Drony zní jako projíždějící moped. „Je to čím dál hroznější, člověk si zvyká, ale nejde to,“ říká žena z české vesnice na Ukrajině

Už 240 dní ruští okupanti útočí na Ukrajinu. I nad hlavami obyvatel českých vesnic na Ukrajině tak přelétávají ruské rakety a drony. Jedna z takových vesnic se jmenuje Veselinivka. Leží zhruba 130 km severně od Mykolajiva a žije tam zhruba dvě stě lidí. Dříve tam přijížděly návštěvy z Česka pravidelně, letos viděla farářka Marie Provazníková první návštěvu tento týden.

„Naposledy tu někdo byl minulý rok v říjnu. Bylo to tu hrozně divoké, přijížděli učitelé... A teď je ticho. Nikdo. Na začátku to bylo hrozné a teď je to ještě hroznější. Člověk si zvyká... Ale nejde to,“ líčí farářka Marie Provazníková.

„Byla jsem tady na dvorku, za chvíli něco prolétlo, řvalo to a bouchlo,“ popisuje přílet rakety. Přikyvuje, že rakety jsou rychlejší než drony. Zvuk letících dronů připodobňuje zvuku projíždějícího mopedu.

„Ve všech chalupách se ptali, co to je“

Tomáš Vítek je českobratrský farář. Do české vesnice teď přijel. „Chodí potravinová pomoc, zrovna balíky rozdávali po vesnici. Na balíku je anglicky napsáno, že je to dávka pro rodinu a co v něm je,“ přibližuje.

Čtěte také

„Z Německa dostali balíky s kysaným zelím se slaninou a cibulkou. V životě to neviděli, tak se ve všech chalupách pořád ptali, co to je,“ směje se.

Česká vesnice leží v nekonečné rovině. Do nejbližšího města je to devět kilometrů po rozbité štěrkové cestě. Odsud narukoval do armády pouze jediný muž.

autoři: Ľubomír Smatana , vma
Spustit audio

Související