Erik Best, americký novinář

Jak asi vidí svět Českou republiku v těchto dnech, bezesporu skrze video, kde si český prezident zálibně prohlíží a bere chilské ceremoniální pero. Interpretace tohoto videozáznamu je celkem jasná. Pokud se ale chce někdo podívat hlouběji pod povrch české politiky, může být poněkud nejistý. Jde o spektrum navzájem si protiřečících vyjádření, obvinění, použití operativní techniky, slov i důkazů o prorůstání soukromé bezpečnostní agentury do politiky a k tomu navíc lehká debata o tom, zda prezident svou ingerencí nepřekračuje či překračuje ústavou vymezené mantinely. Co si z toho vybere například americký novinář? Otázka pro příštích Dvacet minut Radiožurnálu, pěkný podvečer. Vydavatel internetového deníku Fleet Sheet americký novinář žijící v Česku Eric Best, vítejte v rozhlase, Eriku. <a href=„mailto:dvacetminut@rozhlas.cz“>dvacetminut@rozhlas.cz</a> a facebookový profil pořadu, to jsou dva kanály, kterými můžete novináři Eriku Bestovi klást dotazy. Eriku, představte si pro začátek, prosím, situaci, že přilétá váš přítel ze Spojených států amerických, vystupuje z letadla, vy ho berete do české hospody na pivo a on vám říká: Co se to děje v české politice? S takovým jemným zájmem. Tak co byste mu řekl?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Já bych řekl, že tady jsou samozřejmě nějaké malé žabomyší války. Člověk se v tom nevyzná. Ale že celkově si myslím, že ta politika není až tak odlišná od toho, co se děje v Americe. Přeci teď v Americe, teď skoro největší otázka, jestli se pan prezident Obama narodil v Americe, že nemáme potenciálního kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa, který si vybral jako hlavní téma tuto otázku. Říká se tomu, že najednou člověk, který se zabývá tím, jestli se narodil v Americe skutečně nebo jestli v Keni a pak se jen přihlásil v Americe. A pro někoho to je také nepochopitelné. Takže já si myslím, že Češi jsou zabraní do toho. Mají pocit, že se to děje jen u nich. Samozřejmě tady je to něco méně rozvinuté, to znamená, že ty politické šarvátky jsou možná o něco méně profesionální, ale já si myslím, že celkově ten trend ve světě je podobný v Čechách jako v Americe. Určitě o tom budeme mluvit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To rozhodně, co to znamená, když říkáte, Eriku, že jsou ty politické šarvátky možná méně profesionální? Ten váš příklad ohledně toho, jestli se Barack Obama narodil nebo nenarodil ve Spojených státech, to je přece velice ostrý útok, protože to zpochybňuje vůbec jeho možnost být teď prezidentem Spojených států amerických.

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Ano, ale je také možnost třebaže zatím z toho je sám Bílý dům, protože ten mozek George Bushe prohlásil, že to vytváří demokraté ten problém, uměle ho vytvoří sami, aby se zdiskreditovali republikáni. Myslím si, že to také může fungovat. Ale když ano, tak to je velice sofistikovaný tah proti republikánům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že by se dalo říct, že Česká politika je možná méně sofistikovaná?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Já si myslím, že ano. Přece když člověk se podívá do toho okruhu, jak se to říká v Americe, tam jsou věci neuvěřitelné. Jen jsou ti politici schopni víceméně to ututlat, aby to nebylo tak vidět, protože vědí, že to vrhá špatný negativní stín na politiku jako takovou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je pro vás, vy už tady nějaký čas žijete v Česku, to znamená, že se orientujete v české politice, na druhou stranu vy jste Američan, orientujete se teď v tom, co se děje například ve vládní koalici?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Já to sleduji velice pozorně. Samozřejmě neznám všechny detaily. Já nemám, kdo s kým. Jak se to říká, kdo s kým jak s koho a tak dále. Ale já si myslím, že moje úloha je trošku se na to dívat ne z mezinárodního pohledu, ale spíš trošku s nadhledem. Já píšu komentáře a zpravodaje pro své zákazníky a moje úloha je se snažit pochopit, co se děje a opravdu to říci našim čtenářům takovým způsobem, aby to bylo jasnější a já si myslím, že když je to moje úloha, tak já musím se na to dívat nejen z českého hlediska, ale také z mezinárodního, protože, jak jsem říkal, já myslím, že to co se děje teď v Čechách, ty trendy, jsou podobné. Já často mluvím o globalizaci korupce například. To není něco, co se děje jen v České republice. To je něco, co je umožněno třeba Evropskou unií. Je to něco, co je umožněno Spojenými státy. Je to něco, co je tady ano, problém pro Čechy, ale kdyby mezinárodní svět chtěl s tím něco udělat, tak by určitě by našli způsob, jak to ne úplně vymýtit, ale určitě snížit tu korupci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já mám jednoho kolegu, Eriku, ten řekněme, říká, že není vyloučeno, že korupce je hybnou silou společnosti?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Já s tím nesouhlasím. Já si myslím, že je to možná, když ta civilizace ta společnost jde nahoru. Myslím si, že tam je to jiný mechanismus a tem to může fungovat. Určitě v Americe v 19. a 20. století na začátku jsme měli obrovské problémy s korupcí. A teď v Číně například, tam je velká korupce, ale rozdíl je, že to je společnost civilizace, která je na vzestupu, to znamená, že jde dopředu a může si dovolit, aby se ztratily miliardy sem tam, ale když civilizace a společnost jde dolů, tak já si myslím ,že to je zásadní problém a ten problém je, ak jsem dneska slyšel u vás v rádiu ve 12 hodin, pak poledne v televizi, paní Dvořáková to velice hezky řekla, že ten problém je ta elita. Protože elita už nebere to, co dělá pomoc pro národ, je to pro sebe a já si myslím, že pokud ta elita, pokud můžeme ji vůbec definovat, pokud se nerozhodne, že změní svůj postoj, tak a to půjde jen dál a to co přijde příště, nebude lepší než to co teĎ zažíváme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A když se vrátíme zpátky k situaci ve vládní koalici, tak rozumím tomu správně, že podle vašeho názoru to, co je z mnoha stran slyšet, že to co se díky Respektu a Mladé frontě minulý týden jaksi objevilo o firmě ABL, o tom jaké jsou souvislosti mezi lidmi z firmy ABL a Věcmi veřejnými a vůbec státní správou, že to je něco, co je ohrožení samotné podstaty demokracie v České republice, že to by se prostě jinde nemohlo stát, protože tam jsou mechanismy takové, že by k tomu nemohlo dojít. Není to trošku extrémní postoj?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Já vidím tuhle aférku trošku z jiného hlediska. Já myslím, že je tady zavedený systém moci a pan Bárta přišel s tím, že chce uzurpovat moc a člověk může pracovat v rámci nějakého systému, korupčního systému například a může si ukrojit část zisku z toho, ale když přijde člověk zvenku a chce úplně změnit ten systém a sám řekl v Mladé frontě, že chce používat ještě zákeřnější způsoby než používá existující elita, tak to je zpráva pro tu existující elitu, že bude muset s tím člověkem něco udělat. Tak já si myslím, že pan Bárta není tak významný, ale je ohrožený těmi, kteří jsou významnější a často se tady mluví o kmotrech. Já si myslím, že my mluvíme převážně o kmotříčkách nebo jak to mám správně říkat. Já si myslím, že ti největší kmotři, to je vidět na Sazce, tam jsou J&T, tam je Penta, PPF, KKCG, tam je pan Bakala, tím že je ten vlastník Hospodářských novin, který nejvíc do toho šťourají. Já si myslím, že to je úplně jiná úroveň. A právě tihle lidi, tihle finanční skupiny, já říkám, že to je 5 rodin, protože opravdu tady mají obrovskou moc a je na nich, aby se rozhodovalo, aby se rozhodl, jestli s tou demokracií něco udělá a domluvit se s politiky, že už toho je dost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, chvíli se bavme o jaksi vašem vidění té české situace. Ve chvíli, kdy vy jste tady jmenoval ty společnosti, ta konsorcia, tak jak s tím souvisí to, co se teď děje na té politické úrovni, na úrovni premiéra a jeho ministrů, případně předsedů, místopředsedů stran. To je jen nějaký vedlejší tanec ne zcela důležitý?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Já si myslím, že právě pan Bárta představuje pro ty skupiny hrozbu, a svým způsobem se ho musí zbavit a jestli opravdu se zbavit anebo jen snížit jeho moc, protože je docela možné, že zůstane v politice, že nebude úplně odstraněn, ale myslím si, že se snažil získat takovou moc a nebylo umožněno těmi finančními a dalšími skupinami.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když bychom tady přijali, znovu říkám, vaše vidění celé situace, tak to znamená, že tento týden byla zveřejněna nějaká nahrávka, na které poslankyně zvolená za Věci veřejné Kristina Kočí říká během půlhodiny svůj nějaký pohled na to, jakým způsobem chodí nejvyšší politika. Líčí to takovým, řekněme, lidovým způsobem. Zároveň tvrdí, že si to všechno úmyslně vymyslela, že to je desinformace vypuštěná do světa za nějakým ne zcela jasným účelem. To je praktika, teď ještě jednou se vztáhnu zpátky ke Spojeným státům americkým, která je naprosto vyloučena v politickém systému Spojených států možná kvůli některým aférám v minulosti, například ze 70tých let nebo i to se děje?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Já si myslím, že možná ten moment, který by byl nemožný v Americe, je, že by ten politik, politička řekla, že to celé bylo mystifikace. Já si myslím, že jakmile by zveřejnili takovou nahrávku, tak ten politik by musel odstoupit. A je zajímavé, že pan Kalousek přišel s tou mystifikací a docela zatím to funguje tak, že každý další politik, který má problém, také prohlašuje, že to je jen mystifikace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon Eriku, jen taková technická vsuvka. Vy jste říkal, ten politik by musel odstoupit? Tady v určitých případech novináři poměrně pečlivě píší, už to přesáhlo, teď nemluvím o konkrétním příkladě, o nějakou mez. Bylo by asi dobré, kdyby ten či jiní podali demisi, rezignovali. Ono se nic neděje, dokud se ten politik nerozhodne. Co ve Spojených státech přiměje, jaký tlak přiměje toho politika odstoupit?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Ta veřejnost má jiná měřítka a když politik opravdu dělá ostudu, tak chápe, že musí odejít. Občas odchází a pak za rok, za dva za tři zase přijde a může fungovat dál v politice a může mít úspěšnou kariéru. Například bývalý guvernér New Yorku, který odešel a teď je v televizi a má úspěšnou kariéru, i když před rokem dvěma, měl obrovskou ostudu s nějakou prostitutkou. Ale to neznamená, že naše morálka je o něco lepší, ale prostě ten systém je zavedenější a ten politik sám cítí, že už veřejnost to nesnese a že bude muset odejít, aby zachránil vlastně i stranu například.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem kdo z českých politiků tedy, pokud byste použil, Eriku, taková měřítka, dělal ostudu?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Já si myslím, že ten kdo evidentně lže a pak říká, že je to mystifikace, tak to je svým způsobem ostuda. Nevím, jestli to je na demisi, ale určitě to není něco, co bychom tady měli zavést jako normální praktiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ještě k tomu ne snad, kde to všechno vzniklo ta současná situace ve vládní koalici, ale co k tomu přispělo. Minulý týden bylo něco zveřejněno v týdeníku Respekt, potom v pátek v deníku Mladá fronta Dnes. Ty materiály, které byly zveřejněny, prošly by například ve Spojených státech amerických přes editory velkých deníků?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Já si myslím, že tady problém je, že ani média nejsou úplně důvěryhodná. Jeden můj kamarád říká, že tady je takový kukluxklan, to je KlausKalousekKmenta a teď zdůrazňuji toho Kmentu, protože a také si o tom dopisuji s lidmi s Mladou frontou, ale určitou roli tady hrají média a není úplně jasné občas na čí straně jsou a odkud berou informaci a já si myslím, že v Americe by to asi prošlo nakonec, ale bylo by to složitější a média by vedla k větší diskusi o tom, co je přípustné a co není například již Respekt zveřejnil jméno pana Škarky, tak to by vyvolalo obrovskou diskusi v Americe o tom, jestli to bylo namístě nebo ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, pokud se nepletu, tak dnes Hospodářské noviny minimálně na svém serveru mají komentář šéfredaktora respektive Erika Taberi, který vysvětluje proč a jak došly k tomu, že nakonec to jméno zveřejnily?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Ano, já sám nejsem si úplně rozhodnutý, co je správné v tomhle konkrétním, v této konkrétní situaci, ale stejně by to vyvolalo větší diskusi než tady.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ta další otázka, chápu, že je velice fabulativní, protože už samotný politický systém ve Spojených státech vylučuje situaci, jaká je teď v České republice. Ale teď se ptám spíš na prostředí a na to, jak by případnou relativně komplikovanou situaci, kde to vypadá, že se političtí partneři nedokážou dohodnout, kdy to začíná být osobní, tak tady v Česku je nějak komunikována ze strany politiků vůči veřejnosti a vůči médiím. Je to podobně komunikováno, jako by to bylo ve Spojených státech anebo by k tomu politici přistoupili úplně jinak?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
V Americe ty šarvátky jsou často méně vidět, ale stejně ošklivé nebo jak to mám říct. Já osobně si myslím, že pan Klaus v tomto případě vystupoval správně a byl právě ten, kdo přišel a řekl, že tak to nejde dál a musíme se domluvit. Jen si myslím, že trošku přehnal, když tvrdil, že on je zárukou stability. Protože si myslím, že celý demokratický systém svým způsobem je zárukou té stability. Jediný rozdíl asi je, že v Americe je, oni chápou. Že musí se snažit opravdu to ututlat, aby to nebylo vidět tak na veřejnosti, protože jakmile veřejnost chápou, jak si dělá ty obchody, tak už je to ztráta důvěryhodnosti celého systému.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Eriku, kolikrát jste viděl to video z tiskové konference v Chile z té státní návštěvy prezidenta Václava Klause, kde si tak zálibně prohlíží to ceremoniální pero a nakonec si ho ukládá do své kapsy?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Já jsem se na to díval několikrát, když jsem to viděl poprvé v televizi v neděli večer, jsem nepochopil vlastně, o co jde, tak jsem to měl naštěstí nahrálo, musel jsem si to pustit ještě jednou, ale už několikrát jsem to viděl. A pořád a pořád mě to baví.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Baví vás to? A myslíte, že to baví potom i těch 2,5 nebo pět milionů lidí, kteří se na to podívali a možná skrze to si dělají obrázek o České republice? Protože to je prezident České republiky.

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Ano, já myslím, že je škoda, že každý, kdo se na to dívá, nemůže pochopit tu celkovou situaci, ale na druhé straně je dobře, že většina asi ani neví, kde je Česká republika, že už je to tak zavedená i na Internetu, že je to svým způsobem jen zábava a není to komentář na českou politiku, nebo na českého prezidenta. Takže si nemyslím, že každý z toho má dojem, že se každý krade nebo něco takového v České republice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Minimálně některé americké listy tak jak jsem sledoval, citovaly dokonce i mluvčího Hradu a vypadalo to, že citovali něco, co říká, že ono je u nás standardem se takto chovat.

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Bohužel já si myslím, že ten problém z našeho hlediska, z hlediska Čechů, lidí kteří žijí tady, je spíš jak reagoval na to pan Klaus. Ne to samotné video. Kdyby prostě řekl: Jéžiš, já jsem byl do toho tak zabrán, že jsem si nevšiml, že jsem si tu tužku vzal. Já se omlouvám. Ale místo toho on to bral úplně jinak a myslím si, že to je ten problém, že člověk má dojem, že to je standardní chování a to je problém, protože čemu máme věřit, když politik, když politik něco říká, když se politik nějak chová. Máme tomu věřit anebo máme mít pochybnosti, protože ani v této situaci nebyl schopen úplně důvěryhodně vysvětlit svoje chování.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že to snižuje jeho důvěryhodnost a jeho reakce?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Já si myslím, že ano, že určitě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kdyby reagoval, řekněme, lidštěji, tak to nakonec bude v pořádku?

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Z mého hlediska by to bylo hodně lepší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Komentář řekněme z určitého nadhledu amerického novináře žijícího tady v Česku, poskytl vydavatel internetového deníku Fleet Sheet Eric Best. Eriku, díky za váš čas a komentář, hezký večer.

Eric BEST, vydavatel internetového deníku Fleet Sheet:
Na shledanou.

<http://www.newtonmedia.cz/>Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne, Dvaceti minut Radiožurnálu i dalších zpravodajských a publicistických pořadů si můžete poslechnout v iRadiu <http://www.radiozurnal.cz/audio>.

Pokud se chcete našeho hosta na cokoliv zeptat, můžete své dotazy zasílat buď na adresu 20minut@rozhlas.cz, nebo použít facebookovou stránku pořadu. Na otázky v diskusním fóru bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: mav
Spustit audio