Endoskopické zmenšení žaludku je minimálně invazivní, a navíc se dá vrátit zpátky, vysvětluje americký expert

15. srpen 2024

Speciálně pro obézní pacienty vyvinul americký lékař Christopher Thompson operaci žaludku, která se dá vrátit zpátky. Je určená těm, kterým se nedaří zhubnout jinými způsoby. Nejnovější zdokonalení své metody předvedl na endoskopickém kongresu v Praze. „Můžeme operovat minimálně invazivně – skrz ústa, žádné řezy. Pacienti se vrátí brzy do práce a mohou začít brzy cvičit. To jim pak pomáhá udržet si hmotnost,“ vysvětluje lékař z bostonské nemocnice Brigham and Women Hospital.

Operace na zmenšení žaludku se dělají i u nás. Čím se liší váš endoskopický přístup?

Před mnoha lety se používal balónek, který se pacientovi nafoukl v žaludku a zabíral tam místo. V roce 2003 jsem na stáži na Harvardu vymyslel způsob, kdy se přístupem skrz ústa žaludek zašije, aby byl menší. Takže na tom pracuji už přes dvacet let. Cílem je, aby se lidé cítili najezení dříve a pocit sytosti jim po jídle vydržel déle.

Čtěte také

Jaké má operace „skrz ústa“ výhody a nevýhody oproti operaci „přes břicho“?

Se současnou technologií je to složitější udělat. Nástroji zavedenými ústy musíme udělat stehy a to chvíli trvá. Oproti tomu laparoskopická operace používá sešívačku, která žaludek jednoduše zasvorkuje. Jenže s ní je problém, že tím část žaludku odstraníte a nemůžete ho vrátit zpátky. Když se objeví komplikace, je to problematičtější. Zatímco endoskopická verze je vratná, což se hodí.

To znamená, že někdy potřebujete opravdu vrátit zpátky léčbu obezity?

U mladších pacientů. Někdy, jak rostou, tak jsou víc fit. Potřebují vyndat pár stehů, aby si udrželi váhu. Nebo to děláme těhotným, aby měly dostatečnou výživu. A nakonec se může stát, že lidé po tomto zákroku nezhubnou dostatečně, a tak jim stehy vyndáme a jdou na chirurgickou operaci. Je výhoda, že máme tuto možnost.

Jak daleko jste s touto metodou?

V roce 2003 jsem si patentoval koncept. O rok později jsem začal pracovat na tom, jak to využít u pacientů. S lékaři v Clevelandu, kteří dělali laparoskopické operace, jsme vypracovali postup, jak žaludek poskládat. Pak následovaly studie u zvířat a v roce 2008 jsme operovali první lidi.

Čtěte také

Objevily se ale potíže s tím, že to zařízení nedělalo dostatečně hluboké stehy a ty vypadávaly. V roce 2012 jsme dokončili nový přístroj, který už stehy dělal lépe. To byly opravdu začátky, operovali jsme v Indii, Dominikánské republice, a nakonec v USA. Teprve v loňském roce naši proceduru schválil americký úřad pro léky a potraviny.

Co byste na ní chtěli ještě vylepšit?

Je to drahá procedura, protože přístroje jsou složité, ale stále ji zdokonalujeme. Teď zkoušíme jiný přístup, kdy místo drahého šicího zařízení používáme levnější elektrochirurgický nůž, abychom s ním udělali řez do žaludečního svalu. Má to stejný účinek, zpomalí se vyprazdňování žaludku. Taková procedura může být ještě rychlejší a méně nákladná. Jsme na samém začátku, ale výsledky jsou povzbuzující.

autoři: Martin Srb , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související