Etiopané svou kávu hýčkají

Každý Čech vypije v průměru jeden šálek kávy denně. Někdo narychlo před cestou do práce, jiní dávají přednost posezení v kavárně. Za Mekku pití kávy většina z nás považuje Francii nebo Itálii. Pravdou ale je, že tradiční kávový obřad má jen Etiopie. Ostatně tady, a ne v Arábii, uvařili, alespoň podle legendy, vůbec první kávu.

Místností se rozlévá vůně pražené kávy. Před malou chvílí nasypala hostitelka hrst šedobílých kávových zrnek na rozpálenou pánev nad ohništěm. Za občasného promíchání zrnka prskají a praží se. "Nejprve jsem musela zrnka omýt. Před pražením se proto pokropí trochou vody. Až se káva upraží, roztluču ji v této nádobě, které říkáme mukeča," vysvětluje mi žena postup a za chvíli už v hmoždíři drtí čerstvě upražená kávová zrnka.

Káva rozdrcená na jemný prach se vaří v kovové konvici - džibeně. Poté, co se hotový nápoj odlije do malých kalíšků, do konvice se doplní voda a znovu uvede do varu. Každý takový kávový obřad sestává vždy ze tří nápojů. Od silného smrťáku až po opravdu slaboučký odvar.

Každý odvar má přitom v Etiopii svůj zvláštní název. První a nejsilnější kávě se říká abol, tedy velká. Druhý je thona, což v amharštině znamená něco jako maximální, a třetí nejslabší káva je bereka, tedy poslední. Není přitom slušné některou z káv odmítnout. Osladit si ale může každý podle sebe. Místní jsou přitom schopni do jediného šálku nasypat několik lžiček cukru.

Kávový obřad je v Etiopii běžnou součástí každého dne. Jeho příprava nezabere zkušené hostitelce víc než deset minut. Stejně tak, jako jej můžete zažít v luxusní restauraci, mohou vám takto obřadně připravit kávu i v té nejmenší chýši. V rodině zpravidla vede nejstarší dcera a veškerá příprava se děje na místě před zraky hostů.

"Japonci mají čajový obřad, my máme obřad kávový. Ten sjednocuje všechny Etiopany bez ohledu na etnický původ nebo náboženství. Nad kávou vyřešíme všechny problémy," soudí muži, kteří diskutují, jak jinak, nad šálkem kávy.

Pití kávy má v Etiopii opravdu dlouholetou tradici. Ostatně podle legendy uvařili vůbec první šálek kávy právě zde. Jedna z pověstí vypráví o chudém poutníkovi, který na oheň náhodou přiložil větvičku kávovníku i se suchými bobulemi. Překvapila jej neznámá vůně, ochutnal pražená zrnka a nový nápoj byl na světě. Podle jiné verze stál u zrodu nejoblíbenějšího nápoje současnosti pastevec, u kterého známe dokonce i jméno: Chaldi. Ten si všiml stáda koz, které vždy ožívaly po požití plodů z keře kávovníku.

Ať už má pravdu jedna či druhá legenda, kolébkou kávy je opravdu Etiopie. Vřelý vztah zdejších lidí ke kávě nejlépe dokresluje staré etiopské přísloví, které zní: "Buna dabo naw", tedy "Káva je náš chléb!"

autor: jma
Spustit audio