yorku, pak západní Evropa, pak to přeskočilo železnou oponu a bylo to tady, že jo, a je to asi dva roky, co Amnesty International, v Trutnově jsme to hlásili na festivalu, že bojuje za to, aby mohli v Severní Korei nosit dlouhý vlasy, že tam vydala Severní Korea manuál, jaké účesy jsou povolené.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNe, mě překvapuje to, co říká, že na Moravě vlastně začal underground až v osmdesátých letech, až v Brně?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůBrno je trošku rozdíl, to bych, Brno bych vytknul před závorku. To je pravda, že tam znám lidi z Brna ze začátku sedmdesátých let, to je pravda, no.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle byl to jiný asi underground než tady v Praze?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůAle byli to spíš lidi takoví jako jednotlivci, který se, který byli s náma kamarádi a tak, ale takovej ten masovej boom jako, jo, který znamenal kapely v každým okresním městě, na severní Moravě si začali vydávat časopis samizdatnej a takovýhle, dělali festivaly, začaly tam baráky, že jo, to, co bylo takovým tím undergroundovým, centra, ty baráky, tak to najednou se začalo objevovat na Moravě a to je časově položený na přelom sedmdesátých osmdesátých let, na začátek osmdesátých let.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJeden z autorů cyklu Fenomén Underground, který vysílá Česká televize, a také badatel Ústavu pro studium totalitních režimů František Stárek zvaný Čuňas je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. V úvodu k tomu cyklu se píše, že zlomovým okamžikem, kdy se underground stal klíčovým hráčem politické opozice, byl rok 1976, kdy policie pozatýkala několik undergroundových hudebníků kolem skupiny Plastic People, ostatně vy jste byl také tehdy zatčen?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůOny to byly dva procesy, bylo to jednak teda takzvaný pražský proces proti Plastikům, že jo, z Plastiků nakonec odsouzenej byl jenom Vráťa Brabenec, jinak nebyli. A potom byl plzeňský proces, neboli přeštickej, protože trestnou činnost, která spočívala v tom, že jsme uspořádali přednášku Ivana Jirouse a hrál tam Sváťa Karásek a Charlie Soukup, tak to jsme páchali v Přešticích u Plzně a byli jsme tam zavřený Karel Havelka Kocour, Skalák, Skalický a já, to jsme byli na Borech.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA vy jste dostal jaký trest tehdy? 8 měsíců původně, že, natvrdo?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůTenkrát to bylo složitý, tenhle ten plzeňskej proces oni tehdy použili jako takovej, řekl bych, lakmusovej papírek, co to udělá s domácí i zahraniční veřejností a dali, ty tresty daly úplně naplno, a Kocour dostal 2,5 roků, Skalák, já nevím, 18 měsíců, já jsem dostal 8 měsíců.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle potom řekli, že to bude nepodmíněný.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůNe, bylo to podmíněný, ale ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAno, původně, ale potom znovu.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůAle potom udělali odvolačku a celý to rozpůlili, takže Kocour seděl rok a čtvrt, Skalák 9 měsíců a já, protože už jsem byl ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaUž jste to měl odsezeno takzvaně, protože vy jste byl ve vazbě.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůJá jsem byl půlroku ve vazbě, takže já jsem měl už tu půlku už jsem měl přesezenou, tak mě pustili a abych aspoň něco dostal, tak mi dali podmínku, abych jako ..., i když si to ani právníci neuměli představit, kdybych tu podmínku nedodržel, co by se mnou dělali, jako když už jsem toho měl víc odsezeno, než na co jsem byl odsouzenej.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPrávě v tom dílu Fenomén Underground, který se vysílal na ČT Art teď v pátek, tak vy tam jste v jednom záběru, kde právě se vracíte na Bory.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůTo byla taková dobrá chvíle.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA jaký to je pocit, protože vy jste tam od té doby, předpokládám, ...

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůNo, byl jsem tam už mezitím. Já jsem působil v České národní radě v roce 90 v komisi pro vězeňství.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže od té doby jste tam byl.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůTakže jsem tam byl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle teď?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůAle i tak je to jako vždycky, když procházím tím mřížema jako, tak to jako se mnou něco dělá, řekl bych taková nostalgie.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNostalgie?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůAno, to nevíte, že Solženicin říkal první cela, to je jako první láska.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNe.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůA tam já mám na Borech já mám právě celu 98, to je ta moje první láska.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJak se k vám chovali tehdy tam?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůTehdy?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDozorci?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůNo, tehdy jsme byli takovej hmyz, nepříjemnej hmyz, který lítá kolem hlavy, kterej je potřeba zaplácnout.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste je musel strašně štvát s těmi dlouhými vlasy.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůTak oni na mě tam, mi tam říkali nemysli si, že jseš tady jako první s dlouhýma vlasama, tady už byl jeden a ten to nosil v copu. Já jsem říkal já ho znám.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle nemusel jste se ostříhat?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůOni naopak nechtěli, abychom se stříhali, oni chtěli, abychom k tomu soudu přišli právě v týhle tý image jo, která měla ty soudce a tu veřejnost, která tam eventuálně jako bude, tak měla na nás ukázat, jaký jsme grázlové. Já, abych to dořekl tamto, tak ten s tím copem, já jsem říkal já ho znám, to byl Milan Knížák, ten tady seděl taky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAha. Vidíte, vy jste potom byl vlastně ještě jednou ve vězení, to bylo kolem roku 79 a potom?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůPotom bylo takový regulérní účtování, to bylo právě v roce 81, kdy nás zavřeli za Vokno, a to jsme dostali teda na plný, já jsem dostal 2,5 roků, Magor dostal 3,5 roků, Michal Hýbek rok a půl, ještě Milan Frič a to bylo takový a oba jsme dostali ochranný dohledy, mimochodem ten ochranný dohled je svým způsobem horší než kriminál nebo tedy byl horší než kriminál.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaProtože vy jste na svobodě, ale pořád vás všude někdo sleduje?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůNe, někdo, vy sám jste si bachařem, to si musíte být sám sobě bachařem. Tam jsou ty podmínky, který při ochranným dohledu jsou, jako že v 8 hodin, v 10 hodin musíte být v trvalým bydlišti, mimo třeba Prahu 6, kde jsem bydlel, tak jsem nesměl opustit na víc jak 8 hodin bez toho, že bych to 14 dní předem nehlásil policii, to byly, jo, předkládal jsem samozřejmě ... A každý den se chodit hlásit na policii ve stanovenou dobu s propisovačkou nažhavenou jako na podpis.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to trvalo dlouho docela, to trvalo dva roky.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůDva roky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA potom jste byl ještě jednou odsouzen, a to bylo v roce 89, to bylo v únoru.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůAno, ano, ano, to jsem byl zatčenej ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to byla i vaše žena tehdy odsouzená nebo tehdejší vaše žena.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůTehdejší moje družka, ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA potom ale vlastně, když byl 17. listopad roku 89, tak vy jste to vlastně prožil v policejní cele? Teda ve vězení, ve vězení tehdy.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůJá jsem byl v kriminále. Já jsem byl v Horním Slavkově a ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA měl jste představu o tom, co se děje?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůAle jo, tak to víte, že i těma drátama ostnatejma jako probublávaly informace, že jo, takže tehdy začalo první psát tak jako otevřeně Svobodný Slovo, a to se tam dostávalo do kriminálu. Ale hlavní bylo týden potom, že jo, já už jsem říkal, tam v Horním Slavkově sedělo spousta lidí, kteří měli paragraf opuštění republiky, a to ještě, to byly různý lidi, který chtěli utéct přes zelenou hranici, přes čáru, železnou oponu překonat a i se zbraní v ruce, třeba se chtěli prostřílet na ten Západ, že jo, a tak ti dostávali tresty úplně neuvěřitelný. A já jsem vždycky říkal hele, když už tohle to jako začínalo ten tejden revoluce po 17. listopadu, já jsem říkal hele, vy půjdete domů, protože tak jako nějaký opuštění republiky, to není žádnej paragraf, který by v Evropě mohl obstát. A oni mi říkali ty jsi se zbláznil, já mám ještě 6 let a takový jako. No, a když potom tejden po revoluci jsme seděli na kulturce, kam jsme museli chodit na zprávy a v tý chvíli už jsme tam chtěli chodit na ty zprávy, že jo, tak najednou vylezl komentátor a říkal prezident republiky udělil amnestii a teďka četl a já jsem byl na sedmým místě. A celá ta osmdesát vězňů, co bylo v to tý kulturce, tak se otočili, a ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo byl konec listopadu 89.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůTo bylo 25. listopadu a říkali ty vole, pustili tě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže jste asi i rád ...

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůAle pro ně to znamenalo taky jako zprávu nějakou. Oni najednou viděli, že se hnuly ledy, že prostě se něco děje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA možná jste i rád, že vlastně ten Fenomén Underground, který běží teď v České televizi, že se podařilo dokončit tak, aby to bylo k tomu výročí 25. listopadu.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůKolem toho listopadu, samozřejmě to je skvělej moment, kdy se to vysílá a nasadili jsme na ten listopad myslím si hard cord.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaBadatel Ústavu pro studium totalitních režimů František Stárek je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. A jste 25 let po revoluci spokojen s tím, jak to tady vypadá v Česku?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůTo by musel bejt jenom vůl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNejste?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůJá jsem spokojenej, že se to stalo hlavně, protože dostali jsme se jako, jako ta země se dostala do rodiny demokratických zemí a hranice, která, o kterou se dneska bojuje u Luhanska, tak byla předtím na Šumavě. Ta hranice mezi Evropou a Asií se prostě pošoupla.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže sledujete patrně, co se děje na Ukrajině, asi vás to hodně zajímá.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůSamozřejmě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDá se to přirovnávat k tomu, co se dělo tady v roce 89?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůJako víte dějiny se sice točej jako dokola, ale já si myslím, že to je pořád ten starej carskej šovinismus, ta stará expanze Ruska na západ a je jedno, jestli to byli caři, tajemníci nebo prezidenti, pořád je to stejný. Pardon.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKdyž se vrátím, dokončete myšlenku, já se omlouvám.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůNo, já jsem chtěl říct, že to jsou ty tendence prostě udělat velkou říši, ať se jmenuje Sovětský svaz nebo cokoliv.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMě by zajímala ještě jedna věc, víte, jak se po revoluci žilo těm, kteří vás vyšetřovali za ty protirežimní akce? Kteří vás třeba soudili?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůPoměrně dobře to vím, já jsem dělal 17 let u BISu, takže s řadou z nich jsem se setkal osobně a s řadou z nich, o řadě z nich samozřejmě vím, ale já jsem, už tehdy jsem si říkal a myslím si to dodneška, že nějaký pomsty, nebo dělat nějaký ..., tak to je špatně, nejsme jako oni, jako já bych to pořád držel.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže i ty debaty, které se vedly tehdy, že je třeba zrušit komunistickou stranu a podobně ...

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůBuďte rádi, že se jmenuje komunistická strana, stejně nikdo nečte volební programy a když si přečte, budou se jmenovat Strana revoluční levice nebo budou se jmenovat Strana dobra a kdo to potom pozná z toho názvu? Takhle v tom názvu to je jasně explicitně řečeno a každej aspoň ví, že to jsou oni, jen ať se tak jmenujou, panebože furt.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJak sledujete nebo asi sledujete stále ještě takové ty aktuální debaty o lustračním zákonu, má se vztahovat podle vás i na členy vlády nebo jenom na vedoucí úředníky?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůMůj názor je ten, že se měl stahovat do jistý míry i na daleko širší elektorát bych řekl komunistický strany, jejích funkcionářů, protože to se podařilo po revoluci tý komunistický straně, že to hodila celej ten malér, který ona byla vedoucím činitelem, tak to celý hodila na estébáky, to oni. Estébáci pracovali jenom na objednávku komunistický strany samozřejmě. A estébáci, aby to na nich nezůstalo, tak to ještě hodili na ty chudáky agenty, jako takže tím se jako ten malér, kdo to zavinil, kdo je vinen, tak se to takhle přehazovalo jako horkej brambor, ale podstatný je, kdo byl, kdo měl tu vedoucí úlohu. Tu vedoucí úlohu neměla StB, tu měla komunistická strana.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJeště jedna věc, protože my spolu předtáčíme ten rozhovor odpoledne a vy míříme hned ze studia rozhlasového před Ústav pro studium totalitních režimů, kde pracujete.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůBude happening.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaProtože tam máte happening. V tom ústavu se neustále něco děje, to je taky taková ...

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůJak se děje něco ve společnosti, tak se děje něco i v ústavu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA dnes budete protestovat proti tomu, co tam udělal současný ředitel, pan Hazdra, vám vadí ty personální kroky, které provedl. Co konkrétně ale ...?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůTo je boj proti digitalizaci. Vyhodil ředitele odboru digitalizace.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo vím.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůAle to je v podstatě celej komplex věcí, prostě ta digitalizace vadí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA vadí z jakého důvodu? Vadí, protože se asi ukážou ještě nějaké další materiály, které zatím jsou utajeny?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůJá si myslím, že to je politická objednávka, že to prostě je ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle od koho?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůOd sociálních demokratů, od sociálních demokratů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA proč by sociální demokraté na tom měli mít zájem prosím vás?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůProtože právě kolem jejich strany je nejvíc másla na hlavách jo. Já si pamatuju, že pan Zaorálek mi jednou říkal, jak je to strašný, že někdo vynesl z ÚSTRu, že ve volebním štábu mladýho Dienstbiera byl agent StB a byl v šoku z toho, když jsem mu řekl, že si to může každej na internetu najít. To prostě, to je to demokratický a svobodný médium, za který zaplaťpánbůh a když je to ve chvíli, kdy to na tom internetu musí být a to znamená, že to musí být digitalizovaný. Oni by rádi měli ÚSTR, ale klíče od archivu držet pevně v ruce a ta digitalizace, ta vadí, protože ta digitalizace dělá pravej opak, dostává ty dokumenty do rukou všem.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMáte kamarády mezi komunisty?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůMezi komunisty? Řekl bych, že nemám.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNikdy jste nebyl na pivu s žádným komunistou?

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůNo, pamatuji si jednou, že když jsme byli v komisi, která byla v Český národní radě k úmrtí Pavla Wonky, tak tenkrát ta byla proporciálně složená a byl tam nějaký člověk, který byl z Ústředního výboru komunistický strany, já už si nepamatuju to jméno a ten byl, ten jako seděl s náma nějak ve foyer a říká vy jste úplně normální lidi. A my jsme mu říkali, s Petruškou Šustrovou jsme tam byli a my jsme mu říkali a co jste si jako představoval? No, oni nám říkali, jak žerete děti a ..., ale obrazně a vy jste úplně normální. A my jsme říkali co jste si představovali. Já nevím, jestli mají všichni takovou představu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle jste normální, tak vidíte.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůTak mi to připadá, já jsem žádný dítě nesežral zatím.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaBadatel Ústavu pro studium totalitních režimů František Stárek zvaný Čuňas byl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Děkuji za to, na shledanou.

František STÁREK, jeden z autorů 40dílního cyklu Fenomén Underground, badatel Ústavu pro studium totalitních režimůNa shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNa Radiožurnálu za chvilku další zprávy, Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.