Erik Best ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Nový prezident Spojených států Donald Trump rozhodně nemarní čas. Za prvních 11 dní ve funkci podepsal řadu exekutivních prezidentských příkazů, které se zdaleka nesetkaly pouze s nadšením, nadšeným přijetím. Prezident a jeho tým pracují neúnavně. Neúnavní jsou ale i jeho odpůrci, kteří protestují například proti zákazu cestování do Spojených států pro občany vybraných zemí. Naproti mě ve studiu sedí americký novinář žijící v Praze Erik Best. Dobrý podvečer.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Dobrý den.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Pane Beste, kdybyste měl první necelé 2 týdny ve funkci Donalda Trumpa zhodnotit jedním slovem, tak přemýšlel byste dlouho, jaké zvolit?

Čtěte také

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Tak možná trumpovské nebo /nesrozumitelné/, to je slovo, které používá, to znamená, všechno je gigantická, dělá všechno ve velkém a myslím si, že to platí.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Myslíte si, že ty jeho kroky lze takto označit, jako velké, velkolepé, obrovské?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Určitě. Dělá všechno proto, aby upoutal pozornost, aby splnil svoje sliby, aby získal podporu svých příznivců, aby naštval odpůrce, tak si myslím, že to zatím docela dobře dělá.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Leckdo možná čekal, a možná i mnozí Američani doufali, že se situace po té velmi vypjaté předvolební kampani po inauguraci nového prezidenta uklidí. Ale to se zatím, zdá se, neděje. Vy sám říkáte, naštval své odpůrce. Situace je stále vyhrocená, protesty proti řadě kroků nového prezidenta pokračují. Kdo za to podle vás může?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Kdo za to může? To je těžká otázka, protože opravdu záleží na tom, co hodlá udělat pan Trump. A samozřejmě víme, jaké kroky zatím podniknul, ale my nevíme, jaký je ten dlouhodobý cíl. Jestli cíl je uspokojit voliče, aby byl třeba znovu zvolen za 4 roky, anebo jestli opravdu chce změnit ten systém. A ten systém existuje, dejme tomu 40 let, 50 let, a to není úplně jasné, jestli to chce takhle udělat. Ale myslím si, že ten problém je, že my to ani nemůžeme zatím, zatím vědět. Pokud opravdu chce podniknout velké kroky a opravdu vrátit ten stát, kde dřív byl anebo úplně změnit ten směr, to směřování, tak to znamená, že budeme muset opravdu si zvyknout na to, že ty protesty budou pokračovat.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Donald Trump samozřejmě je prezident, vyhrál volby, má právo postupovat dle vlastního rozhodnutí, ale řada politiků po vítězných volbách, poté, co se ujmou funkce, se pokusí o nějaké vstřícné gesto, nabídnou nějak obrazně alespoň ruku těm, kteří je nevolili. Proč to Donald Trump neudělal nebo myslíte si, že z jeho strany nějaké takové gesto přišlo?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
On to dělá tím třeba, že má 5 lidí od /nesrozumitelné/, má některé lidi od společnosti /nesrozumitelné/, to jsou podporovatelé Republikánské strany, kteří byli víceméně proti němu původně. Takže to je ten problém, protože na povrchu určitě postupuje jinak, než bychom možná si přáli v některých případech, ale vlastně potom, když se domluví třeba s republikánským Kongresem, no tak tam není moc velký rozdíl u toho, co jsme viděli třeba za Bushe nebo dokonce za Obamy. Takže je to, já jsem, když jsem komentoval tu inauguraci tady před deseti dny, jsem použil slovo podrazák. A ten význam je jiný v angličtině. Já jsem chtěl vysvětlit, že my máme slovo /nesrozumitelné/, to je člověk /nesrozumitelné/. To je člověk, který dlouhodobě získává vaši důvěru, dělá všechno proto, abyste mu důvěřoval a je ochoten do toho investovat opravdu hodně času, hodně peněz a pak třeba za 5 let, za rok přijde s něčím a vás opravdu překvapí a vás o něco obere. Já neříkám, že, tak to dopadne, ale jsou tam určité náznaky toho, že to, co dělá Trump, je systematický připravování něčeho, čeho zatím nemůžeme přesně určit.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Čili vnímáte ten začátek jeho funkčního období jako nečitelný, nevíte, co od něho očekávat stále ještě?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Já jsem už několikrát v rádiu použil pro Obamu výraz Bush light, to znamená, že víceméně pokračoval v politice George Bushe, ale to dělal jinak. A dělal to tak, že jsme si skoro ani nevšímal, že to takhle dělal. Skoro očekávám, že bude to podobné u Trumpa. Já se můžu mýlit, ale když slyším, jak mluví jeho nominant na ministra zahraničí v Kongresu, když mluví skoro stejně jako, jako ministr zahraničí pana Obamy, tak musím brát v úvahu možnost, že je to jeden klam a že nakonec to bude všechno jinak.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Když se ještě na chvíli vrátíme k té kontroverzní, k té rozdělené společnosti, tak v rámci jakési spravedlnosti je taky třeba přiznat, že prezidentovi odpůrci mu situaci rozhodně příliš neulehčují, nemíní mu ji ulehčovat. Už inaugurace se setkala se velkými protesty. Rozhodně nemůže být řeči o nějakých 100 dní hájení nebo něčem podobném. Myslíte si, že ta, že ten odpor skutečně nebo ta snaha o tu kontroverzi je z obou stran?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Určitě, protože to jsou převážně ti, kteří podporovali politiku, proti které teď přistupuje, tak to znamená, že samozřejmě s tím nebudou souhlasit a že můžeme očekávat střet. Ale stále platí, že myslím, většina Američanů podporuje toho prezidenta a jenom menšina podporuje radikální levicové politiky, kterou propagují ti, kteří teď protestují.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Myslíte si, že ty protesty jsou pouze výhradou tedy té, toho, co se v Americe nazývá, řekněme levicí nebo krajní levicí?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Já si myslím, že ano. No, krajní ne, ale určitě takové, takové progresivní newyorské levicovství nebo jak to mám říct.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Co Trumpovi voliči, jak ti přijali první kroky nového prezidenta?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
To přijali víceméně pozitivní. Ale tam si myslím, že je taky riziko, protože opravdu hodně slíbil. Když si vzpomeneme na inaugurační projev před už asi deseti dny, tak řekl, že všechno se změní, od teďka vás nikdo už nebude ignorovat. A to jsou velké sliby. A zatím si myslím, že maj důvod mít z toho radost, že provedl takové kroky. Ale nemůže takhle každý den, každý týden přijít s něčím tak radikálním, tak si myslím, že hrozí riziko, že to zklamání přijde dříve, než to přišlo u Obamy.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je Erik Best, americký novinář žijící v Praze. Zatím asi největší kontroverzi vyvolal Trumpův příkaz nevpouštět do země občany sedmi zemí a zastavit program přijímání uprchlíků. Proč si myslíte, že se k tomu Trump rozhodl?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
To není úplně jasné. Jedna věc, že samozřejmě chtěl splnit slib, politický slib. Tak to udělal a z tohoto hlediska jsou jeho podpůrci velice spokojeni. Další věc je, jestli opravdu chce změnit americkou imigrační politiku. A to není úplně jasné, protože to je něco, co se vybudovalo během 50 víceméně let. Dřív byl úplně jiný systém, kde byly kvóty a Evropčané měli přednost. Teď je víceméně politika, kde samotná vláda ani nesmí, nesmí říkat, že někdo má přednost. A to je pro někoho neúnosná situace. Ale není úplně jasné, jestli Trump opravdu chce to změnit. Pokud by to chtěl změnit, tak to bude opravdová velká, opravdový zlom a proto, myslím, je ta taková, takový protest, protože ti, kteří podporovali tu imigrační politiku, si myslej, že ta je navždy a teď je hrozba, že není to navždy.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
A když se vrátím k tomu, co jste říkal, že chtěl slnit slib z předvolební kampaně, tak on přece nedával žádný slib, kde by vyjmenovával nějaké konkrétní země, jejichž občané nebudou smět cestovat do Spojených států, on se zmínil o tom, že zakáže příjezdu muslimům, což vyvolalo samozřejmě velký odpor. Teď v tom svém prezidentském dekretu přímo tedy říká, v tom zdůvodnění nebo v těch následných reakcích, že to není tedy namířeno proti muslimům nebo proti nějakému konkrétnímu náboženství, ale naopak tam vyjmenovává 7 zemí, tak myslíte si, že se skutečně jedná o splněný slib, který dal svým voličům v té kampani?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Já to vidím tak, že ten slib v tomhle případě byl, že chce dát Blízký východ do pořádku. To samozřejmě nemyslím, že tím krokem to udělal. Ale když se na to díváte, tak on zakázal vstup lidí ze sedmi zemí. Jestli se nemýlím, tak 5 z těch zemí pan Obama bombardoval. 5 ze 7, na šestou uvalil sankci, sankce, to je Írán. Tak zůstává Súdán. Tam není úplně jasné, proč, proč zakázal vstup lidí odtamtud. Ale jinak je tam promyšlený postup, přístup, ale není úplně nám všem jasné a zatím příliš se ani nemluví o tom, že jsou to zrovna ty státy, které jsme my bombardovali. To znamená, že jestli Američané bombardovali ty státy, tak dá se očekávat, že tam je nějaká vlna protestu nebo špatný pocity vůči Američanům.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Kritici ovšem tvrdí, že tento zákaz bezpečnost v Americe nijak nezvýší, spíš možná naopak. A statistiky jim dávají zapravdu. Tedy přinejmenším v tom, že samozřejmě teroristické útoky ve Spojených státech páchají občané řady zemí a samozřejmě včetně lidí s americkým pasem, viz třeba teroristický útok v nočním klubu v Orlandu a další, další podobné tragédie. Proč si Donald Trump myslí, že takovýmto krokem může těm teroristickým útokům zabránit nebo zvýšit bezpečnost?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Já si myslím, že možná, jedna věc je, že možná chce změnit tu imigrační politiku, další možnost je, že chce vytvořit v Americe podobný systém, jako Putin má v Rusku. To znamená, že takovou, takový vertikál moci v tom smyslu, že prezident má takovou pozici, že může diktovat podmínky, dřív než, více než to bylo možné předtím. A když prezident přijde s takovým dekretem, takovým nařízením a změní takhle razantně politiku a pak očekává, někdo očekává, že soud to zruší, tak prezident v tomhle případě ukazuje, že má obrovskou moc, protože to je, jako když máte první podání v tenisu, nejenom první podání ale i druhé i třetí, ten prezident má opravdu takovou moc, když to takhle dělá. To je exekutivní nařízení, sice může být zrušen soudem, ale nejdřív někdo musí podat žalobu, někdo musí to podpořit. A jestli se podíváte na, na soudní rozhodnutí z minulýho týdne, tam není vůbec nic o tom, že ten prezidentský příkaz není možné, tam není vůbec nic o tom, že postupoval prezident nesprávně. Tam je jenom, že nesměj tyhle lidi vykázat z Ameriky. Takže ten, ten Trump je to trošku, jak to udělal Putin v roce 2001, když začal se obklopovat lidmi, kteří dělaj to, co on chce, který poslouchaj svého prezidenta a ten, kdo neposlouchá, prostě dostane vyhazov.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Ty exekutivní příkazy samozřejmě nejsou Trumpovým vynálezem, používal je i Barack Obama a všichni prezidenti před, před ním. Ale přesto nikdo z nich tedy neudělal z Ameriky nic podobného dnešnímu Putinovu Rusku. To zní dost katastroficky, když to takhle říkáte.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Ne. Já, já jsem říkal, že chce, možná chce vybudovat podobný systém. To neznamená, že Amerika bude jako Rusko. To znamená, že ten prezident bude možná mít podobnou pozici, jako Putin má v Rusku. A už jsme to viděli, když Trump vyhrožoval, že uvalí sankce, pardon, clo na zboží, tak přišli ředitelé podniků a řekli, tak dobře, tak my tady necháme ty podniky. To je podobné, jak to udělal Putin v Rusku. To nemusí znamenat, že to dopadne úplně stejně, ale tam určité rysy takového mocného vládce vidím.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Trump ale stojí proti velmi mocným protivníkům. Nejsou to pouze demonstranti v ulicích, ale je to řada lidí, kteří s ním nesouhlasí i na vnitropolitické scéně a to samozřejmě i včetně vlivných republikánů. Myslíte si, že má šanci prosadit takovýto svůj pohled, jestli teda máte pravdu v tom, že skutečně se chce stát takto neomezeným vládcem, myslíte si, že má šanci tento svůj pohled nějakým způsobem prosadit?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
To není jasné. Myslím si, že je velká pravděpodobnost, že ne. McCain například, senátor, je proti určitým krokům. Ale pak, když na to přijde, v důsledku většinou jeho rozhodnutí podporuje. Takže nebyl bych si úplně jistý, že republikáni ho nějak zastaví.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je americký novinář žijící v Praze Erik Best. Trump je mimo jiné rozhodnuti porazit Islámský stát. Vyzval ministerstvo obrany, aby navrhlo plán, který k tomuto cíli povede. Myslíte si, že by byl ochoten i k nějaké početnější americké intervenci, myslím vojenské intervenci v té oblasti, kde teď působí pouze řádově stovky amerických expertů v Sýrii nebo řekněme tisíce Američanů v Iráku?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Tam je rozpor v tom, co říká, protože jednak chce vybudovat nejlepší armádu, chce investovat do toho, chce zničit Islámský stát, ale taky chce dát do pořádku Blízký východ. A asi není příliš představitelné, že by mohl úplně vymýtit Islámský stát, takže to je velká otázka a není zatím možné říci, jak bude pak, jak bude přistupovat.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
A co ty jeho první kroky? Zákaz cestování do Ameriky pro například občany Iráku, už vyvolal reciproční opatření. Irák to samozřejmě zatím nebere tak vážně, aby vykazoval nějaké americké specialisty ze své země. Ale, ale té důvěře mezi oběma zeměmi to zřejmě neprospívá. Ta důvěra bude klíčová, pokud chce Trump skutečně, jak říkáte, dát do pořádku Blízký východ.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
To jsou věci, které se dá ale velice rychle změnit. Jestli se mu nebude líbit, jak to pokračuje, tak může odvolat ten příkaz a už se to stalo, v určitých případech už některý lidi pustil do Ameriky, i když nemusel. Takže já to vidím tak, že chce vybudovat, si vybudovat pozici a nejdůležitější jsou ty základní první kroky. A potom, co přijde potom, už ani není tolik důležité, to vidíme tak i v České republice, určití politici taky přistupují k tomu podobným způsobem.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
A co říkáte na nelibost řady světových státníků? Může stát Trumpovi v cestě, počínaje sousedním Mexikem, jeho prezident zrušil návštěvu plánovanou, protože odmítá plán na postavení zdi, kterou ještě navíc by jeho země měla financovat. Řada evropských politiků Trumpa víceméně spíš kritizuje. Může prezident překonat takto silný odpor proti sobě ve světě?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
To záleží na tom, jaká bude situace v těch zemích. My to vidíme v České republice, kde je velká vlna odporu proti Trumpovi, ale od koho? Víceméně od těch, který podporují politické strany, který nejsou u moci anebo nebudou u moci po příštích volbách. Tak opravdu záleží na tom, do jaké míry Trump bude moci vychovávat nové politické kolegové, kolegy a myslím si, že se o to bude snažit a je možné, že první bude, bude Putin. Je taky možné, že, že nakonec to bude paní Mayová. Jsme viděli náznaky toho. Ale pokud se mu to nepodaří, tak je samozřejmě velice možné, že Trump bude velice slabý prezident a že se v Americe nic nezmění.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
A jaký by byl podle vás rozumný přístup české vlády, české politiky vůči Trumpově puči v Americe?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Český přístup je, se snaží být přátelé se všemi, takže si myslím, že když o tom mluvil pan Sobotka včera, že uvítá nebo říká, že ten krok ze strany pana Trumpa je možné, ale do budoucna bychom si přáli, aby se s námi trošku konzultoval, tak si myslím, že to je rozumný postup. Nemyslím si, že ti, kteří ho vehementně kritizují budou mít moc velký úspěch na domácí půdě.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
To byla poslední odpověď Erika Besta, amerického novináře žijícího v Česku, která padla zde ve studiu dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za váš čas a odpovědi.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Děkuji. Na shledanou.

Jan MOLÁČEK, moderátor
--------------------
A všem ostatním díky za pozornost. Od mikrofonu se loučí Jan Moláček.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.