Emmanuel Macron si vybírá prezidentské auto. Může zdědit citroën po Charlesi de Gaullovi

S novou funkcí obvykle přicházejí nové povinnosti, výzvy a rozhodnutí ale třeba i nové auto. To své si na dalších pět let musí vybrat i nový francouzský prezident Emmanuel Macron. Výběr to ale bude opravdu složitý, protože jako každé auto i to prezidentovo leccos napoví o majiteli.

„Zatím není úplně jasné, v jakém autě bude Macron jezdit, ale má v podstatě dvě možnosti. Buď využije auta, která má Elysejský palác, nebo si nechá vyrobit svůj vlastní model, jak to před ním udělal bývalý prezident Nicolas Sarkozy,“ popisuje Martin Balucha ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Ve Francii ale existuje nepsané pravidlo, že prezidenti jezdí francouzskými auty. Podle deníku Le Figaro Macronovi nabídli i jedno z aut někdejšího prezidenta de Gaulla, ve kterém se svezla i britská královna Alžběta a které dodnes patří do historické sbírky automobilky Citroën.

„Auto měří přes šest a půl metru a je víc než dva metry široké. Není pancéřované, v té době to neexistovalo,“ popsal Eric Leton z asociace, která spravuje historická auta citroenu.

A jaká auta měli další francouzští prezidenti? Například Georges Pompidou byl milovníkem rychlých aut, takže jeho citroën měl motor od Maserati, a mohl jet až 230 kilometrů za hodinu. A třeba současný prezident Francois Hollande jezdí citroënem s hybridním pohonem.

autor: bal
Spustit audio